KARPER WINTERTIPS | DEEL 4

Tekst & foto’s Richard Gans, Ernesto Kamminga en Gerard Schaaf

31. Zakje of kous?

Het vissen met pva zakjes of pva kous, is in de winter een methode op zich. Mocht je na circa een uur nog geen vis hebben gehaakt, draai dan in en probeer een andere diepte of stek! Op deze manier blijf je actief en vis je veel meer stekken af dan de reguliere methode. Bovendien zorg je er voor (wel in mindere mate) dat middels de kleine hoopjes voer dat de karper blijft zoeken naar voedsel. Mocht je eenmaal vis hebben gevangen, dan kan het zijn dat op die plek meerdere exemplaren te vangen zijn. Vaak liggen de vissen vlak bij elkaar en als je eenmaal zo`n spot gevonden hebt dan kan je nog wel eens een leuke dag beleven.

32. Maïs: top particle

Particles zijn een geweldig winteraas. Ten eerste verzadigen ze nauwelijks, maar ook de instant respons is ontzettend goed. Zorg dat je altijd een blikje gezoete maïs in je vistas hebt liggen. Naast het feit dat de vissen de smaak van dit gele wonderaas erg waarderen, is ook het visuele aspect een niet te onderschatten voordeel. Gooi het vocht niet weg dat in het blikje zit, maar gebruik het om de stickmix mee aan te maken, met deze laatste tip kun je vaak net het verschil maken.

33. Extra laagje om je boilie!

Zodra het boiliedeeg wordt gekookt zal er een hard en weinig attractief aas ontstaan, de zogenaamde boilie. Door de harde uitgekookte buitenkant is er niet veel uitwaseming van attractie meer mogelijk, dit wordt nog eens versterkt door het koude winterwater. Ga je boilies maken? Houdt dan wat van het deeg achter de hand. Dit deeg kun je rond je haakaas boilie kneden. Op deze manier heb je maximale attractie zonder dat je bang hoeft te zijn dat het haakaas er af is.

34. Pop-up onder een pennetje

Een attractieve fluo pop-up kunnen we met het vastloodsysteem vissen. Maar ook onder een subtiel pennetje kan, bijvoorbeeld gevist naast een dukdalf, erg effectief zijn. Om de doodeenvoudige reden dat de karper nieuwsgierig van aard is. Daarbij komt dat het water in de winter helderder is dan in de voorgaande periodes. Dus een witte, felgele of roze pop-up zal de vis zeker aantrekken. Het voordeel voor ons is dat de vis geen handen heeft, om de pop-up te inspecteren zal de vis deze in zijn bek naar binnen moeten zuigen. En dat is nu precies wat wij willen.

35. Onthakingsmat als isolatiebuffer!

Gebruik een onthakingsmat tegen koude voeten. Als je eenmaal steenkoude voeten hebt, dan rest er niet veel meer dan je visspullen bijeen te pakken en huiswaarts te keren. Onze voeten zijn nu eenmaal kwetsbaar voor de optrekkende kou van een bevroren ondergrond. Het is niet alleen raadzaam om speciale warmtelaarzen en thermosokken te dragen, de beste tip is misschien wel, om te voorkomen dat de koude ondergrond vat krijgt op onze voeten. Door gebruik te maken van een onhakingsmat, die je als isolatie buffer tussen de voeten en de ondergrond plaatst, voorkom je dat de kou optrekt naar boven.

36. Sjaal en muts

De meeste warmte verlaat ons lichaam via het hoofd en de hals. Om deze warmtelekken zo goed als mogelijk te isoleren is een goede muts en sjaal eigenlijk onmisbaar in de strijd tegen winterse weersomstandigheden. Doordat je als karpervisser stil op een stoeltje zit en zodoende weinig lichaamsbeweging krijgt is het heel belangrijk dat er zo min mogelijk warmte ons lichaam verlaat. Net als een huis dat goed geïsoleerd is en daarom laag in de stookkosten is, zal een lichaam dat goed is aangekleed zich zonder moeite warm kunnen houden.

37. Pak beter dan overall!

Als je in de winter de karper achter zijn schubben zit, is het voornaamste en het belangrijkste dat je goed gekleed de waterkant bezoekt. Je kunt een warmteoverall dragen, maar een warmtepak is in de praktijk iets praktischer gebleken. Ook in de winter kan het soms aangenaam zijn en kan het wel eens voorkomen dat je het warm krijgt. Draag je een pak, dan kun je de jas uitdoen, dit in tegenstelling tot een overall.

38. Handenwarmer

Nog een kleine tip wat betreft warm blijven. Als het echt koud is, dan is een pocket handenwarmer echt een super accessoire. Dit kleine dingetje kan het verschil maken tussen blijven zitten of naar huis gaan.

39. Warm van binnen!

Niet alleen is het belangrijk om goede kleding te dragen zodat er zo min mogelijk warmte aan ons lichaam onttrokken wordt, het is minstens zo belangrijk om het lichaam van binnen uit op te warmen. Dit kun je doen door geregeld een beker warme thee of chocolademelk te drinken. Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende te eten, want het kost nu eenmaal veel energie om een lichaam warm te houden. Vandaar dat we onze inwendige motor niet moeten verwaarlozen. En zeg nu zelf, een heerlijke kom erwten- of tomatensoep is toch een ware traktatie tijdens een koude winterse dag!

40. Kacheltje

Als je dan kiest voor de eerste optie dan is het zeker aan te raden om een goede tent te kiezen die ruim en goed afsluitbaar is en tegen een stootje kan. Neem ook een kleine gas- of petroleumkacheltje. Tegenwoordig zijn alle petroleumkachels uitgerust met een koolmonoxide beveiliging die er voor zorgt dat de kachel vanzelf afslaat. De ruime tent heb je nodig om de hoeveelheid spullen veilig weg te bergen vanaf de warmtebron. Zorg er wel voor dat je voldoende ventileert.