Dressuur doorbrekend op snoek

BAS VAN DAM – Al vele decennia lang is snoek een van de meest geliefde roofvissen van de Lage Landen. Vanaf de kant, maar ook vanuit de boot en in toenemende mate ook de kajak of bellyboat, trekken duizenden vissers er elk weekend op uit om deze stoer ogende rovers te belagen. Zeker op de zwaar beviste wateren lijkt het echter steeds moeilijker te worden om goed te vangen. De snoeken kennen daar inmiddels het klappen van de zweep wel en trappen niet meer zomaar in elk trucje. In deze bijdrage legt Bas van Dam uit hoe hij streamers met veel succes inzet op zelfs de taaiste wateren…

Eigenlijk kwam ik er per toeval achter die dag. Mijn lijn zat een beetje in de war, dat gebeurt wel eens als je aan het vliegvissen bent. Wat lussen van mijn lijn moesten even ontward worden. Daardoor lag mijn streamer een seconde of tien tot vijftien stil in het water. Ik had net de laatste knoop uit mijn lijn, wil weer gaan strippen en precies op dat moment krijg ik een harde aanbeet.

Natuurlijk miste ik die vis, want ik was niet voorbereid op de aanbeet. Ik had immers nooit verwacht dat de stil liggende streamer zo gepakt zou worden. Om een lang verhaal kort te maken: wat begon met drie uur zonder aanbeten, werd een visdag met zes mooie snoeken. Alle aanbeten kwamen op het moment dat ik mijn streamer liet stil liggen, of liever gezegd, stil zweven. Een paar keer strippen en dan tien seconden niets doen, weer strippen en weer tien seconden niets doen.

Zelfs snoeken die eerder de streamer alleen maar volgden, kon ik nu plots wel verleiden. Later bleek dat andere vissers, allemaal kunstaasvissers, niets of weinig gevangen hadden. Waar een paar knopen in de lijn al niet goed voor kunnen zijn…

Vooroordelen

Het is zo jammer dat streamervissen met de vliegvishengel nog zo weinig ingeburgerd is binnen de snoekvisserij. Ja, ‘echte’ vliegvissers, die niets anders doen, zie je nog wel eens met de streamer op snoek vissen. Maar dat is een minderheid.

Dit is een premium artikel.

Het hele artikel kun je lezen in Beet Magazine, voor slechts € 59,95 per jaar 9x thuis op de mat. Beet Magazine is als los exemplaar te koop voor € 7,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.
Beet Magazine 9x thuis op de mat!

gerelateerde artikelen

Instagram