De afgelopen jaren stond grote baars behoorlijk in de picture. Het lijkt tegenwoordig een appeltje eitje om een 40 cm plusser te strikken, maar is dat wel het geval? Veel hangt samen met het juiste water, maar dan nog zijn er andere factoren die je succes bepalen. De basis is altijd een goed uitgangspunt om op terug te vallen, Holger Aderkass, prostaffer van Quantum, helpt je hierbij op weg.

De auteur met een 40 cm+ baars: die zwemmen niet overal!

De auteur met een 40 cm+ baars: die zwemmen niet overal!

Al is je materiaal en techniek nog zo goed, wanneer je op een water vist waar geen grote baars zwemt, dan houdt het een beetje op… Logisch, zou je zeggen, maar wel een realiteit die beginnende baarsvissers nog weleens uit het oog willen verliezen. Vooral in Duitsland, waar ik woon, heb je grote gebieden waar je echt geen forse baarzen aantreft. Ik moet richting het noorden van het land en vis op brakke wateren. Hier zwemmen op meren soms spiering en haring, die een hoog vetgehalte hebben. Mijn ervaring is dat de baars hier twee keer zo snel groeit als op gewoon zoet water. Dit betekent dat alle wateren die in contact staan met zeewater potentieel ‘grote-baars-wateren’ zijn.
In Nederland is het weer een ander verhaal; op de grote rivieren en daarmee in verbinding staande wateren zwemmen plenty 40 plus baarzen. Ook zijn er steeds meer kanalen waar ze zwemmen. Maar ook zijn er nog hele regio’s waar het vangen van zo’n vis is als zoeken naar een speld in een hooiberg.

In de herfst vis ik graag met shads met behoorlijk wat actie!

In de herfst vis ik graag met shads met behoorlijk wat actie.

In de herfst vis ik graag met shads met behoorlijk wat actie.

Herfst & winter

Het baarsgedrag en de standplaatsen veranderen gedurende het seizoen. Dit gedrag hangt samen met het voedselaanbod en met de watertemperatuur. Wanneer je het hele jaar door met succes op baars wilt vissen, moet je je aanpassen aan dit gedrag.
Wanneer de baars zich dicht bij de bodem bevindt, is vissen met softbaits essentieel. Hiervoor gebruik ik rubber kunstaas met behoorlijk wat actie op een jigkop. Het beste seizoen voor deze visserij vind ik de herfst.
Ik gebruik twee verschillende technieken. Op dagen dat de vissen niet goed bijten, vis ik mijn softbait met de werpmolen binnen. Dat wil zeggen dat ik de softbait geen agressieve actie meegeef door met de hengeltop te tikken. Je houdt de hengel passief in zo’n positie dat je de fijnste aanbeten direct voelt en kunt verzilveren. Tussen het binnendraaien stop je regelmatig en laat je het aas ongeveer twee tot drie seconden afzinken.
Wanneer de baarzen agressief reageren, dan tik ik de softbait twee keer kort omhoog en draai met twee snelle slagen de lijn binnen om de sofbait weer gecontroleerd te laten zinken. Wanneer je de softbait op de bodem laat ploffen (hoeft niet per se), krijg je meer opdwarrelend sediment, dat valt extra op en kan een trigger zijn. Bovendien tik je de softbait hoger van de bodem, waardoor de zinkfase langer is.

Materiaal

Zelf gebruik ik hengels met een lengte van 2,40 tot 2,70 meter met een werpvermogen van maximaal 30 gram, in uitzonderlijke gevallen tot 60 gram voor het werpend én slepend vissen. Bij verticaalvissen mag de hengel maximaal 2,10 meter lang zijn bij een werpvermogen van 30 gram. De aanbeten zijn soms fijn en voorzichtig, dus: hoe lichter en gevoeliger de hengel, des te beter! Bovendien moet een baarshengel niet te hard zijn, want baars heeft een zachte bek. Een werpmolen in een formaat 2000 tot 3000, met 10/00 tot 14/00 gevlochten lijn maakt de combinatie compleet.

Een baarshengel moet niet te hard zijn.

Een baarshengel moet niet te hard zijn.

In de winter en het vroege voorjaar is verticaal vissen mijn eerste keuze. Door de (nog steeds) lage watertemperatuur zit de baars dicht bij de bodem. Op dit moment vis ik het liefst met een dropshotmontage. Het liefst zet ik hierbij no-action shads in, rubber met een V-staart, franjes of pin is, je moet het proberen. De bewegingen die ik de softbait met de hengel meegeef zijn beperkt; licht heffen en rustig laten zakken is meestal voldoende.

