“Mag ik een keer met je mee, John?” Leen van Os heeft het al een tijdje geleden gevraagd en vandaag gaat het lukken. Hij wil vooral leren waar je zeebaars mag verwachten op het strand en hoe ik erop vis. We hebben om zes uur afgesproken, want ik wil eerst wat wijting vangen. Gaat vast lukken, want in november aast wijting graag onder de kant op garnalen en die zijn er genoeg op dit moment. Ik ben echt dol op lekkerbekken van wijting…

Tekst & foto’s: John Willems

Het plan: eerst een diep zwin of mui opzoeken en wat van die mooie wijtingen vangen. We vissen met afgaand tij. Om een uur of acht wordt het licht. Waarschijnlijk zal de wijting dan van de kant afgaan en kunnen we overschakelen op zeebaars. Voor zeebaars zoeken we dan een andere stek. Favoriet bij mij zijn namelijk koppen van banken en die liggen aan de zijkanten van de mui.

AASVERZORGING

Bij Dierenwereld van Someren in Heemskerk haalde ik eergisteren prachtige steekzagers en mooie zwarte pieren. De pieren laat ik graag wat indrogen. Dat is niet zo heel moeilijk: koop de pieren twee dagen voor je visdag. Bij thuiskomst direct de pieren ompakken in nieuwe droge kranten en in een koelkast bewaren. Na een paar uur weer de kranten vervangen en dat doe je een dag later nog twee keer. De steekzagers worden verpakt in kranten met een soort zeeturf. Wat mij betreft hoef je de krant niet, of hooguit één keer te vervangen voor het beste resultaat. Zorg dat je koelkast niet te koud staat. Steekzagers zijn daar gevoelig voor. 7 graden Celsius is prima. Mesheften, of scheermessen heb ik in de vriezer. Een dagje ervoor laat ik ze rustig ontdooien in de koelkast.

Later schakelen we over op het vissen op zeebaars.

Later schakelen we over op het vissen op zeebaars.

IDEALE OMSTANDIGHEDEN

’s Avonds de rolcontainer buiten zetten. Hoe vaak heb ik dat niet vergeten? De dag waarop het ideaal vissen is vergeet ik nooit. Goede omstandigheden om wijting te vangen komen vaak voor in de maanden november, december en januari. Zeker als er al een paar dagen een zuidwesten- of westenwind waait en het niet te snel stroomt, maak je vroeg in de ochtend, of laat in de avond echt een dikke kans op dit heerlijke visje. In het donker aast wijting graag vlak onder de kant. Zolang het niet te koud wordt zitten er namelijk veel garnalen en daar is vriend wijting niet vies van. Je moet trouwens niet gek opkijken als je tussendoor ook een leuk zootje schar vangt, tenminste als ze de kans krijgen, want wijting kan zo fel azen dat andere vis het nakijken heeft.

In het donker aast wijting graag vlak onder de kant.

In het donker aast wijting graag vlak onder de kant.

Met een zacht zoevend geluid parkeert Leen zijn elektrische auto naast mijn bus. Direct stapt er een fitte en joviale vent uit. Blije kop. Hij heeft er – net als ik – zin in. Na een warme handdruk trekken we onze waadpakken en regenjassen aan. Het miezert niet hard. Maar wel genoeg om tijdens een paar uur vissen zeiknat te worden. Gelukkig wordt het eind van de ochtend droog. Onder het mom van: ‘Slecht visweer bestaat niet, slechte viskleding wel’ trekken we onze karretjes richting strand. Vijf minuten later staan we al voor een mooie mui en tuigen onze hengels op. In het donker vis ik het liefst met afgaand tij vis, zo kan het water je niet verrassen. Je zult niet de eerste visser zijn, die denkt veilig op de bank te staan, terwijl het zwin achter hem/haar vol loopt.

 

De rest van dit artikel lees je in Beet 1 van 2023 die rond 30 januari verschenen is. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste materialen en technieken voor het vissen op en aan zee, neem dan een abonnement op Beet Magazine. Ga hiervoor naar: https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.