Gesloten seizoen voor heilbot in Noorwegen!

Er is nieuwe regelgeving in Noorwegen, aldus Visreis.nl op Facebook: van 20 december tot en met 31 maart mag er niet langer gericht worden gevist op heilbot! En mocht je toch een heilbot vangen, dan dien je deze direct terug te zetten! Om in deze periode een foto op Facebook te zetten met een gevangen heilbot is dan ook niet handig.

Nieuwe gesloten tijd voor heilbot.
Nieuwe gesloten tijd voor heilbot.

Hier vind je de link naar de Noorse website van het ministerie.

En hier de verkorte Nederlandse vertaling:

Nieuwe verordeningen voor het vissen op heilbot

Het heilbotbestand lijkt zich gunstig te hebben ontwikkeld met een goed herstel in het noorden, maar er zijn nu nieuwe verordeningen ingevoerd vanwege de toegenomen visserij-inspanning. In het zuiden is de situatie van het bestand al lange tijd zwak, wat betekent dat er behoefte is aan herstel.

De paaibescherming voor heilbot in de periode van 20 december tot en met 31 maart is nu uitgebreid naar alle vistuigen in het hele land, vergelijkbaar met wat eerder in het zuiden gold. Dit betekent dat het ook niet is toegestaan om tijdens de beschermingsperiode met hengels of handlijnen op heilbot te vissen.

Straks geldt er een gesloten tijd voor heilbot in heel Noorwegen!
Straks geldt er een gesloten tijd voor heilbot in heel Noorwegen!

Nieuwe minimummaat

De minimummaat voor heilbot is verhoogd van 80 naar 84 cm, wat overeenkomt met heilbotten van ongeveer 7 kg. Dit zal bijdragen aan het herstel en een betere benutting van het groeipotentieel van de vis. De verhoogde minimummaat geldt voor zowel de commerciële als de recreatieve visserij.

In 2024 zal het Directoraat Visserij een nieuwe raadpleging houden waarin de regelgeving voor de recreatieve en toeristische visserij op heilbot zal worden geëvalueerd.

Visreis.nl gaat dit vanzelfsprekend ook bijwerken in haar uitgebreide Noorwegen document maar dan ben je nu vast op de hoogte!

Website: www.visreis.nl.

gerelateerde artikelen

Instagram