Na de ergste coronaperikelen verschenen er gelukkig weer wat mogelijkheden voor een visreis. Wereldreiziger Bart Mylle zag zijn kans schoon om de Seychellen te bezoeken; een droomreis naar gedroomde vissoorten als milkfish, giant trevally, permit, bonefish, snappers en groupers. Met 350 thuis geprepareerde kunstvliegen en speciale vliegenhengels ging hij op pad. Het werd een onvergetelijk avontuur…
Met de skiff het ondiepe rif op.
Tekst: Bart Mylle Fotografie: Pascal Mylle, Brian Chakanyuka, David Fernandes.
Gelukkig begint de wereld zich langzaam weer open te stellen en de Seychellen was een van de eerste bestemmingen waar de deur op een kier ging. Het is een archipel (eilandengroep) met meer dan 115 eilanden, ten oosten van Afrika en ten noorden van Madagaskar. Voor je daar bent, moet er wel een flinke administratieve winkel ingevuld worden, maar dan mag je toch eindelijk richting de eindbestemming. In dit geval was die eindbestemming Alphonse Island. De enige restrictie voor het vissen is dat er enkel met de vlieg gevist mag worden.
Een groene oase met zon, palmbomen en sterke vissen…
Het vliegvissen op tropische soorten is een grote uitdaging, ook omdat de variëteit aan soorten zo groot is. Zowel op als rond Alphonse, en op een kleine onbewoonde atol een half uur verder, kun je zowel wadend als vanaf de skiff op bonefish, triggerfish, permit, GT, milkfish en de meeste soorten snappers en groupers vissen; voor iedereen wat wils.
Hengels en reels
Een Aftma #9 en 9-voets vliegenhengel, een deftige reel met goede slip, voorzien van een tropische vliegenlijn met 300 meter backing, kan perfect dienen om bonefish, permit, trigger en milkfish te verleiden. Dat lijkt veel, die 300 meter backing, maar voor milkfish heb je dit zeker nodig. Daarbij moet alle materiaal natuurlijk ook zoutwaterbestendig zijn. Voor giant trevally (‘GT’), bluefin trevally, boga snapper en yellowfin tonijn heb je echter een #12 van 9 voet nodig met bijhorende reel die voorzien is van een zeer goede slip en tropische vliegenlijn. Ook op deze reel hoort minimaal 300 meter backing en geloof me, soms zal je ze nodig hebben. Zelf had ik als hengel een G-Loomis Asquith mee, een echt werpkanon waarmee je poppers en grote streamers zonder veel moeite op de volledige lengte van de vlieglijn kon uitwerpen.
Het terras wordt opgebouwd voor de lunch…Â
Bonefish
De gidsen hier weten dat precies en ze weten ook waar op welk moment de bonefish zich bevindt. Als je een school met bonefish gevonden hebt, probeer je altijd de route van de school in te schatten. Probeer nooit je vlieg in het midden van de school te werpen, dan kan je wel eens de volledige school wegjagen of verstoren. Probeer daarom altijd de vlieg op een meter of 2 van de zijkant van de school te presenteren. Tijdens het langzaam strippen met lange halen voel je de bonefish aan de vlieg nibbelen tot hij de vlieg volledig pakt. Bij het pakken van de vlieg blijf je de hengeltop laag houden en zet je de haak met een iets snellere strip en dan breekt de hel los. In een fractie van een seconde trekt de bonefish de volledige vliegenlijn van de reel en nog een heel stuk van de backing. Deze vissen zijn voor hun grootte enorm sterk en nemen verschillende runs voor je ze kan landen.
Carbonslopers…
Milkfish
De Milkfish (Chanos chanos) is een van die mysterieuze vissen waar niet vaak gericht op gevist wordt. St Francois is een van die plaatsen waar ze wél gericht en succesvol op milkfish vissen. Een milkfish is eigenlijke een algen- en plankton-eter die meestal in de omgeving van manta-roggen te vinden is. Door het oppervlak van het water af te slurpen proberen ze zo hun voeding uit het water te filteren. Vanaf het moment dat de vis gehaakt is, zal je dit direct merken en kun je de hengeltop vervolgens omhoog brengen. Deze vissen zijn oersterk en supersnel, in enkele seconden neemt een milkfish 200 meter lijn van de spoel.Een dril van een milkfish kan tot 2,5 uur duren op een #9 lijn. Heb je wat ervaring en heb je genoeg vertrouwen in je materiaal en de knopen, dan kun je de dril behoorlijk inkorten. De dril van mijn eerste milkfish was 50 minuten en de tweede heb ik in 20 minuten geklaard. Ik hou namelijk niet van lange drils, die zijn niet goed voor de vis en voor mezelf…
Tot zover een deel van een prachtig artikel dat je kunt lezen in de Zeehengelsport 381 die rond half januari 2022 zal uitkomen. Deze zal in de winkels verkrijgbaar zijn, maar om hem zeker te kunnen lezen moet je een abonnement nemen: klik hier.
 De adembenemende Seychellen…