Pole Guards : Bescherming van je dure hengel

Niets is meer irritant en frustrerend dan het breken van een duur hengeldeel hoewel zoiets vroeg of laat iedere visser wel eens zal overkomen. Een ongeluk zit wat dat betreft vaak in een heel klein hoekje. De oplossing? Zogenaamde Pole Guards!

Jaren geleden sprak ik al eens hierover met een van de producenten van (hele dure) carbon hengels die me vertelde dat de meeste breuken uiteindelijk voorkomen door het stoten van de hengel tegen bijvoorbeeld de afsteekroller(s) die zowat iedere visser wel gebruikt.

Hij vertelde er ook nog bij dat vaak niet de exacte plek waar de hengel de roller aantikt de zwakke plek gaat vormen, maar veel vaker een plekje op het hengeldeel in de buurt van het aangetikte stukje hengel. Daar ontstaat dan de zwakke plek en je kan dan misschien er nog een half jaar mee doorvissen , of slechts een uur in het slechtste geval. Maar onvermijdelijk komt vroeg of laat het moment dat je de hengel in een ‘ongelukkige’ positie vasthebt, je een keer aanslaat bij een aanbeet of simpelweg een keer een ongelukkige beweging maakt met de hengel en dat dan ‘uit het niks’ het hengeldeel breekt op de zwakke plek.

Pole Guards
Hoe lichter, strakker, hoe duurder de hengel hoe kwetsbaarder- met name de uiteinden!

POLE GUARDS

Hoe duurder de gebruikte hengel hoe hoogwaardiger vaak het gebruikte carbon is. Meestal zijn de meest exclusieve hengels superlicht, superstrak en ook meer ‘tegen de limiet’ gebouwd. Vaak is het dan ook zo dat dit soort hengels vaker zullen breken dan de iets goedkopere en zwaardere (maar ook meer degelijk daardoor) hengels. De vaak gehoorde opmerking dat ‘zo’n dure hengel toch niet zomaar moet kunnen breken’ komt dan ook niet echt overeen met de werkelijkheid.

Enkele duizenden euro’s ben je al snel kwijt voor een carbonhengel in het topsegment. Het is dan ook heel belangrijk om zo’n hengel in ieder geval zo goed mogelijk te beschermen. Er zijn enkele hele belangrijke dingen die je kunt doen en die echt helpen. Zorg er in ieder geval voor dat je een ALTIJD een Pole-Guard gebruikt in het laatste gebruikte hengeldeel. Heel veel breuken worden veroorzaakt door minuscule (haar)scheurtjes die zijn ontstaan precies op het stukje hengeldeel dat tijdens het vissen ‘onder’ je arm zit.

Pole Guards zijn er in verschillende soorten. Ze zijn hoe dan ook onmisbaar voor de bescherming van je dure hengeldelen

VERSCHILLENDE DIAMETERS

Pole guards zijn eigenlijk een soort van stootdoppen die je in het achterste hengeldeel plaatst wat je gebruikt. Het is dus goed om verschillende Pole Guards te gebruiken met verschillende diameters voor alle hengeldelen die je wel eens gebruikt als achterste gedeelte van de hengel. Wanneer je dus een hengel bezit van 13 meter en je vist ook weleens op 8, 9,5 of 11,5 meter dan heb je voor al die afstanden de juiste Pole Guard nodig. Er zijn overigens zelfs verstelbare Pole-Guards op de markt die je voor meerdere einddelen kunt gebruiken.

JOINT PROTECTORS

Heel veel hengels zijn tegenwoordig oversteek. Juist dat soort hengels kunnen ook goed beschermd worden aan het andere uiteinde van de verschillende hengeldelen. Hiervoor zijn zogenaamde ‘joint protectors’ op de markt die het hengeldeel aan de ‘mannelijke’ kant afsluiten.

Joint Protectors voorkomen beschadigingen bij het op- en afsteken. Ook zorgen ze ervoor dat het hengeldeel blijft drijven. Een must voor iedere visser!

Deze joint protectors zijn er zowel in plastic als in eva uitvoeringen. Ik zal altijd de eva uitvoeringen prefereren omdat dat materiaal zachter is. Nog een groot voordeel van dit soort protectors is dat ze ervoor zorgen dat een hengeldeel, of een hele hengel die door wat voor oorzaak dan ook in het water terecht komt, zullen laten drijven in het water. Zonder de protector zinkt alles als een baksteen.

Jan van Schendel

Vorig artikel
Volgend artikel

gerelateerde artikelen

Instagram