Reservoir vissen

THOMAS SINTOBIN – Forellenreservoirs zijn in Engeland en Frankrijk extreem populair onder vliegvissers, maar in Nederland betreft het toch een relatief kleine kring van mensen die er regelmatig vissen. Onze redacteur Thomas Sintobin maakte een paar jaar geleden kennis met dit type water en gaat er sindsdien elk jaar wel een paar keer heen. In deze bijdrage vertelt hij over de bijzondere wereld van het vliegvissen op reservoirforel…

Toen ik een jaar of tien was, viste ik regelmatig in een forellenvijvertje bij ons in de buurt. Dat onooglijke ‘put and take’ watertje werd elk weekend volgegooid met springlevende regenboogforellen – 5 per persoon als ik me goed herinner – en wie betaalde mocht daar dan op vissen. Twee dingen vielen me toen al op.

Ten eerste waren de eerste twee uren na het uitzetten vaak de beste. Iedereen ving dan vis. Daarna werd het echter een stuk taaier. Hier en daar werd nog wel een forelletje gevangen, maar nagenoeg alle vissers kregen dan meer en meer te maken met lossers: het was duidelijk dat de forellen snel geleerd hadden dat ze moesten oppassen met al dat lekkers dat voor hun neus hing.

Ten tweede sprong het in het oog dat het weekend na weekend dezelfde vissers waren die de dag door bleven vangen. Die deden vrijwel altijd iets afwijkends: ze gebruikten niet de conventionele maden of meelwormen maar alternatieve aassoorten, zoals bijvoorbeeld gekookte Noordzeegarnalen of levende sprinkhanen. Ook zetten ze afwijkende systemen en technieken in.

Zo zag ik een keer iemand die niet met de dobber onder de oppervlakte of op half water viste, maar met een schuifloodje op de bodem. Net boven zijn haak, waarop maden waren geprikt, had hij een piepschuim drijvertje gemonteerd – en hij viste uiterst traag en met veel pauzes het diepste stuk van het vijvertje uit.

Bij de pauzes kwam zijn haak langzaam naar boven door het drijfvermogen van het drijvertje en bij het binnentikken ging hij weer naar beneden. Het werkte fantastisch! Uit mijn jeugdherinnering trek ik twee conclusies: regenboogforellen leren snel, maar vissers die niet te beroerd zijn om te experimenteren blijven ze vangen.

Dit is een premium artikel.

Het hele artikel kun je lezen in Beet Magazine, voor slechts € 59,95 per jaar 9x thuis op de mat. Beet Magazine is als los exemplaar te koop voor € 7,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.
Beet Magazine 9x thuis op de mat!

gerelateerde artikelen

Instagram