Roofblei (Aspius aspius) is een echte rover. Sinds de opening van het Main-Donau Kanaal in 1992 is deze exoot te vinden in onze grote rivieren, kanalen en meren. Eigenlijk is deze vis niet meer weg te denken uit ons watersysteem. Sinds 1995 vis ik gericht op deze tarpon van het zoete water en in dit artikel zal ik proberen jullie een inkijk te geven in mijn roofbleivisserij.

Tekst en foto’s: Lodewijk Harmeling

Het gericht vissen op roofblei vergt voor Nederlandse begrippen redelijk specifiek materiaal. Om de rest van dit artikel in de juiste context te plaatsen, beginnen we daarom als eerste met de gebruikte materialen voor deze vaak supersnelle visserij. Meestal gebruik ik eigenlijk drie types hengels: allereerst medium-light spinhengels van rond de 2,20 tot 2,40 meter. Deze gebruik ik hoofdzakelijk voor kleiner, ondiep lopend kunstaas dat gevist wordt in de bovenste waterlaag (0-1 meter). Snelle ‘fast action’ hengels om gericht achter, naast en voor obstakels te kunnen werpen (daarover later meer). Ik gebruik zelf de Westin W4 en W6 Finesse T&C 2,25 meter, 5-15 gram. Daarnaast medium-heavy spinhengels voor het kunstaas in de middelste waterlaag (2-3 meter), met ook een snelle, pittige actie om het medium/diep lopende kunstaas snel en twitchend te kunnen binnenvissen. De Westin W4 en W6 Finesse Shad Medium-Heavy 10-28 gram is de hengel die ik hier zelf voor gebruik, maar er zijn natuurlijk legio alternatieven. Als laatste is er een belangrijke rol voor ‘heavy’ spinhengels, voor kunstaas dat dieper loopt dan 2-2,5 meter. Hierbij wordt de druk bij het snelle binnenvissen zo groot, dat je gewoonweg een zware stok nodig hebt. Ook bij het speedtrollen (daarover later meer) is een heavy hengel geen overbodige luxe, aangezien je soms met snelheden van 10 tot 12 kilometer per uur over en langs de stekken vaart.

Snelle hengels en snelle werpmolens: de beste combinatie.

Snelle hengels en snelle werpmolens: de beste combinatie.

SNELLE WERPMOLENS

Voor de roofbleivisserij gebruik ik hoofdzakelijk werpmolens in de 2500/3000 en 4000 klasse (Shimano Stradic CI4+, Shimano Vanford etc.). Allemaal ‘high gear’ werpmolens, dus met een hoge inhaalsnelheid. Dit type werpmolen heb je echt nodig voor de snelle roofbleivisserij. De 2500/3000 werpmolens komen op de medium-light en medium hengels, en de 4000 serie is er voor op de heavy stokken. Als lijn gebruik ik een 8-braid 10/00 tot 12/00 en 16/00 voor de heavy hengels. De lijn moet echt perfect rond zijn. Dit merk je het beste als je met kleiner, lichter kunstaas flinke afstanden moet werpen. Als onderlijn gebruik ik fluorocarbon van 28/00 voor het lichtere werk, en 30-35/00 voor het zwaardere werk. Houd de onderlijn altijd lekker lang (70-80 centimeter), om de doodsimpele reden dat je geregeld met je kunstaas, dus ook je onderlijn, in contact komt met obstakels. Je kunt dan je speld opnieuw aanknopen en dus hoef je niet je hele onderlijn te vervangen. De speld, crosslock of fastach clip moet in verhouding met het kunstaas zijn én van goede kwaliteit. Maar dat spreekt voor zichzelf.

Harde, snelle aanbeten en felle runs kenmerken deze soort. Het materiaal dient daarop te zijn berekend!

Harde, snelle aanbeten en felle runs kenmerken deze soort. Het materiaal dient daarop te zijn berekend!

PLUGGEN

Voor het werpend en trollend vissen op roofblei kun je een heel scala aan kunstaas gebruiken. Te veel om op te noemen. Pluggen, shads, spinners, lepels, pilkertjes enzovoort. Ik gebruik zelf hoofdzakelijk pluggen in allerlei varianten, van ondiep tot dieplopers, mits ze maar recht blijven lopen met hoge snelheden. Doen ze dat, en hebben ze ook een lekkere agressieve ‘wobbel’, ratel of wat dan ook, dan heb ik ze in mijn koffer. Gebruik voor het werpend vissen met kleinere pluggen (lengte 3-4 centimeter) zinkende of suspenderende uitvoeringen.

De rest van het artikel vind je in de BEET van juli 2023. Het magazine is vanaf 11 juli verkrijgbaar in de boekhandels en bij de hengelsportzaken. Voor een abonnement op BEET, voor het laatste nieuws op het gebied van materiaal en technieken voor het vissen op roofblei, ga je naar: https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.