JELMER SIMMES – De Deeper Chirp dieptemeters zijn tegenwoordig niet meer weg te denken in de karpervisserij. Steeds meer mensen maken gebruik van deze handige en mobiele apparaatjes. Dit is ook niet zo gek, met een Deeper krijg je binnen no-time een super goed beeld van jouw visstek en het levert een hoop waardevolle informatie op. Denk aan de diepte, de bodemgesteldheid, de watertemperatuur en zelfs het spotten van vissen! Ik maak al heel wat jaartjes gebruik van de Deeper dieptemeters. Tegenwoordig gebruik ik enkel en alleen de Deeper Chirp +2. Dit is toch wel het paradepaardje van Deeper Sonar en is extreem secuur en handig in gebruik.

Tips en Tricks voor het Gebruik van Deeper Sonars

In dit artikel wil ik een aantal handige tips met jullie delen zodat jullie meer uit deze hi-tec apparaatjes kunnen halen!

Klaar voor actie!

Verschillende Soorten Deeper Sonars

In de afgelopen jaren dat Deeper actief is, zijn er al diverse soorten Deepers op de markt gekomen. Hier is een overzicht van de verschillende Deepers die momenteel verkrijgbaar zijn, elk met hun eigen functies. Het mooie van een Deeper is dat de apparaatjes zeer gebruiksvriendelijk zijn en dat je niet allerlei extra materiaal hoeft aan te schaffen. Je hebt bijvoorbeeld geen extra accu nodig, maar ook geen transducerstang, etc. Het enige wat jij nodig hebt is de betreffende Deeper en je telefoon waarop je de ‘Fish Deeper’ app hebt geïnstalleerd.

Wanneer je de Deeper in het water dompelt, wordt de wifi geactiveerd. Je zet vervolgens je wifi aan op de telefoon en maakt verbinding met de Deeper. Open daarna de Fish Deeper app en je kan starten met het scannen van jouw visstek! Gooi je Deeper in, maak verbinding met de wifi en open de app: that’s all!

Zet de vis iconen uit, en zoek naar parabolen in je scherm.

Tips en Tricks om Meer te Halen uit Jouw Deeper!

Een van de functies van de Deeper is de vis-iconen functie. Ik raad iedereen aan om deze functie uit te zetten omdat het vaak niet accuraat is. Wanneer er daadwerkelijk vis onder je dieptemeter zwemt, dan zie je deze ongetwijfeld terug op het scherm van je telefoon: de Deeper liegt namelijk nooit!

Wanneer er een takje of ander drijfvuil door het water stroomt, zal de Deeper dit aangeven als een vis-icoon als deze functie is ingeschakeld. Door de functie uit te zetten en de juiste instellingen te gebruiken, zal je het verschil tussen een tak, blad of een ‘echte’ vis perfect zien op je scherm.

Handige Hulpmiddelen

Deeper heeft de afgelopen jaren niet stilgezeten en heeft tal van handige gadgets ontworpen om meer uit jouw Deeper te halen. Hierbij een kort overzicht van de gadgets waar ik zelf graag gebruik van maak. De voordelen van deze producten staan erbij toegelicht.

 

Deeper smartphone houder

DEEPER SMARTPHONE HOUDER VOOR RUBBERBOOT & KAJAK

Een product waar ik zelf altijd gebruik van maak wanneer ik de Deeper gebruik in combinatie met een rubberboot, is de mobiele telefoonhouder voor rubberboot & kajak. Dit product kan eenvoudig op jouw rubberboot worden gedraaid en zorgt ervoor dat je het scherm erg gemakkelijk kan aflezen en dat je telefoon gefixeerd is. Niks is irritanter dan een telefoon die alle kanten op gaat terwijl je in de rubberboot de diepte probeert af te lezen.

Deeper range extender kit

DEEPER RANGE EXTENDER KIT

Het nieuwste product van Deeper is de Range Extender Kit. Dit product is speciaal ontworpen voor alle karpervissers die een voerboot gebruiken in combinatie met een Deeper. Dit product zorgt ervoor dat het bereik gigantisch wordt vergroot en heeft nog tal van andere voordelen.

