Winterse hotspots – Dutch Masterclass (58a)

Deze keer in de Masterclass niet het gebruikelijke spel van vraag en antwoord. Speciaal voor de mensen die ook graag in de winter blijven vissen, neemt een drietal feeder-experts ons mee naar één van hun favoriete winterstekken. Zij leggen graag uit wat je hier kunt verwachten en geven je praktische tips om succesvol aan de slag te gaan: Edgar Kuus vist het liefst op het Amsterdam-Rijnkanaal.

Waarom is het water van jouw keuze geschikt om in de winter met de feeder te vissen? Zijn er specifieke hotspots?

Mijn favoriete water voor de feeder in de winter is toch bij uitstek het Amsterdam-Rijnkanaal, zeker het stuk bij Tiel is een heerlijk gedeelte van dit immense kanaal om te zitten. Zowel bij harde westelijke winden alsook bij oostenwind, aan beide kanten kun je wel een mooi rustig plekje vinden. Het water is diep, de stroming licht tot matig en het kanaal is altijd in beweging mede door de scheepvaart. Hierdoor blijven de vissen actief en is er eigenlijk altijd wel vis te vangen. Echte hotspots vind je aan de oostkant bij de brug en iets verder door, net achter het laatste stukje bos. Aan de westkant kun je aan beide zijden van de brug uitstekend vissen. Rechts, tegenover de uitstroom van de Linge, liggen ook goede stekken.

Blijven de vissen hier de gehele winter? Wat is de beste periode om er te gaan vissen?

De visserij is hier eigenlijk het gehele jaar goed met uitzondering van de periode juni-augustus, dan is het vaak wel minder maar een uitschieter kan nog steeds. De beste periode om er een net mooie grote voorns te vangen, is van oktober tot en met maart. In de overige maanden is het veelal een blieken/brasemvisserij en dan met name een technische visserij met dunnere lijnen en kleinere haken (10/00-12/00 lijn en haakje 16 t/m 20).

Je kunt er, naast bliek en brasem, zeker ook grote blankvoorn verwachten.
Je kunt er, naast bliek en brasem, zeker ook grote blankvoorn verwachten.

Welke vissoorten kun je verwachten?

De vissoorten die je kunt vangen zijn voornamelijk brasem/bliek. Doorgaans zijn het vissen met een gewicht tussen de 200 en 800 gram. Grotere vissen worden maar mondjesmaat gevangen maar zwemmen er natuurlijk ook. De winter is echter de mooiste periode, naast blieken komen er steeds meer voorns op het kanaal. Vissen tot ruim een kilo zijn dan geen uitzondering! Dit kanaal herbergt echte specimen voorns. Sta ook niet versteld wanneer je een mooie snoekbaars haakt…..

Het betreft een relatief groot water. Hoe bepaal je waar je precies gaat vissen?

Het peilen is op groot water natuurlijk van groot belang. Zomaar lukraak ergens werpen zal geen tot weinig succes brengen. Peil daarom de bodem goed uit! Vanaf een meter of 25 zijn de diepteverschillen niet enorm. Het kanaal staat echter wel bekend om zijn grilligheid, de bodem ligt her en der bezaaid met mosselbanken en zelfs stenen. Ik zoek zelf eigenlijk altijd een schone plek net achter obstakels (mosselbank, kleirand o.i.d.), afstanden tussen 30 en 50 meter staan garant voor succes, de diepte zal daar rond de vijf meter zijn. De diepte is echter ook afhankelijk van de waterstand. Deze schommelt mee met het waterpeil van de Waal. Hoog water in de winter heeft vaak een positief effect op de vangsten.

Afstanden tussen de 30 en 50 meter staan doorgaans garant voor succes.
Afstanden tussen de 30 en 50 meter staan doorgaans garant voor succes.

Zomaar lukraak ergens werpen zal geen tot weinig succes brengen

Hoe ziet jouw set-up eruit?

