ARNOUT TERLOUW & JAN- PETER NIEUWENHUIZEN – De zomermaanden zijn wat de visserij op roofvis betreft voor velen niet de echt favoriete maanden, maar dat geldt niet voor de vissers die het voorzien hebben op roofblei. Je zult wel vaak vroeg je bed uit moeten komen, of tot in de schemer moeten doorvissen, maar dan maak je een goede kans op deze explosieve rover. Jan-Pieter (JP) Nieuwenhuizen doet niets liever in deze maanden…

Vorig jaar schreef JP al eens een artikel over zijn verslaving, zijn visserij op roofblei met regelmatig uitschieters tot 80 cm+. Indrukwekkende vissen en een droom voor veel roofvissers. Sinds die tijd hebben we contact gehouden en zag ik regelmatig weer foto’s van mooie roofbleien voorbij komen. Een keer samen op roofblei vissen was er nog niet van gekomen en daar moest nu maar eens verandering in komen. Er werd een avond geprikt in de agenda, maar de windvoorspelling was niet ideaal… wel voor de volgende morgen!

Nog in het donker reed ik over de dijk en zag hier en daar mistflarden boven de weilanden. JP en zijn zoon Milan waren er al, blijkbaar net van die vroege vogels als ik, mooi! Door het hoge, natte gras liepen we naar het water. Hoe dat verder verliep lees je aan het einde, maar eerst een paar vragen aan JP over zijn roofbleivisserij en met name dan in de zomermaanden.

Wat vind je zo mooi aan de visserij op roofblei en dan specifiek in de zomermaanden?

“Wat ik vooral zo mooi vind aan deze visserij is de onvoorspelbaarheid van deze rover, de explosieve jacht en de genadeloos harde en veelal spectaculaire aanbeten. Het tempo van deze visserij en het actieve zoeken vind ik een prachtig spelletje, ook de omgevingen waar deze geweldenaren te vinden zijn trekken mij enorm aan. De grote rivieren en kanalen waar zware stroming te vinden is, of op uitgestrekte rivierplassen waar in de zomer in avonduurtjes tegen zonsondergang ook meestal veel roofblei te vinden is. Ik ben nu pas een aantal jaren bezig om de focus in de zomermaanden op roofblei te leggen en heb inmiddels veel geleerd en al vele prachtige vissen mogen vangen. Toen ik eenmaal mijn eerste 80 cm+ roofblei in mijn handen had werd de verslaving aan deze actieve visserij echt serieus, en is het een diepe passie van mij geworden.”

 Wat voor plekken/stekken zoek je nu op?

“De plekken waar ik in de zomermaanden de roofblei belaag zijn onregelmatigheden in het water, zoals bij sluizen/bruggen en dan met name om de pijlers, stroomafwaarts van stuwen (op de toegestane afstand), grote kribvakken en op de kop van kribben, uiterwaarden die in verbinding staan met de rivier, maar ook grote rivierplassen zijn echte trekpleisters voor roofblei. In de vele smallere zijarmen/vertakkingen van rivieren zoals bijvoorbeeld de Linge zijn ook goede resultaten te boeken. Waar je vooral ook goed op moet letten is de aanwezigheid van aasvis.”

Is dat afhankelijk van de waterstand/afvoer/weersomstandigheden?

“Op de waterstand let ik eigenlijk niet, al kan dit op sommige stekken wel zijn voor- en nadelen hebben. Zowel met hoog- en laagwater zijn ze goed te vangen en pas ik mijn aanpak/benadering op de situatie aan. Op sommige stekken is de afvoer bijvoorbeeld weer heel belangrijk op het wel of niet actief zijn, en de aanwezige hoeveelheid vis. Roofblei is in de zomermaanden ook in elke weersituatie wel te vangen, enige waar ik voor mezelf wel op let is dat er niet al te veel wind staat omdat ik veelal met redelijk klein en licht kunstaas vis.”

|> DIT IS EEN PREVIEW VAN HET ARTIKEL – ‘Zomerse Roofblei’ – Wil je het hele artikel lezen?

Dit artikel en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen en zien in BEET augustus.