WESLEY SMITS – Na heel wat jaren avonturieren rijden we wederom bij België de grens over, onderweg naar Frankrijk. Een soort routine na wat kortstondige voorbereidingen vooraf aan deze nieuwe weeksessie. Door de jaren heen merk ik dat plannen, doelen en een lange voorbereiding verwachtingen scheppen die vandaag de dag  – door omstandigheden die we niet in de hand hebben – vaak in rook opgaan. Die tijd ligt al een tijd achter mij en daarom zwerf ik tegenwoordig samen met mijn maat door Frankrijk ‘zonder plan of doel’.

Niet hoeven nadenken of het te druk is op het water, de befaamde stek wel vrij is of het weer in het gebied wel een beetje kansrijk is. Het enige wat we nog uitstippelen is de route en kilometers naar een reeks wateren. Verder laten we onze intuïtie de situatie en het lot bepalen wat het ons zal brengen.

PARKWATER(EN)

We rijden door het westen van Frankrijk, draaien van de snelweg om even een paar uurtjes te slapen. Een donker bospad enkele kilometers van de snelweg leidt ons naar de rand vaneen braakliggend terrein. Eenmaal de bedden langs de bus geplaatst maak ik snel een rondje en merk ik wat bijzonders op. Veel Franse plaatsen (en bossen) kennen bijzondere bewoners, zoals wij dat in Nederland niet kennen. De bewoners in diepe rust en wij enigszins verrast weer terug de auto in. We rijden voor de zekerheid maar enkele kilometers verder en stranden uiteindelijk midden in een maisveld, waar we in alle rust enkele uren kunnen slapen om de volgende ochtend onze weg weer te vervolgen.

Enkele uren later draaien we de snelweg af en besluiten het eens te proberen op een parkwater. We hebben de afgelopen jaren wel gemerkt dat er best wat parkwateren zijn in Frankrijk met een leuk bestand aan karper. Vaak zijn deze parken afgesloten, is nachtvissen niet toegestaan, maar lenen deze wateren zich bij uitstek om met een voerbootje gedurende de dag je ding te doen.

Het hardcore vissen is er doorgaans niet aan de orde en de vissen kennen nog niet de klappen van de zweep. Het blijft wel een beetje aanpassen, zoeken naar een geschikte plek om rustig te vissen. Je deelt de plaats immers met veel meer recreanten en dat vraagt soms de nodige aanpassingen.

Het voordeel van parkwateren is dat het doorgaans allemaal niet erg moeilijk hoeft te zijn. Een goede voorbeurt 24 uur voorafgaand aan het vissen doet vaak al wonderen, het vangen is vaak een garantie en je kunt ze lekker overdag vangen. Hoewel een succesvolle sessie niet altijd meer voor de hand ligt, proberen we wel een beetje de wateren uit te zoeken waardoor we ook reële kansen creëren om succes te boeken.

Dit doe je door aan het begin of het einde van je trip op zoek te gaan naar een water waarvan je weet dat het in normale omstandigheden wat moet opleveren. Vaak kun je dergelijke informatie op internet al vinden. Een sessie met vissen gedurende de eerste dagen van je sessie of een back-up tijdens de laatste dag en/of nacht(en) geeft toch nét even wat meer perspectief.

Het voordeel van parkwateren is dat het doorgaans allemaal niet erg moeilijk hoeft te zijn.

GROEIEND VERTROUWEN

Bij aankomst kiezen we een slaapplek in een wijngaard en zetten deze vast in Maps. We vervolgen onze weg naar het water en kiezen voor de diepe kant van het water, op loopafstand van de auto, die – in dit geval – op de wind ligt. We kiezen voor compact voerwerk d.m.v. hier en daar plukjes boilies te strooien en een flinke hoeveelheid hennep. We vissen gedurende de dag en accepteren dat we mogelijk hinder ondervinden van witvis op de stek.

Wederom een groot voordeel wanneer je besluit enkel en alleen overdag te vissen, tenzij je het natuurlijk fantastisch vind om geen oog dicht te doen en de nacht doorvist. We hebben 1000 km gereden, gevoerd en het vissen zelf stellen we nog even uit. Er lijkt daardoor kostbare tijd verloren te gaan, maar het betaalt zich doorgaans echt terug. Zeker waar vissen (nog) niet zo onder druk staan.

>| Dit is een preview van het artikel ‘Zwerven door Frankrijk’ – Wil je het hele artikel lezen? Dit artikel en nog veel meer interessante karper artikelen kun je zien en lezen in Karperwereld 143

Karperwereld 144  ligt NU in de winkel !

Wil je 6x Karperwereld thuis op de Mat? Neem dan NU een voordelig jaarabonnement.

ABONNEREN