Onze vissende tweeling Twan en Mandy Swart geven geregeld tips op deze pagina’s over het witvissen en wedstrijdvissen. De jeugdige pro-staffers van Browning hebben ondanks hun jonge leeftijd al heel wat ervaring hebben opgedaan tot op het hoogste niveau van de jeugdwereldkampioenschappen. Vandaag gaat Twan wat dieper in op de loodverdeling op je lijn…

Ook Twan vist al wat jaartjes op hoog niveau… 

Zoals Mandy in de vorige Tips & Tricks al schreef, is het gebruik van onderlijnen voor haar een must, ondanks de bezwaren die sommigen hebben tegen de knoopjes en lusjes van de lus-in-lusverbindingen: klik hier.

Loodverdeling

De loodverdeling op de lijn is een ander belangrijk onderwerp bij het vissen met de vaste stok en dobbers.  Twan geeft hieronder zijn visie op dit onderdeel:

“Je kan nog zo’n perfecte vislijn gebruiken; het blijft wel belangrijk om die vislijn zo optimaal mogelijk te laten functioneren tijdens het vissen. Een van de belangrijkste factoren die daarbij een rol spelen is de manier waarop de loodjes die je gebruikt voor het uitloden van de gebruikte dobber op de vislijn zijn geplaatst. Die loodjes bepalen de precieze aaspresentatie en die presentatie moet de vissen verleiden om het aas op de haak te pakken. Bijna nooit is de ideale aaspresentatie hetzelfde en vaak zal je dus de loodhageltjes moeten kunnen verplaatsen. Er kan van alles mis gaan bij dat verplaatsen. Als de loodjes te vast zijn gemonteerd zal de vislijn gaan beschadigen, als ze te los op de lijn staan verschuiven ze uit zichzelf en ook dat is natuurlijk niet goed.

Hagels van goede kwaliteit… 

Gelukkig zijn er tegenwoordig volop loodhagels verkrijgbaar van een goede kwaliteit. Dat wil zeggen hagels met een mooie gecentreerde en diepe inkeping (nerf) waarin het nylon komt. Die loodhagels zijn verkrijgbaar in allerlei maten die in cijfers worden ingedeeld. Hoe hoger het cijfer hoe kleiner de loodhagel. Ik gebruik zelf graag de verdeeldozen met daarin een stuk of tien verschillende maten hageltjes.

Loodtangetjes

De beste manier om een loodhagel vast te zetten op het gebruikte nylon is op zich vrij simpel. Even vooraf het nylon bevochtigen, het nylon in het nerfje van de hagel plaatsen waarbij het nylon onder spanning blijft en dan met een loodtangetje het nerfje van de hagel dicht drukken. Vaak echter zit nu het loodje te vast en daarom druk ik nog een keer met het loodtangetje haaks op de positie van het loodje toen ik het loodje dicht drukte en waardoor het loodje weer iets minder vast op de lijn komt te staan. Daarna schuif ik het hageltje naar boven op de vislijn en voel ik dan automatisch of het loodje goed op de lijn staat of niet. Als het niet goed voelt verwijder ik dat hageltje en plaats ik een nieuw hageltje op de lijn.

De misschien wel allerbeste manier is om het onderste stukje nylon ‘dubbel’ in het nerfje van de hagel te drukken voordat je het nerfje dicht drukt. Het is wel een bewerkelijke manier misschien maar als je nu het redelijk vast zittende loodje omhoog schuift op de lijn dan bereik je automatisch het punt waar het dubbele nylon ophoudt en daarna schuift vaak het loodje perfect op de nu ‘enkele’ lijn.

Houd de loodverdeling zo simpel mogelijk! Meestal is een hoofdlood (bulk) van een kettinkje van loodhagels met daaronder enkele kleinere valloodjes de beste manier. Zorg altijd voor minimaal vier valloodjes van dezelfde maat. Wanneer je ze niet allemaal nodig hebt schuif je de overbodige valloodjes tegen het hoofdlood en als je zwaardere valloodjes nodig hebt schuif je ze in groepjes van twee bij elkaar. Zo kan je maximaal inspelen op iedere vissituatie. Nummertjes 9, 10 of 11 zijn vaak de beste maten om als valloodjes te gebruiken. Succes!”

Vissen met vertrouwen!