In Nederland zijn wij gezegend met meerdere grote rivieren waar barbeelvissers hun hart kunnen ophalen. Al 15 jaar vissen Tim Janssen en Nico Breevaart gericht op deze prachtige, unieke en soms ook onnavolgbare vissoort. Na de vele praktijklessen, onder andere aan de Waal en met name Gelderse IJssel, kunnen zij putten uit een bron van informatie. Inmiddels is hun aanpak aardig uitgekristalliseerd en willen ze die kennis graag met jullie delen. Het najaar staat voor de deur ; een toptijd voor (grote) barbeel!
De comfortabele strandjes van de kribvakken worden na de zomer verruild voor de robuuste basaltblokken op de kop van de krib. Vanaf de kop van de krib deponeren we de voerkorven in de volle stroom en geven we gecontroleerd extra lijn. We houden hierbij contact met de korf, zodat we ook daadwerkelijk voelen dat deze de bodem raakt. De korf zal door de stroming nog even verder rollen om uiteindelijk tot stilstand te komen. De extra lijn die we geven wordt door de stroming meteen opgepakt en meegevoerd. Er ontstaat daardoor een lus in de montage vanaf de korf in stroom afwaartse richting. Als je dit probeert te visualiseren, dan ligt de korf op de bodem en vanuit daar loopt de lijn eerste in een bocht naar achteren en daarna pas weer terug richting de hengeltop.
MINDER STROOMDRUK
De hengels steunen we ook zodanig af dat deze bijna parallel met de stroming staan. Het grote voordeel van deze lus-montage is dat de stroomdruk niet op de korf komt, maar op de bocht in de lijn achter de korf. Dus ook op deze manier van vissen kunnen we de montage beter op zijn plaats houden en dus effectiever vissen. Ook zijn de aanbeten veel minder hard en daardoor sneller onder controle. Zeker de middelmaat barbelen van rond de 65 cm willen vaak nogal wild en explosief door de vrijloop van de molen schieten. Doordat de aanbeet minder hard doorkomt heb je veel minder kans op materiaalschade, zoals lijnbreuk.
PELLETVISSERIJ
De maden en casters worden richting het najaar ingeruild voor pellets als haakaas. Door het gebruik van pellets elimineer je grotendeels de kleine witvis. Bijkomend voordeel is dat dit haakaas veel langer goed aan de hair blijft zitten, waardoor we de barbeel langer de kans geven om het aas te vinden.
Cruciaal hierbij is ook hoe wij de voerkorf vullen. We vissen in de volle stroming, dus grondvoer zal binnen mum van tijd een kribvak verder rond dwarrelen. Wij vissen met in water geweekte pellets welke wij ook voorzien van een Sonubaits flavour. De pellets zijn nu bijna kneedbaar en kunnen heel gemakkelijk stevig in de voerkorf aangeduwd worden. Dit moet dusdanig stevig gebeuren dat dit langdurig in de korf blijft zitten…
Lees het hele artikel, waarin ook de visserij in het voorjaar en zomer aan bod komt, in de BEET van juli/augustus