Deze keer in de Masterclass niet het gebruikelijke spel van vraag en antwoord. Speciaal voor de mensen die ook graag in de winter blijven vissen, neemt een drietal feeder-experts ons mee naar één van hun favoriete winterstekken. Zij leggen graag uit wat je hier kunt verwachten en geven je praktische tips om succesvol aan de slag te gaan: Martijn Kroes weet dat je op de plassen langs de grote rivieren prima kunt vissen.

Waarom is het water van jouw keuze geschikt om in de winter met de feeder te vissen? Zijn er specifieke hotspots?

In mijn regio is de IJssel het meest invloedrijke water, de rivier herbergt veel vis en vormt de grootste aanvoer voor tal van aanliggende wateren. Zeker in de winter verlaten veel vissen de rivier en trekken de aanliggende zandplassen op. Dit geldt natuurlijk ook voor tal van andere plassen in het land die aan de diverse rivieren liggen. Ik vis graag in de Bolwerkskolk of de jachthaven van Deventer. Beide wateren staan in open verbinding met de IJssel, hierdoor kan de vis er in de winter, maar ook in het voorjaar, optrekken om te overwinteren of juist te paaien. Het rustige water vormt de ideale plaats om te overwinteren.

De jachthaven van Deventer is een gekende winterse hotspot.

De jachthaven van Deventer is een gekende winterse hotspot.

Blijven de vissen hier de gehele winter? Wat is de beste periode om er te gaan vissen?

De vissen blijven meestal de hele winter in deze gaten. Je ziet dat wanneer het waterpeil in de rivier stijgt, met doorgaans koud water, de vis meer in de gaten trekt oftewel verder van de rivier af. Zeker de diepere plassen vormen goede stekken om tot het eind van de winter te bevissen. Maar ook in het vroege voorjaar zoekt de riviervis massaal de ondiepe gaten om zich voor te bereiden op de paai. De diverse plassen vormen dus prima stekken voor een groot deel van het jaar.

Welke vissoorten kun je verwachten?

Alle soorten witvis zoeken deze stekken op, het zal dus voornamelijk om voorn, blieken en brasem gaan. Welke soort de hoofdmoot vormt, hangt vaak een beetje van de diepte af. Blieken kun je echt diep verwachten, voorn en grote brasem ook op minder diepe plekken. Op ondiepe plaatsen kun je zeker richting de paaiperiode grote brasem verwachten.

Op ondiepe plaatsen kun je zeker richting de paaiperiode grote brasem verwachten.

Op ondiepe plaatsen kun je zeker richting de paaiperiode grote brasem verwachten.

Het betreft relatief grote wateren. Hoe bepaal je waar je precies gaat vissen?

Kennis van het water helpt natuurlijk bij het kiezen van de beste stek of stekken. Verschillende vissoorten kunnen zich in verschillende dieptes ophouden. Zo kan het best zijn dat er bijna geen brasem of bliek is en dat je op een ondiepe stek wel voorn kunt vangen voor een goede uitslag of leuke visdag. De dieptes ken ik dus vaak al voor een wedstrijd, alleen het zoeken naar de juiste plek zal toch met de feederhengel en een korf of lood moeten gebeuren. Op verschillende afstanden werpen en goed tellen hoelang het duurt alvorens de korf de bodem bereikt, geeft al snel een beeld van het diepteverloop. Een vlak gedeelte net voorbij een talud is altijd een goede stek. Een goede optie is om twee stekken te maken op twee verschillende dieptes. Dat houd je opties open.

Een goede optie is om twee stekken te maken op twee verschillende dieptes.

Een goede optie is om twee stekken te maken op twee verschillende dieptes.

Hoe ziet jouw set-up eruit?

Mijn favoriete hengels voor deze visserij zijn de Shimano Aero X7 serie, gecombineerd met een 4000 Stradic molen of de Ultegra CI14. Voor de korte visserij op voorn gebruik ik een 11 voet/330 cm feeder, voor de visserij van 35-50 meter een 12 voet/360 cm hengel en een 13 voet/390 cm voor de afstanden daar boven. Al mijn werpmolens zijn gevuld met een 10/00 gevlochten lijn gecombineerd met een 25/00 nylon voorslag. Voor het vissen op voorn met de korte hengel vis ik ook wel eens met een volledig gevochten lijn. In dat geval monteer ik een stukje licht powergum tussen mijn hoofd- en onderlijn. Ik gebruik onderlijnen van 11 en 13/00 in lengtes van 50, 75 en 125 cm, de langste doorgaans geknoopt van de Aero Float lijn. Favoriete haak is de Gamakatsu A1 hard 1310 in de maten 10 tot 18, dit model heeft een wat langere steel, is laag in gewicht en heeft een zwarte kleur.

Mijn favoriete lijnen en haken.

Mijn favoriete lijnen en haken.

Kies je voor een specifiek voertje en welke aassoorten moet je meenemen om te vissen en te voeren?

Ik vis met een allround voertje dat ik op punt zet met wat copra melasse en koriander. Als haakaas gebruik ik casters, dendro’s, mestpiertjes, drijvende maden en pinkies. Zoals bij vrijwel iedere visserij zijn casters altijd goed in het voer. Specifiek voor voorn zou ik er wat pinkies naast gebruiken en voor een brasemvisserij wat fijn geknipte dendro’s. Eigenlijk gebruik je de zelfde aassoorten als in andere jaargetijden, het is alleen wat meer doseren in de koude maanden.

Alles onder handbereik voor een winterse visdag.

Alles onder handbereik voor een winterse visdag.

Welke tips heb je voor onze lezers?

Deze wateren kunnen op de juiste momenten veel vis opleveren, vooral wanneer het waterpeil in de rivieren een hoog niveau bereikt. Ik volg altijd de berichten van de locals die doordeweeks op de wateren vissen. Neem de tijd om goed te peilen zodat je op de juiste stek vist. Waterkennis is heel belangrijk om te tactiek te bepalen. De frequentie van werpen en voeren is belangrijk. Voor kleine vissen wacht je bijvoorbeeld twee minuten voordat je weer binnendraait, bij grote vissen wacht je langer of soms zelfs heel lang en gebruik je een stopwatch om te timen hoelang het duurt voor een vis het aas pakt. De regel is doorgaans dat je actief vist op kleinere vissen en passiever vist op grote vis.

Passiever vissen voor de grote vissen…

Passiever vissen voor de grote vissen…

 

Dit is een Dutch Masterclass witvissen artikel uit de Beet 1 van januari 2021. Wil je direct op de hoogte blijven van de nieuwste technieken en materialen voor het witvissen, neem dan een abonnement op Beet Magazine! Alle informatie is te vinden op: https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.