TTC Jeugd en dames

JAN VAN SCHENDEL – We zitten nu midden in het hengelsportseizoen en de verschillende nationale en internationale wedstrijden en kampioenschappen volgen elkaar vrijwel wekelijks op. Op 15 en 16 juni jl. hadden we het eerste Teamtopcompetitieweekend van dit jaar voor onze Jeugd- en ook Damescategorie. Ik vind dat altijd een erg interessant kampioenschap. Ieder jaar weer zie je hier, laat ik het zo zeggen, de ‘vissertjes van de toekomst’ in de Jeugdcategorie. Bij de Dames is dat trouwens niet anders. Ook zie je hier hoe de vissers en vissters die je al eerder zag, zich aan het ontwikkelen zijn. Kortom, een van de meest interessante weekends van het jaar voor mij als coach.

In het kort komt het erop neer dat deze wedstrijden zoveel mogelijk op dezelfde manier worden georganiseerd als de internationale kampioenschappen. Via deze wedstrijden kunnen de deelnemers eventueel verkozen worden voor het nationale team van hun leeftijdscategorie.

Dit zijn de vissers van de toekomst. Pas 11 jaar oud en al meevissen bij dit soort wedstrijden.

Opzet van de wedstrijden

Zoals de naam al duidelijk zegt, is dit een teamwedstrijd. Je kunt je zelfs alleen maar inschrijven via een team. De reden? Ieder internationaal kampioenschap is een teamwedstrijd (waarin dan wel ook een individueel klassement wordt opgemaakt) en het is dus niet alleen belangrijk dat de vissers die het team vormen goed kunnen vissen, maar zeker ook dat ze goed in een team kunnen functioneren. Voor pure individualisten is geen plaats. Je mag de beste vijf vissers van de wereld bij elkaar zetten, als men niet goed functioneert als team, zal men zelden of nooit een maximaal teamresultaat behalen.

Er komt heel wat bij kijken tegenwoordig. Aas en voer in overvloed.

Ik heb zelf nooit het probleem van goed functioneren in een team gezien trouwens. Je werkt met de andere vissers in het team naar een en hetzelfde doel en hebt elkaar dus nodig voor een goed resultaat. In het verleden viste je tegen elkaar voor een goede individuele eindklassering, want puur op die basis kon je jezelf plaatsen voor het nationale team.

Tegenwoordig word je beoordeeld door een team van coaches en word je op die basis gekozen in zo’n team. Dat is een enorm verschil met wanneer puur het resultaat de doorslag geeft. Nu is geluk veel minder belangrijk en is er veel meer constantheid in de teams. Je komt er niet zomaar in, maar wanneer je jezelf hebt bewezen, dan ben je ook niet bij de minste tegenslag er zomaar weer uit.

Dit is een premium artikel.

Het hele artikel kun je lezen in Beet Magazine, voor slechts € 59,95 per jaar 9x thuis op de mat. Beet Magazine is als los exemplaar te koop voor € 7,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.
Beet Magazine 9x thuis op de mat!

gerelateerde artikelen

Instagram