Ben jij klaar voor de winter? Je Yamaha wel!

Na een prachtige herfst glijden we nu langzaam maar zeker de winter in. Een schitterende periode! De bomen verliezen hun blad, waardoor het wild zich vaker toont tijdens de nevelige visochtenden, de mooiweervissers haken massaal af, waardoor je de stekken weer veel meer voor jezelf hebt en de vissen zijn in deze periode op hun zwaarst. Kortom de winter is dé periode om de bak van je leven te vangen en jouw Yamaha is er klaar voor!

Tekst en foto’s: Johan Struwe/Yamaha

Jouw Yamaha is klaar voor de meest barre omstandigheden.
Jouw Yamaha is klaar voor de meest barre omstandigheden.

JOUW KRACHTIGE PARTNER

De winter; de periode van het jaar waarin de mannen van de jongens worden gescheiden. Kou, wind en regen houden de mooiweervissers bij de kachel, dus je hebt de stekken weer grotendeels voor jezelf. En met jouw Yamaha heb je een krachtige partner aan boord, die je nooit in de steek zal laten. Of het nou vriest of stormt: een Yamaha levert. En dus heb jij je handen vrij om volop van dit magische jaargetijde en zijn unieke visserij te gaan genieten, zonder je over je buitenboordmotor zorgen te hoeven maken. Want die specifieke wintervisserij, die slechts een paar maanden duurt, biedt niet alleen ontbering en uitdaging, maar ook zeer geconcentreerde roofvis op de diepere stekken, die ook nog eens op zijn zwaarst is, na zich een heel najaar te hebben volgevreten voor de winter.

Dik en zwaar: in de winter zijn ze op hun best!
Dik en zwaar: in de winter zijn ze op hun best!

VIND DE AASVIS

De visserij in de komende periode kenmerkt zich door één zeer belangrijke factor: de aanwezigheid van aasvis. Het is dus zaak om die aasvis te vinden en te blijven volgen door het jaargetijde heen. Dat kan natuurlijk met de fishfinder, maar moeder natuur geeft zelf ook aanwijzingen; zie je ergens veel futen zwemmen? Reken maar dat die bovenop zo’n ‘bait ball’ zitten! Blijf dus niet alleen op je schermpje kijken, maar kijk ook goed om je heen. Futen, aalscholvers en zaagbekken: ze zijn de fishfinders van het water! Naarmate de winter vordert zie je dat de aasvis zich steeds meer gaat concentreren in scholen en wanneer je bij die scholen in de buurt weet te blijven, de juiste vistechniek toepast en ook het tempo van vissen aanpast aan de lagere watertemperaturen, kun je je opmaken voor een prachtige winter. Aan je Yamaha zal het niet liggen!

WINTERTIPS

Hoewel we tegenwoordig nog maar weinig dagen met vorst hebben, is het toch belangrijk om hier wél rekening mee te houden tijdens de winter. Je weet immers nooit wat er gebeurt. Zo is het slim om, wanneer je je boot weer uit het water hebt gehaald altijd even de motor helemaal naar beneden te trimmen. Zo loopt al het achtergebleven water uit je staartstuk, zodat dat niet kan bevriezen. Laat je de boot in de haven liggen? Trim dan de motor uit het water om vastvriezen te voorkomen. Gaat de boot in de winterstalling? Vergeet dan niet de minpool van de startaccu los te koppelen, of nog makkelijker: monteer een massaschakelaar. Zo loopt je startaccu niet leeg.

Trim altijd even de motor omlaag om het water uit het staartstuk te laten lopen.
Trim altijd even de motor omlaag om het water uit het staartstuk te laten lopen.

gerelateerde artikelen

Instagram