Meervalverslaving

ARNOUT TERLOUW/RICK HABERMEHL -Het vissen op meerval in Nederland en België is enorm populair aan het worden en dat is ook niet zo gek. Meer en meer worden er grote meervallen gevangen in onze wateren en is de kans om een 2 meter plus meerval te haken zeker geen utopie. Iemand die helemaal verslaafd is geraakt aan de meervalvisserij is Rick Habermehl, ‘mister Rotterdam’. Ik ging een dag met hem op pad, middenin deze wereldstad en daarbuiten. Een uniek decor om in te vissen!

Driftend pelagic/verticaal vissen op meerval – een verslavend spelletje!

Voor Rick is dit zo’n beetje zijn achtertuin en niet zo gek dus dat hij juist in dit gebied vist. Een immense partij water en een ideale biotoop voor de meerval met de enorme hoeveelheid aan aasvis – brasem, voorn, bliek maar ook winde en harder – water wat constant in beweging is door scheepvaart, stroming en getijdenwerking en de beschutting in de vorm van afgemeerde boten, pontons, steigers, bruggen en diepe, uitgesleten gaten.

MEERVALSPELLETJE

Ik begroet Rick bij de trailerhelling. Het belooft een zonnige dag te worden, met niet al teveel wind en een graadje of 14 later op de dag. Het is ook nog eens volle maan, supermaan zelfs. Bij een bakkie koffie vertelt Rick dat hij als klein jongetje ooit eens op de Visma de videoband ‘Monster van de Ebro’ had gekocht en mij gevraagd had om die te signeren. Leuk om te horen! Hij had nog gezocht in de hoop de videoband terug te vinden om na al die jaren er nog wat bij te laten schrijven, maar helaas.

Toch heeft het nog heel lang geduurd voordat Rick op meerval ging vissen, zo hoor ik van hem. Rick vist eigenlijk nog maar een paar jaar op meerval, maar is sinds zijn eerste meervaltrip gegrepen door het meervalvirus en doet sindsdien vrijwel niets anders meer. Helemaal verslaafd geraakt aan het ‘meervalspelletje’…

Mijn vader is ook aangestoken door het meervalvirus.

Hoe lang vis je al op meerval? Hoe is dat begonnen?

Eigenlijk pas sinds mei 2018. Ik werd uitgenodigd om eens te gaan meervallen in het zuiden van Frankrijk bij een visgids. In eerste instantie was ik nog niet echt overtuigd. Ik zat met mijn hoofd veel meer bij het karpervissen. Ik had ze op de Franse rivieren regelmatig gevangen als bijvangst, maar zag het meer als een last. Ik had niets met die meervallen.

Uiteindelijk ben ik toch meegegaan naar de grote Rhône. Eenmaal starend naar het scherm van de dieptemeter voelde ik de spanning al snel stijgen. Toen eenmaal de eerste aanbeet volgde wist ik wat deze visserij inhield… dit was spannend, héél spannend!

Prachtige avonturen aan de Rhône met visgids Philippe Carême; ik was al snel een meervaljunkie!

Na die eerste trip besloot ik terug te keren, en nog een keer. Dit resulteerde in de drang om dit in eigen land ook voor elkaar te krijgen. Zo kwam ik in december 2018 in het bezit van de 010-CAT, gekocht van Philippe Carême, de Franse visgids. Leuk detail: hij begon in 1993 met meervallen na het zien van jouw video ‘Monsters van de Ebro’. Na veel opknapwerk aan de boot ben ik begonnen met zoeken naar meerval op de Nieuwe Maas.

Wat voor andere visserijen doe/deed je nog meer?

Voordat ik begon met meervallen was ik helemaal van het karperen. Dat is echter op een zeer laag pitje komen te staan. Het meervalvirus heeft me inmiddels aardig te pakken. Ook het vissen op snoek, zowel met kunstaas als met de dobber en een aasvis, mocht ik in de wintermaanden graag doen. Maar ook deze visserij heb ik afgelopen winter niet zo veel gedaan. Puur omdat de meerval nog prima te vangen was.

