Vliegvissen op zeebaars

RUDY VAN DUIJNHOVEN – Begin september is de topdrukte met het toerisme in Zoutelande wel zo’n beetje voorbij, wat niet betekent dat je er niet nog heerlijk kunt genieten van het vissen vanaf het strand! Met de strandhengel, de kunstaashengel en zeker ook met de vliegenhengel kun je er nog een prima sport beleven. In deze bijdrage beschrijft Rudy van Duijnhoven hoe hij volop geniet van wat de herfst te bieden heeft aan de kantvisser in Zeeland.

De eerste week van september proberen Cora en ik meestal door te brengen aan de Zeeuwse kust in Zoutelande. Het weer is dan vaak nog uitstekend om te wandelen, fietsen en vissen, de restaurants zijn nog gewoon open en serveren onder andere heerlijke visgerechten, er worden nog speciale activiteiten georganiseerd en ook is het niet meer zo extreem druk in die periode.

Ook verblijven vrienden van ons in dezelfde tijd in een appartement in Zoutelande. De vader en zoon zijn ervaren strandvissers en met hen wisselen we graag ervaringen uit. In de voorgaande twee jaar was het water onder de kust eigenlijk te warm en was er met de vliegenhengel weinig sport te beleven, maar dit jaar was dat gelukkig anders!

Steenstortingen

Niet iedereen zal bij een topstek voor het vliegvissen op zeebaars meteen aan een strand denken, maar in Zoutelande staan op regelmatige afstanden lange rijen palen en op meerdere plaatsen liggen voor die rijen palen ook nog grote hoeveelheden stenen. De stenen zijn begroeid met schelpen en zeewier, waartussen zich kleine vis en garnalen verzamelen.

Bij laagwater krijg je een goed overzicht van die steenstortingen en zie je waar je met kunstaas of met de streamer succes kunt verwachten. Met de strandhengel kun je zo’n stek niet bevissen, maar met ondiep lopend kunstaas en met ondiep gevist streamers kun je perfect over die stenen heen vissen. Wat niet wil zeggen dat je niet af en toe een streamer of kunstaas verliest aan de stenen… De beste tijd voor het vliegvissen op zeebaars ligt volgens mij tussen drie uur voor en drie uur na laagwater.

Ons materiaal voor het vliegvissen vanaf het strand bestaat uit vliegenhengels met een lengte van 275 of 290 cm voor de lijnklasse #8. De vliegenreels zijn gevuld met voldoende volglijn/backing en een WF8FI vliegenlijn. Zo’n vliegenlijn (bijvoorbeeld de Airflo Striper of RIO Products Outbound vliegenlijnen in die uitvoeringen) heeft een intermediate ofwel langzaam zinkend gedeelte, waardoor je je streamer op meerdere dieptes aan kunt bieden.

Door de korte buik is het gewicht meer vooraan geconcentreerd en kun je je lijn al snel laten schieten. Zo bereik je met een goede dubbele strip-techniek gemakkelijk grote afstanden, ook wanneer de wind minder gunstig staat.

Streamers

De leader is een hengellengte en getwist van dunne fluorocarbon lijn of getrokken van nylon of fluorocarbon. Daaraan komt een leaderpunt van circa 75 cm 26/00 mm fluorocarbon met een trekkracht van zo’n tien Engelse ponden. Vis je bij hoogwater dicht tegen de palen aan, dan kun je gerust nog wat dikker gaan. 

Dit is een premium artikel.

Het hele artikel kun je lezen in Beet Magazine, voor slechts € 59,95 per jaar 9x thuis op de mat. Beet Magazine is als los exemplaar te koop voor € 7,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.
Beet Magazine 9x thuis op de mat!
Vorig artikel
Volgend artikel

gerelateerde artikelen

Instagram