Vissen met een visgids is de laatste jaren enorm populair geworden. Ik ben als gids zelf al actief vanaf? Nou, dat is een lang verhaal, maar het was een Amerikaan die ik als een van de eerste op de plassen rond Amsterdam rond roeide om te zoeken naar grote snoek. Op zich ging dat best goed, maar ik had van meet af aan de indruk dat hij nou niet bepaald blij was met de uitrusting die gebruikt werd. Ik had wel een visvindertje aan boord, maar helaas geen Nitro of Skeeter als typisch Amerikaanse visboot onder me. Aan de andere kant werden we ruimschoots met grove vis op het nog door vrijwel niemand beviste grote water beloond, dus de gids en zijn uitrusting werden vergeven.

Tekst & foto’s: Bertus Rozemeijer

De laatste jaren heb het aantal visgidsen sneller zien groeien dan het konijnenbestand in Australië. Ikzelf heb over de jaren heel wat visgidsen ontmoet en er ook mee gevist. Daaronder echt toppers, zelfbenoemde visgidsen en alles daar tussenin. Visgids ben je niet zomaar en denk niet dat je als gids ervan uit mag gaan zelf lekker te kunnen vissen want zo werkt het niet! Een gids is er om zijn gast op de best mogelijke manier te laten vissen. De gast krijgt altijd de beste plek in de boot en als gids ben je druk de boot zo te sturen dat er voor de gasten in de boot ook optimaal gevist kan worden. Natuurlijk vis je in overleg met de gasten zelf ook mee, maar omdat je in de regel met twee gasten, die de kosten weer samen delen vist, is jouw plaats ook de derde plek in de boot en vis je niet, nooit niet, voor je gasten uit. Ook niet wanneer een beste snoek gemist wordt is en blijft het je gast die een tweede worp of meer maakt en al zou je het nog zo graag willen, je laat zelf de vis met rust. Als er echt gewerkt moet worden vis je zelf niet mee en optimaliseer je de vangkans voor je gast.

Een gids is er om zijn gast op de best mogelijke manier te laten vissen.

Er wordt, mistig als het is, geen risico genomen en de gids blijft dicht onder de kant, ver van welke vaargeul ook.

Er wordt, mistig als het is, geen risico genomen en de gids blijft dicht onder de kant, ver van welke vaargeul ook.

WAT MAAKT EEN GOEDE VISGIDS?

Als gids heb je materiaal technisch alles op orde, maar maakt jou dat een goede visgids? Als gids kom je al snel tot het besef dat het wel erg druk geworden is op ons water. Het lijkt wel of er meer kunstaas dan snoek zwemt en dat maakt het gidsen er niet eenvoudiger op. Nog moeilijker is het simpele feit dat roofvis en vooral snoek op zo ontzettend veel verschillende manieren en watertypen kan worden gevangen. Dit zou een reden kunnen zijn je ook hierin in bepaalde technieken te specialiseren of je simpelweg te houden aan je eigen sterke punten. Bedenk echter wel dat een bredere vaardigheid in verschillende technieken ook meer mogelijkheden biedt je gasten ter dienst te staan en ze tijdens het vissen te ondersteunen. Besef ook dat visgids zijn een zwaar beroep is. Voor een paar gelukkigen is het niet veel anders dan een andere dag op kantoor. De visboot, je belangrijkste onderdeel van de uitrusting, ligt al in het water en vlak bij je huis. Voor de meesten zal dat echter niet zo zijn en moet er flink gereden worden om bij het gewenste water te komen. Het is ook weer een stuk dienstbaarheid om je gasten zelf een keuze te geven daar te vissen waar ze dat zelf graag willen. Een brede kennis van diverse wateren is hierdoor wel noodzaak. Zoals ik dat ook zelf ervaren heb kan dat behoorlijk ver van huis zijn en moet er ook voor accommodatie gezorgd worden die je dan met je gasten deelt. Op zich is dat natuurlijk prima, maar vergeet als gids niet dat je gasten op vakantie zijn en als die dat vieren door na het vissen lekker te gaan stappen of bierelieren moeten ze dat zelf weten. Bedenk daarbij dat jij als gids de volgende dag weer fit en fris moet zijn om weer een hele dag met de kop in de wind aan de gang te gaan.

Je treft vader en kind of man en vrouw teams aan en ook daar moet je dan rekening mee houden.

Je treft vader en kind of man en vrouw teams aan en ook daar moet je dan rekening mee houden.

 

De rest van dit artikel lees je in Beet 1 van 2023 die rond 30 januari verschenen is. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste materialen en technieken voor het vissen op roofvis, neem dan een abonnement op Beet Magazine. Ga hiervoor naar: https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.