Hoewel Nederland vooral bekend staat om de fantastische visserij op zoetwaterroofvissen, valt er ook aan zee heel wat te beleven. Toegegeven, echt groot wild als heilbot, tonijn, vleet of blauwe haai hebben we niet, maar daar staat tegenover dat we met licht materiaal sport van de bovenste plank kunnen beleven aan andere vissoorten zoals zeebaars. Tom Sintobin ging een dag mee met Patrick Verbrugge om te zien en horen hoe hij deze spectaculaire visserij aanpakt in het Europoortgebied.

Tekst en foto’s: Tom Sintobin

De omstandigheden konden niet beter zijn: een stralende zon, een verkoelend briesje en een geschikt getij – en dat precies in het goede seizoen voor zeebaars. Mijn vismaat en ik stapten dan ook met een glimlach van oor tot oor aan boord van de Orka van Patrick Verbrugge, in de haven van Maassluis. De voorbije weken was er bij vlagen behoorlijk goed gevangen, zo hadden de vele Facebookberichten ons wel duidelijk gemaakt. We hadden dus goede hoop, ook al had Mark nog nooit vanaf de boot op zeebaars gevist. Patrick is immers een zeer ervaren gids en daarnaast ook nog eens in staat (en bereid) om de techniek goed uit te leggen. En het werkte! Aan het eind van de dag hadden we met z’n drieën tegen de dertig zeebaarzen gevangen en tig aanbeten gemist. We hadden meerdere zestigers en Mark ving zelfs het grootste exemplaar van de dag! Onze glimlach was bij het terug binnenvaren zo mogelijk nog breder geworden en we voelden ons een klein beetje als in de TV-serie The A-Team: ‘don’t you just love it when a plan comes together?’
In dit artikel leg ik uit welke technieken we hebben gebruikt. Ze werken niet alleen perfect in de Europoort, maar bijna overal waar Dicentrarchus labrax alles wat zwemt en kruipt in onze kustzone terroriseert. Hopelijk kunnen zowel beginnende als meer ervaren zeebaarsvissers er hun voordeel mee doen.

Stroming is vaak allesbepalend.

Stroming is vaak allesbepalend.

ZEEBAARS EN LEEUWEN

Ik begin maar even met een kleine omweg. Ik was een keer op safari in Oeganda en we troffen een groep chillende leeuwen op een plek met wat bomen en struiken, die naast een grasvlakte lag. Een ranger legde ons precies uit waarom ze zich daar bevonden; ze lagen te rusten in de schaduw, aan het zicht onttrokken door het gebladerte, terwijl ze zelf wel een perfect uitzicht hadden op de plek waar de antilopen kwamen grazen. Zodra de schemering zou invallen, zouden de leeuwen gebruik maken van hun superieure gezichtsvermogen en toeslaan. Hij vertelde me ook dat leeuwen graag jagen in de buurt van een rivier of een meer; door zo’n waterpartij heeft de prooi een richting minder om weg te vluchten. En ook de windrichting speelt een rol, begreep ik. Leeuwen benaderen hun prooi altijd tegen de wind in zodat hun geur hen niet verraadt. De conclusie van dit alles; zogenaamde apex-predatoren weten als geen ander precies het juiste moment én plek te kiezen om op jacht te gaan. Dat geldt ook voor top predatoren onder water, zoals zeebaars.

Één bonk spieren (de zeebaars…).

Één bonk spieren (de zeebaars…).

Zeebaarzen staan hoog in de voedselketen in ons stukje van de Noordzee. Het zijn immers gespierde vissen en ze kunnen zich daardoor vrij op en neer bewegen in de waterkolom, zelfs als er stroming loopt. Ze jagen dan ook in alle waterlagen en maken het leven zuur van kleinere visjes die niet zo snel zijn en vooral als het stroomt in de problemen komen.

De rest van het artikel vind je in de BEET van augustus/september 2023. Het magazine is vanaf 22 augustus verkrijgbaar in de boekhandels en bij de hengelsportzaken. Voor een abonnement op BEET, voor het laatste nieuws op het gebied van materiaal en technieken voor het vissen aan en op zee, ga je naar: https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.