Voor de kortere afstanden, zeg tot 35 meter, vis ik graag met de Supera SL light feeders van mijn sponsor Preston Innovations. Voor het langere werk pak ik de Supera 50 gram of zelfs de Supera 80 grams uitvoering wanneer er veel wind staat. Deze hengels blijven op grotere afstand toch gevoelig en werpen heerlijk. Als hoofdlijn gebruik ik 8/00 gevlochten lijn in combinatie met een getaperde voorslag welke taps toeloopt van 22 naar 32/00. Door deze een paar meter in te korten, blijft een uiteinde van 28/00 over. Als korf gebruik ik veelal de gaaskorf, afhankelijk van de afstand een gewone blokkorf of een speedkorf om te starten, zodat er wat losse deeltjes tijdens het zakken al uit de korf komen en snel vis aanlokken. Na een korfje of zes, zeven neem ik een kunststof model om meer geconcentreerd te kunnen voeren. Om veel aas te brengen, neem ik een windowfeeder. De ervaring leert dat je vrij secuur moet vissen met vrij dunne onderlijnen en niet te grote haken. Een onderlijn 12/00 met een haak 14 tot 18 is de beste keuze. De haakmaat hangt af van het haakaas. Dit grote water vraagt om een verfijnde aanpak.

Secuur vissen met vrij dunne onderlijnen…
Secuur vissen met vrij dunne onderlijnen…
…en variëren met voerkorven, is de sleutel tot succes.
…en variëren met voerkorven, is de sleutel tot succes.

Kies je voor een specifiek voertje en welke aassoorten moet je meenemen om te vissen en te voeren?

Wat betreft voer doe ik niet moeilijk en grijp ik graag terug op kant-en-klare mixen. Mijn voorkeur gaat uit naar Sonubaits Dutch Master Silver. Voor een visserij op blieken of brasem meng ik deze graag 50/50 met Yellow uit de zelfde range. Ligt het accent meer op voorn dan meng ik Silver met So Natural Black Roach. Neem bij de bliekenvisserij voldoende wormen mee om te knippen door je voer, daarnaast ook pinken en drijvende maden. In de wintermaanden mogen gekiemde hennep, casters en zelfs mais niet ontbreken. Ik heb al diverse grote, baksteenbrede voorns gevangen door tussendoor gewoon eens een maiskorrel op een haakmaat 12 te prikken! Uiteraard meng je de genoemde aassoorten ook door je voer, een paar korrels kapot geknipte maïs kunnen nooit kwaad. Maak het voer de avond van tevoren klaar, meng alles goed door elkaar, bevochtig deze in twee keer en druk het voer door een 4 mm zeef. Let erop dat je het voer niet te nat maakt. De ochtend van de visdag/wedstrijd bevochtig je het nogmaals en zeef je het opnieuw uit. Nu heb je een mooie luchtige mix die goed uit de korf komt.

Mijn favoriete voertjes. Zorg wel dat het voer mooi luchtig blijft!
Mijn favoriete voertjes. Zorg wel dat het voer mooi luchtig blijft!
Het vissen met weinig tot geen spanning op de feedertop is vaak cruciaal.
Het vissen met weinig tot geen spanning op de feedertop is vaak cruciaal.

Welke tips heb je voor onze lezers?

Verminder de weerstand! Vaak wordt de feedertop geheel strak gedraaid tot deze zelfs krom en onder spanning staat. Dit geeft bij het opnemen van het aas natuurlijk weerstand aan een azende vis. Probeer ook eens een ‘losse’ top, ook wel ‘loose line’ (losse lijn) genoemd. Je draait na de worp de lijn strak en verschuift dan de hengel zodanig dat de top van de feeder niet meer direct onder spanning staat. Heel vaak volgt er dan een prachtige aanbeet! Staat er wat meer stroming, dan zul je actiever en uit de hand moeten vissen, probeer maar eens. Succes!

 

Dit is een Dutch Masterclass witvissen artikel uit Beet 1 van januari 2021. Wil je direct op de hoogte blijven van de nieuwste technieken en materialen voor het witvissen, neem dan een abonnement op Beet Magazine! Alle informatie is te vinden op: https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.

gerelateerde artikelen

Instagram