Het houdt niet op! Nee, niet vanzelf. Die vangdrang naar heilbot van een groot deel van de mannen.

JORIS NIEUWENHOF – Ik ben vandaag meegegaan met Arnoud, Ed, Marco en Allard. Zij wilden 50/50. Of te wel een halve dag op heilbot en een halve dag op kabeljauw. En bij ons is de klant koning. En zo begonnen we met de heilbot in de ochtend.

In het noorden van Hammerfest liggen verschillende mooie eilanden en structuren die hier toe uitnodigen. Na een stijf driekwartier opstomen gingen we met 2 driftankers op de boot aan de slag. Met een windje 4 was het best nog kabbelig maar op een diepte van rond de 30 meter hebben we een zestal lange driften weten te realiseren en heeft Ed ook een aanbeet gekregen.

Helaas zette die niet goed door en leverde het uiteindelijk geen vangst op. De middag was niet veel anders. Maar liefst een 12tal verschillende stekken hebben we aangedaan van 40 tot 100 meter diepte maar op een enkele kabeljauw na kwam er weinig naar boven. Erg frustrerend want we hebben hard gewerkt maar niets mocht baten.

Totdat… we op de laatste stek recht voor de haven uitkwamen. Daar vonden we op een diepte van rond de 70 meter nog een leuk klusje gul en schelvis. We konden de hengel allemaal nog even lekker krom trekken en nog een bak vol vissen. Het was niet goed maar wel erg gezellig.

Ed, Aad, Walter en Erik hebben vandaag hun geluk geprobeerd aan de binnenzijde van de fjord van Hammerfest. Een schitterende omgeving met beduidend minder wind dan buiten op zee. Ed wist een serieuze heilbot te haken van rond de 170 cm. Maar wat er toen na 5 minuten gebeurde blijft een raadsel. De grote circle haak waar de vis al 5 minuten mee gehaakt was liet los. En dat is vreemd. Je zou toch denken dat de circle haak gewoon goed gehaakt zit en al zeker na 5 minuten in de drill. Enkele gvd’s waren denk ik niet van de lucht want dat opnieuw een verbetering van het pr zijn. Maar wie weet. Morgen hebben we nog een kans.

Sjoerd, Ferry, Marc en Joost zijn vandaag (eigenlijk vanzelfsprekend) naar het noordelijke deel van Sorøya gevaren. Het was wederom geen enorme hoeveelheid vis die er boven kwam. Maar Sjoerd had vandaag het kortste lootje getrokken. Met 2 vissen was hij weer de man van de dag op de boot. De grootste was maar liefst 168 cm. En dat is toch echt weer een serieuze vis.

Maar de dag werd nog een beetje mooier. Mark, Ronald, Frans en Henk waren al een hele dag bezig totdat ze rond 16.00 uur een mooie ondiepe stek rond de 12 meter eerst Mark nog een mooi exemplaar wist te vangen van rond de 130 cm. Maar het absolute hoogtepunt kwam toen Frans zijn aasvis niet terugkreeg van een wel heel ontevreden heilbot. Het gevecht duurde niet eens zo heel lang maar nu lukte het de mannen wel om deze waanzinnige vis te landen.

En met 194 cm hebben we een nieuwe leider in het heilbot klassement. En Frans gaat vanavond zeker niet op zijn buik slapen. Man wat was die glimlach groot van oor tot oor. Super gefeliciteerd met zo’n schitterende vis. Al met al hebben we nu al 6 “halijumpers”. En we hebben nog 1 dag te gaan! Ik kan niet wachten…

En zo zie je maar dat het team dat op de eerste dag een vis van 2 meter net niet kon landen zich zo fantastisch heeft gerevancheerd en deze vis hebben ze dan ook echt als team en gezamenlijk gevangen met als hoofdrolspeler Frans!