JORIS NIEUWENHOFF – Na het mooie weer begin van de week en de koude lucht uit het Noorden van gisteren was het vandaag bij windstil weer niet verwonderlijk dat er een dichte mist over de zee hing. En dik was die! Maar het hinderde ons niet om, met aangepaste snelheid en op het puntje van de stoel, toch weer het ruime sop te kiezen. En dat liep vandaag alweer wat beter dan gisteren.

Arnoud, Ed, Allard en Koos gingen vandaag weer achter de koolvis en kabeljauw aan. Koolvis is er hier genoeg maar de grotere maten zijn wat lastiger te vinden. Maar het was Allard die als eerste een mooie en bijzondere vangst mocht noteren. Een schol van 51 cm aan de zandtong. En dat zie je toch niet alle dagen. Koos had daarna ook nog een grote “rode schorpioenvis” en een kleine heilbot en met zijn allen hadden ze een mooi aantal kabeljauwen waarmee het verhaal van de dag gevuld werd. Morgen ga ik met hen mee en gaan we een 50 / 50 dag doen. De helft van de tijd op heilbot en de andere helft op kabeljauw. Ik ben benieuwd.

Erik, Walter, Aad en Ed zijn vandaag aan de overkant bezig geweest om verschillende baaien uit te vissen. Gericht op heilbot met lange en gecontroleerde driften. Verschillende typen aas en methodes maar het mocht hen vandaag niet baten. Maar ze hebben nog een aantal diepere stekken bezocht waarbij ze toch een mooi aantal kabeljauwen wisten te vangen. Dus al met al hebben ze een leuke dag gehad.

Mark, Frans, Henk en Ronald zijn vandaag naar Noord Sorøya geweest om weer gericht op heilbot te vissen. De dag begon al vroeg voor Mark met een wederom mooie vis van 154 cm precies achter een stroomnaad. Het resterende driekwart deel van de dag verliep stroef en zonder verder succes maar in het laatste deel van de dag draaide dat compleet om. Diep in het fjord op slechts 10 meter diepte was het eerst Henk die zijn eerste heilbot van de reis mocht haken. Met 131 cm een knappe vis die een mooi spektakel afleverde. Maar het was Ronald die vandaag het puntje op de i zette. Ook op slechts 10 meter diepte en ver in het fjord was het raak voor Ronald. Met een heilbot van 163 cm heeft hij momenteel het grootste exemplaar weten te vangen. Het was een flink gevecht dat in het voordeel van Ronald werd beslecht. En dat betekent dus dat we er weer een extra “haaienspringer” bij hebben eind van de week. Het wordt nog druk op de steiger maandagavond.

Ik was vandaag op pad met Sjoerd, Joost, Ferry en Mark. We waren er al vroeg uit om op tijd op de juiste stromingsplek te zijn. En vervolgens bleek dat toch niet helemaal te werken. Na deze baai uitgevist te hebben zijn we overgestoken naar twee eilandjes waar we rond de 20 meter zijn gaan vissen en het was binnen 5 minuten dat Sjoerd een run kreeg op zijn aashenkel. De run duurde 4 seconden en daarna was de vis weg. Vervolgens kreeg ik op mijn vuurbal een goede aanbeet die ook 5 seconden bleef hangen maar daarna loste. Heel vreemd want de aasvis was tot halverwege gepakt en de dregge zat achter in de staart. We zullen het nooit weten wat er mis ging. Bij de volgende drift was het wel raak voor mij. 149 cm was het exemplaar en ik was er wat blij mee. Vervolgens zijn we rond de 30 meter gaan vissen en haakte Ferry een mooi exemplaar van rond de 135 cm. Deze had echt een heel slecht humeur. (Die heilbot wel te begrijpen) Vier keer ging de vis naar beneden alleen liet deze ons met open mond achter toen de vierde run naar de zeebodem werd ingezet. Het lood kwam zeer ongelukkigerwijze precies achter de kikker van de boot terecht en daarmee begaf de onderlijn het direct en was de vis weg. Helaas. Op het einde van de dag wist Ferry alsnog zijn revanche te halen met een heilbot van 124 cm. Dat was een mooi moment om de dag mee af te sluiten.

We vangen misschien niet heel veel heilbotten maar als je kijkt naar de formaten die hier gevangen worden nemen we dat graag voor lief! Het gemiddelde is hoog. Er zijn in totaal 5 heilbotten van minder dan 1 meter gevangen en de rest is allemaal 100 cm+.

Verder nog een opmerking voor de “kenners” die denken: Ja maar een heilbot van 140 cm en meer houd je toch naast de boot en niet in de boot? Ja, dat klopt maar deze boten hebben een achtersteven die gelijk is aan het waterniveau en daarbij een open entree naar de kuip. We kunnen de grotere vissen simpel aan het eind van de boot de achtersteven optrekken en naar de kuip verplaatsen zonder ze op te hoeven tillen. En zo kunnen we ze ook weer rustig terug het water in laten glijden.