Nooit genoeg Hardbaits!

Het rek met kunstaas bij een hengelsportzaak heeft nog het meest weg van de bekende snoepwinkel. En het werkt nog ook! Een snoepwinkel kan een kind niet passeren zonder minimaal één poging te toen vader of moeder te bewegen iets te kopen. Dat heb ik precies zo bij het kunstaasrek. Ik kan mij dan ook goed voorstellen dat een minder ingewijde visser snel denkt: ‘Heb je dat nou allemaal wel nodig, al die soorten softbaits en hardbaits?’

Tekst & foto’s: Arend van der Heijden

Ik herinner me een reclame op Tell Sell (tv-reclame in de daluren… lang geleden) waarin een kunstaasje gepresenteerd werd dat altijd en overal zou vangen: The Magic Lure! Mijn vrouw wijst mij daar nog wel eens op als ze meewarig mijn kunstaascollectie bekijkt. ‘Eén aasje is toch genoeg?’ Natuurlijk is commercie ook van grote invloed op de ontwikkeling van nieuw kunstaas, maar de ruime keuzemogelijkheden zijn er zeker niet voor niets.

Het moet kloppen

Van het shadvissen weten we allemaal dat er een aantal zaken moeten kloppen wil je met een shad bijvoorbeeld een snoekbaars vangen. Goed bodemcontact, mooi zweefmoment, dan komt er vertrouwen en is de ‘tok’ vaak nabij! Je vist zo heel gericht op snoekbaarzen die tegen de bodem liggen en een passerend shadje graag naar binnen zuigen.

Kansrijk vissen

Vissend met hard baits (plugjes) wil je die zelfde zekerheden creëren. Zeker weten dat je kunstaas daar is, waar de rovers klaar liggen om het te grijpen. Maar dat is wel een stuk lastiger dan met een shadje aan een loodkop! De uitvoering en vorm van een hard bait bepaald namelijk waar je hem kansrijk kan vissen en welke beweging hij maakt onder water.

Meer mogelijkheden

Wat ik bedoel te zeggen is dat er met hardbaits veel meer keuze mogelijkheden zijn dan met shads. Alleen al de diepte van je stek bepaald welk aasje er aan de speld kan en welke niet. Daarnaast kun je alle aasjes weer op verschillende manieren binnenvissen. Denk maar aan twitchen, jerken, stop-and-go, trollen, noem maar op! Kortom je hebt een boel keuzes te maken om met het juiste aas met de juiste techniek te vissen zodat het vertrouwen ontstaat en de aanbeet komt.

Variaties

Als je in wilt kunnen spelen op omstandigheden die je langs of op het water gaat aantreffen zal je dus een goed gevulde tacklebox met hardbaits mee moeten sjouwen. Zelf vis ik met Rapala hardbaits. Het mooie daarvan is dat de aasjes bijna altijd in een aantal variaties worden aangeboden. Zo kun je van je favoriete plugje een paar varianten aanschaffen waardoor je steeds goed voorbereid bent. Andere merken doen dat overigens ook hoor!

Snelle spinhengel

Het zou te gek worden als je voor elk type hardbait een aparte hengel moet aanschaffen. Ik vis zelf niet graag met groot/zwaar kunstaas en kies dan ook voor een snelle spinhengel met een werpgewicht van zo’n 10 tot 30 gram. De Okuma PCH air (212cm, 228cm of 243cm) is heel geschikt voor kleine tot middelgrote aasjes en goed betaalbaar.

Het is misschien wel de leukste manier van roofvissen maar niet de makkelijkste! Ga niet alles door elkaar proberen maar probeer één techniek goed onder de knie te krijgen voor je iets anders gaat proberen. Veel plezier en vang ze!

Vorig artikel
Volgend artikel

gerelateerde artikelen

Instagram