Deeper Bootsteun flexible armmount

DEEPER BOOTSTEUN (FLEXIBLE ARM MOUNT 2.0)

Een ander zeer handig product voor de visserij vanuit een rubberboot is de Deeper bootsteun. Deze accessoires zorgt ervoor dat de Deeper de golven perfect volgt en dat je een stabielere verbinding hebt doordat de Deeper niet alle kanten op gaat. Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik de Deeper ‘gewoon’ via een lijntje langs de boot sleep, terwijl dit de verbinding en kwaliteit van de sonar niet ten goede komt.

De Juiste Hoek van de Straal

Een belangrijk onderdeel van de instellingen is de breedte/hoek van de straal. Bij de meeste Deepers heb je de keuze tussen de volgende drie breedte-instellingen: 7 graden (zeer smal), 20 graden (gemiddeld) en 47 graden (zeer breed). Wanneer je een bepaald gebied snel in kaart wilt brengen, raad ik aan om de breedste straal te gebruiken. Hierbij scan je simpelweg meer vierkante meters per seconde dan met een nauwe straal. Denk je een goede plek gevonden te hebben? Switch dan naar een nauwe straal om de bodem perfect in kaart te brengen.

De Gevoeligheid

Ook de gevoeligheid is niet onbelangrijk. Gemiddeld zet ik de gevoeligheid meestal op 70%. Vis je in een water met veel drijfvuil en/of stroming? Zet hem dan bijvoorbeeld op 30-40%. Wanneer je iedere voorn of andere scholen speltvis wilt terugzien op je scherm, zet de gevoeligheid dan op 90 tot 100% en zorg voor de juiste hoek van de straal

Op Zoek naar Vis met de Deeper CHIRP+ 2

Het zoeken naar karper of andere vissoorten is met de Deeper erg eenvoudig! Veel mensen zijn in de veronderstelling dat enkel dure dieptemeters met sidescan- of downscan-functies het mogelijk maken om vissen te vinden onder water. Niets is minder waar: met de Deepers en de Deeper CHIRP+ 2 in het bijzonder is het vinden van vis een kinderspel!

Zoals eerder benoemd is het raadzaam om de hoek van de straal op zijn breedst te zetten wanneer je een gebied snel wilt scannen. Dit geldt ook wanneer je op zoek bent naar vis. Zet de gevoeligheid op minimaal 80% voor het maximale resultaat.

Het Zoeken van Vis is een Kinderspel Mits het Gebruik van de Juiste Instellingen

Zodra je een school vissen (of individuele karpers/meervallen) hebt gevonden, is het zaak om nauwkeuriger te gaan scannen. Pas de hoek van de straal hier nu op aan door hem nauwer te zetten en ga vervolgens rustig over de stek om te kijken waar ze precies liggen. Zie je wel vis op je scherm bij een brede straal maar niet met een nauwe straal? Dan liggen deze vissen niet recht onder de Deeper. Verplaats jezelf dus om de vissen te lokaliseren.

Tips voor een Betere Verbinding met de Deeper Chirp

Een van de meest voorkomende problemen met de Deeper is de verbinding. Hierbij wil ik graag een aantal tips delen om de verbinding te optimaliseren:

  • Zet je vliegtuigstand aan en zet vervolgens je wifi aan.
  • Vis je werpend met de Deeper? Draai zo langzaam mogelijk maar in een stabiel tempo binnen (2 tot 5 km/uur gemiddeld).
  • Zorg ervoor dat je telefoon zit bevestigd op een steun/statief zodat die hoog staat en op dezelfde plek blijft. Leg je hem in het gras? Dan is je verbinding dramatisch!
  • Gebruik het juiste bevestigingspunt van de Deeper: gebruik de onderste bij werpend vissen en de bovenste vanaf een voerboot/rubberboot.

Door deze tips en tricks te volgen, haal je het maximale uit je Deeper en kun je nog succesvoller vissen!