JORIS NIEUWENHOFF – Vanuit Skarsvag, het meest noordelijke dorpje van Europa komt dit bericht. We zijn hier met 18 gasten en 1 begeleider. Ik zei de gek. De reis afgelopen woensdag verliep achteraf gezien eigenlijk best goed. Natuurlijk waren we vroeg op Schiphol en het ging niet allemaal van een leien dakje met drukte, verslapers, gestreste grondstewardessen maar al met al kwamen we er toch op tijd door heen. Ik ben een half uurtje eerder er heen gegaan en stond om 03.30 uur vrolijk iedereen in te checken en de bagagelabels uit te printen. Dat scheelde een hoop en we gingen gewoon om 07.00 uur op pad naar Kopenhagen. En ook de verbindende vluchten naar Oslo en door naar Alta gingen voorspoedig. En we stonden gewoon volgens planning om 14 uur in Alta. Wat wil je nog meer?

Dat alle koffers er zijn! Dat was dan weer net iets te veel gevraagd en er miste helaas 1 koffer. Gelukkig zaten er geen extreem belangrijke materialen in dus daar kunnen we omheen werken. En de bus stond ook al klaar,  de supermarkt was ook open en  alles verliep dus eigenlijk perfect op 1 koffer na. Ik heb wel eens slechtere starts gehad.

Bij aankomst op de locatie hebben we meteen een korte briefing gedaan en de boten uitgelegd en daarna was het uitpakken en eten geblazen. En ook het bed werd daarna met 2 oren tegelijkertijd beslapen.

Vol gas door naar de eerste visdag. En dat werd me er een. Normaal schijf ik hier dan speciale zaken die per groep zijn gebeurd maar in dit geval had iedereen hetzelfde verhaal. Je kon zoveel vis vangen als je maar wilde en daarnaast waren er soms op enkele teintallen meters afstand tot wel 20 bultrugwalvissen aan het jagen. Het was een dag zoals uit het boekje.

Aan het einde van de dag had iedereen dan ook een glimlach op zijn gezicht en de eerste bakken vis voor het fileren werden aangeland. Schitterende kabeljauwen van 80 tot 100 cm werden er doorlopend gevangen en zoveel als je maar wilde. Dus velen hebben hun quotum aan vis al in 1 dag vol gevist. Naast alle prachtige kabeljauwen werd er nog een kleine heilbot gevangen door Liviu. Een van de drie internationale gasten die zich hebben aangesloten bij deze groepsreis. Verder waren nog schelvis, koolvis, lom en leng van de partij.

Dan kunnen we vanaf nu alles weer terugzetten en op jacht naar de nog wat grotere exemplaren. Daarvan zijn er vandaag wel een tweetal gehaakt maar ze zijn helaas niet boven gekomen want een grote heilbot haken is 1 ding maar hem daadwerkelijk vangen is een tweede.

Wij gaan in ieder geval vol goede moed slapen en dromen over morgen. Wat staat ons dan weer te wachten? Sjansende zeearenden, overstekende otters of kariboes op je veranda (zou niet de eerste keer zijn trouwens). Ik heb er nu al zin in.

|> LEES ALLE UPDATES