VIJF BAARSTIPS

Tip 1. Maanfasen
Of het nu herfst, voorjaar of zomer was, de keren dat ik echt vreetbuien van baars heb meegemaakt was dit opvallend vaak drie dagen voor volle maan en drie dagen erna. De beten waren gedurende deze tijd veel agressiever dan tijdens afnemende maan en nul maanfasen. Klinkt gek, maar het is echt waar. Het is dus de moeite waard om naar de maankalender te kijken. Overigens een aspect waar je tegenwoordig maar weinig over leest, maar dat vroeger vaak breed werd uitgemeten.

Het loont de moeite om naar de maankalender te kijken.

Het loont de moeite om naar de maankalender te kijken.

Tip 2. Geen stalen onderlijn
Wanneer je nauwelijks bijvangst hebt van snoek, gebruik dan ook geen stalen onderlijn. Grote baarzen zijn schuw voor dit type onderlijn, uit mijn gegevens blijkt dat ik 50% meer aanbeten krijg zonder een stalen onderlijntje. Als onderlijn gebruik ik nylon of fluorocarbon van 40/00. Je neemt dus wel het risico op lijnbreuk als je snoek gaat haken, iets om op een verstandige wijze rekening mee te houden.

Tip 3. Grote snoek = grote baars
De snoek is de belangrijkste voedselconcurrent van de baars en eet daarnaast ook de baars. In wateren met een goede populatie grote snoek is meestal ook een goede populatie grote baars aanwezig.

Tip 4. Flink formaat softbait
Grote baars kan groot aas opzuigen. Een 40 cm baars kan gemakkelijk een 15 cm lange softbait naar binnen zuigen. Om selectief op grote baars te richten gebruik ik daarom shads en softbaits van tussen de 12 en 15 cm lang.

Tip 5. Net buiten de school
Wanneer je veel baars wilt vangen, zoek dan scholen vis op. Maar als je op zoek bent naar een specimen formaat baars, dan vind je deze zelden tussen de school met kleinere vis… Dit zijn vissen die in kleine groepjes leven, soms zelfs solitair. Heb je een school gevonden, vis dan eens, hoe lastig ook, er wat ‘naast’. Mijn ervaring: minder aanbeten, maar grotere vissen.

Zomerfun

Trollen is vooral effectief in de zomermaanden, met name om de baars te vinden, want in vergelijking met de winter liggen ze veel verspreider. Een crankbait is mijn eerste keuze hiervoor. Je kunt ze nu in ondiepere oeverzones vinden, vooral in de schemering. Maar ook op half water, verder uit de kant, jagen ze op prooivis. Met een selectie crankbaits van tussen de 6 en 12 cm lang, met een diepterange van twee tot vier meter, dek je de meeste situaties. In de zomermaanden jaagt baars ook aan de oppervlakte op kleine vissen. Met topwaters kun je gemakkelijk tussen obstakels vissen of over waterplanten. Ik gebruik met name stickbaits en poppers. De eerstgenoemde vis ik middels een walk-the-dog actie binnen, de popper maakt een ploffend geluid, dat wordt onderbroken door pauzes. Vaak komen de aanbeten tijdens deze rustmomenten.

Om vis snel te vinden, vis ik graag met crankbaits.

Om vis snel te vinden, vis ik graag met crankbaits.

Mijn favoriete crankbaits voor baars.

Mijn favoriete crankbaits voor baars.

Terug naar het huidige seizoen: doorzettingsvermogen en vertrouwen zijn voor de aankomende maanden belangrijke sleutelwoorden. Wanneer je geen vertrouwen hebt in (nieuw) kunstaas of techniek, dan kun je het beste meteen stoppen. Val vooral terug op waar je vertrouwen in hebt, dan komen die 40 plus baarzen ‘vanzelf’ een keer.

Baars is en blijft een echte scholenvis: dubbel fun!

Baars is en blijft een echte scholenvis: dubbel fun!

 

 

Dit is een artikel uit de Beet van oktober 2020. Wil je alle artikelen meteen bij het uitkomen van het blad lezen, neem dan een abonnement! Ga voor een abonnement op Beet Magazine naar: shop.beet.nl/category/abonnementen/.