Ik was een bloedfanatieke karpervisser…

TUREN NAAR HET SCHERM

Als we de Nieuwe Maas opvaren is duidelijk dat je hier continue alert moet zijn. Het is uitkijken geblazen met die drukke scheepsvaart – vrachtschepen, watertaxi’s, slepers, duwboten – het vaart hier allemaal en sommige produceren geduchte hekgolven. Een zwemvest is beslist geen overbodige luxe! Maar ik ben in veilige handen met Rick. Hij is kapitein op een bunkerschip, dat zeeschepen van brandstof voorziet, en weet als geen ander hoe het is om in een drukhavengebied te varen.

Aangekomen op de eerste stek zien we dat het nog hard stroomt met het afgaande water. Voor het mooie een beetje te hard als gevolg van de supermaan, zo blijkt al snel als we de eerste drift maken en turen naar het scherm van de Garmin Panoptix LiveScope.

Al snel zien we wat signalen, volgens Tim geen grote vissen, die ook niet echt interesse tonen voor onze wormen. Ze reageren wel op het kwakhout, maar daar blijft het voorlopig bij. Het is wel duidelijk dat dit een ideale boot is voor het driftend verticaal vissen met twee stoeltjes achterop en vrij lage gangboord, waardoor het gebruik van het kwakhout een stuk eenvoudiger gaat. Zeker met al die golven!

Rick verwacht dat het straks beter wordt tijdens de kentering van de stroom. Een paar dagen geleden ving hij hier nog een 170 cm vis. Ondertussen stel ik Rick nog wat vragen.

 Kwakhout – gebruik je dat vaak of juist niet?

Dat ligt eraan. Vaak kijk ik hoe de vissen erop reageren. Blijven ze er juist voor weg, of komen ze juist naar mijn aas toe. Allemaal dingen die je kunt leren als je live kunt kijken wat er onder de boot gebeurt. Wel merk ik dat het gebruik van een kwakhout in de zomer meer effectief is dan in de winter.

Hoe vis je het liefst op meerval – statisch of actief?

Moeilijke vraag! Het actief vissen is waar ik mee gestart ben en ook wel het meest bekend mee ben. De spanning die je voelt als er een grote vis bij je aas hangt heb je niet bij het statisch vissen met breeklijnen. Maar ook dat heeft zo zijn charmes. Het is geweldig om een aanbeet te krijgen op een hengel die snaarstrak afgespannen staat en ineens doorbuigt of terugzwiept.

Daarbij komt dat de meerval ‘s nachts vaak erg ondiep jaagt omdat daar zijn prooivissen zich ophouden. Je begrijpt dat het actief vissen vanuit de boot op 1 tot 3 meter waterdiepte niet ideaal is. Je zal hierdoor de vissen eerder verjagen. Dan is het soms beter om er statisch te vissen.

Wat is je grootste Nederlandse meerval tot nu toe?

Helaas kleiner als dat ik zou willen! Op dit moment is mijn grootste Nederlandse meerval 216 cm. Deze vis ving ik samen met mijn vader. Ik was nog niet in het bezit van een Livescope en viste dus met een gewone 2D fishfinder. Beide visten we met een clonkteaser met daaronder een grote tros met dauwpieren. Het was de laatste drift die we die dag zouden maken… ‘Nog eentje dan’, je kent het wel. We hadden immers al vijf vissen tot 190 cm gevangen die dag.

Aan het einde van de drift verschijnt er een gigantische vlek op de bodem in beeld. Ik twijfelde nog of het een vis of een obstakel was. Ik liet de teaser iets zakken richting het symbool en op datzelfde moment werd hij bruut gegrepen. Na de aanslag ontstond er een geweldig gevecht wat ik hier in Nederland nog niet eerder had meegemaakt. Toen ik de vis over de bootrand heen trok wist ik het zeker… dit is een 2 meterplus vis!

Nog altijd mijn grootste Nederlandse meerval; 216 cm en moddervet.

DOOD TIJ

Na nog wat stekken te hebben afgevist in hartje Rotterdam, met het nodige bekijks en ook even dé hotspot te hebben bezocht – waar maar liefst vijf bellyboten liggen – keren we weer terug op eerste stuk, in de hoop dat met het net opkomende water de stroming wat minder is. Bij de tweede drift zien we ineens drie grote signalen onder de boot en nog belangrijker: de meervallen lijken actief.

Eerst voelt Rick een staart langs zijn lijn gaan, daarna bij mij hetzelfde gevolgd door een ‘aanbeet’. Heel even voel ik gewicht op de top, maar voordat ik kan aanslaan heeft de vis het aas alweer losgelaten. Rick krijgt een betere aanbeet, de top buigt iets door maar kan helaas ook geen contact maken. Shit, dat waren op zeker grote vissen! Echt wel heel spannend omdat zo ‘live’ te kunnen zien op het scherm. Wel even wat anders dan in de tijd dat ik fanatiek op meerval viste!

Superspannend moment!

Hoe belangrijk zijn de nieuwste technische snufjes als LiveScope? Zou je nog zonder kunnen?

Eigenlijk niet. Ik denk dat je hem stiekem en onbewust voor meer dingen gebruikt dan je denkt. Het is niet alleen dat je de vis aan ziet komen zwemmen naar je aas. Je ziet ook nog het gedrag van de vissen. Schrikken ze of lijken ze juist heel nieuwsgierig? Dit kan per dag veranderen dus zeker interessant om op te letten.

Ook gebruik ik hem vaak op bepaalde stekken te scannen. De vissen trekken regelmatig naar andere stekken. Met behulp van de LiveScope is het erg handig om na een rondje over de stek vast te kunnen stellen of ze ‘thuis’ zijn of niet. Vistijd is voor velen al kostbaar, dus gebruik deze ook nuttig.

Op gekende stekken kennen de meervallen ondertussen het klappen van de zweep wel…

Dressuur, hoe ga je daar mee om?

Tsjaaa… hoe ga je het voor elkaar krijgen om een hele slimme vis te slim af te zijn. Variëren kan soms lonend zijn. Maak bijvoorbeeld eens een hele snelle drift in plaats van een langzame. Die vis zal in een split second moeten beslissen of hij het aas pakt of niet. Je tros wormen, hang ze eens een halve meter onder je clonkteaser in plaats van 10 cm. Ook het zoeken naar andere, minder beviste stekken kan erg lonend zijn. Daar merk je vaak dat de vissen toch sneller geneigd zijn om je aas te pakken.

DAUWORMEN MONTAGE

Eerst de dreg vol met dauwwormen rijgen…
… op de enkele haak die net onder de dreg hangt, wordt een grote dauwworm geregen zodat alleen het puntje nog uitsteekt.
Verleidelijke wormenhap; vissen maar!

Wat is je favoriete aas? Dauwwormen?

Een aasvis heeft zeker mijn voorkeur. Maar dat komt misschien meer door de manier waarop het aas gegrepen wordt. Vaak krijg je bij een aasvis een kneiterharde aanbeet. Bij wormen wordt er vaak eerst wat geplukt voordat de vis de haak te pakken heeft. Dat neemt niet weg dat dauwwormen een perfect aas zijn voor zowel grote als kleine meervallen.

Wat is je favoriete water?

Die uit de douche, om het slijm van me af te krijgen, haha! Nee zonder gekheid, de rivier… 100%! Er is niets zo gaaf als een meerval drillen die ligt te bonken in de volle stroom. Dit kan uiteraard ook wat spannende momenten met zich meebrengen, maar dat hoort erbij. Echt een favoriete rivier heb ik niet. Ik wil overal nog heel graag vissen, in zowel binnen- als buitenland.

Vis je ook weleens met kunstaas op meerval?

Jazeker, maar wel minder. Met name rond de paaitijd van de meerval. Dit omdat ze dan vaak agressief gedrag vertonen en zelfs elkaar bijten. Dan kan het gebruik van een hard vibrerend kunstaas echt een uitkomst zijn.

EINDELIJK RAAK!

Een halfuur later met het opkomende water is het dan eindelijk wel raak. Ik krijg een flauwe aanbeet waarna ik iets van gewicht voel op de top. Ik aarzel niet en zet gedecideerd de haak. Al snel voel ik dat het geen monster is waarop gehoopt. Maar de meerval doet zijn best in de stroming en het blijkt een dikkerdje te zijn van rond de 125 cm. Ik ben er blij mee!

Niet het monster waarop gehoopt, maar niet minder blij mee.

.De stroming wordt steeds sterker en grote signalen zien we niet meer. Wel genoeg kleinere en een van deze pakt een uurtje later resoluut de wormen van Rick. Die wilde wel! In ieder geval hebben we beide een meerval gevangen. Later in het jaar gaan we misschien nog wel een keer samen op pad. Weer driftend of misschien toch statisch. Ik heb in ieder geval genoten. Ik ben nog wel benieuwd wat Rick denkt wat er in dit gebied, in Nederland nog allemaal mogelijk is.

Gaan we steeds meer en grotere meervallen vangen?

Ja, zonder twijfel! De meervallen in ons land zijn nog lang niet tot hun max gegroeid. Ook zien we steeds meer vissers die hun zinnen op de meerval gaan zetten en daardoor zien we natuurlijk ook steeds meer vangstberichten van grote meervallen. Ik wil niet zeggen dat de meervalvisserij nog in de kinderschoenen staat, maar ik vermoed dat je schrikt hoeveel meervalvissers er ieder jaar bij komen. Het is echt in een opmars. Steeds meer mensen krijgen in de gaten hoe gaaf het vissen op meerval is.

Gaan we ook in Nederland 100 kg+ meervallen zien? En waar is die kans het grootst denk je?

Zeker weten. Als deze nog niet gevangen is en stil gehouden wordt, dan gaat dat aankomende jaren zeker gebeuren. Ze zwemmen er nu ook al, daar ben ik zeker van. Zeker omdat er ook steeds meer gericht op meerval gevist wordt, zal de populatie meerval steeds beter in kaart gebracht gaan worden.

Waar deze enorme reus als eerste gevangen zal worden weet ik niet. Ik denk dat de Rotterdamse delta een goede kans maakt. Dit omdat het er wemelt van de aasvis en de meervallen daardoor dus niets tekort komen. Aan de andere kant zou het me niet verbazen als het juist op de Waal, richting de Duitse grens, gaat gebeuren. Daar zijn namelijk al meerdere 250 cm+ vissen gevangen.

Meer opties, meer avonturen….

Heb je nog tip voor de lezers?

Investeer en leer! De meervalvisserij is taai en kan soms erg lastig zijn. Dus investeer hier tijd in en leer van de momenten. Hoe en wat deed ik toen ik een aanbeet kreeg…? Of wat deed ik (verkeerd) toen ik de meerval op het scherm uit beeld zag verdwijnen?

Dat de meervalverslaving van Rick nog wel even gaat duren staat vast. Onlangs heeft hij een tweede meervalboot gekocht van nog zo’n oude meervalrot, Tom Zwanenburg, speciaal voor het afspannen. Meer opties, meer avonturen op zoek naar die 100 kg Nederlandse meerval. Die zwemt er op zeker!

|> DIT ARTIKEL VERSCHEEN EERDER IN BEET JUNI 2021

Beet is als los exemplaar te koop in de boekwinkel of neem NU een voordelig jaarabonnement en ontvang Beet Magazine iedere 6 weken thuis op de mat.

Vorig artikel
Volgend artikel

gerelateerde artikelen

Instagram