Zo de eerste dag zit er al weer op. Maar eerst even de nacht van gisterenavond. Want dat was midzomernacht! En dat is de kortste nacht van het jaar. En dat is en blijft hier in Noord Noorwegen toch wel een heel bijzondere.

Door Joris Nieuwenhoff, Visreis.nl

Om 00.00 uur staat de zon dus gewoon recht tegenover je aan de horizon en die gaat niet onder.

Om 00.00 uur staat de zon dus gewoon recht tegenover je aan de horizon en die gaat niet onder.

En dan ook nog eens die temperatuur erbij. Het is gewoon 22 graden overdag. We staan in ons T-shirt en een aantal zelfs in een korte broek! Onvoorstelbaar. Met heel weinig wind erbij was het eigenlijk een topdag. Misschien niet qua vangsten maar alsnog een hele memorabele dag waar factor 50 niet overdreven was.

Voor Sjoerd, Roland en Joost is de reis tot nog toe iets minder fortuinlijk verlopen want bij aankomst in Alta bleken hun zes koffers er niet te zijn.

Zeer rustige zee.

Voor Sjoerd, Roland en Joost is de reis tot nog toe iets minder fortuinlijk verlopen want bij aankomst in Alta bleken hun zes koffers er niet te zijn. En ook nog een koffer van Thierry maar daar doe je gewoon helemaal niets aan. Dus de mannen hebben van mij wat extra hengels gekregen, van Cor nog wat werpmolens en zo hebben ze vandaag toch hun favoriete hobby kunnen uitoefenen.

Kabeljauw.

Ook nog kabeljauw.

Vandaag ben ik om half 9 vertrokken met Marc, Appie, Bert en Allard. En nadat we de boot goed hadden ingericht zijn we op pad gegaan naar de koolvisstek om daar wat aas te vangen. Dat was niet echt gemakkelijk en na een zevental aasvissen hielden we het voor gezien en gingen we snel naar de kop van Sandland om daar het laatste stukje stroming mee te pakken.

De eerste heilbotten komen aan boord.

De eerste heilbotten komen aan boord.

Daar aangekomen gingen we actief met sandeels werpen en Allard koos er voor om met een hele koolvis te gaan vissen. En binnen 30 minuten had Allard een mooie heilbot weten te haken en nadat we deze aan boord hadden gebracht toonde het meetlint 85 centimeter aan.

Mooi formaat heilbot aan licht materiaal.

Mooi formaat heilbot aan licht materiaal.

Na twee maal verkassen was het de beurt aan Marc. Hij pakte op zijn sandeel een mooie heilbot van 75 centimeter. Geen reus maar op dat lichte materiaal een flink gevecht met een grote glimlach als gevolg.

Genieten na een schitterende dag op het water.

Genieten na een schitterende dag op het water.

Daarna kregen we maar weinig actie en zijn we in de middag naar de kop van Silda vertrokken. Daar hebben we mooie aantallen vis gevangen. Zoveel zeewolf als je maar wilde (bij twee kisten zijn we gestopt), koolvis, kabeljauw, twee heilbotjes en de nodige lommen. Ook hier geen kapitale exemplaren maar veel actie , licht materiaal en dus ook veel plezier.

De kabeljauwen zijn al enige tijd afgepaaid.

De kabeljauwen zijn al enige tijd afgepaaid.

Daarna hebben we nog een flinke tijd staan fileren met zijn allen maar de mannen waren erg blij met de mooie visdag en naar eigen zeggen hadden ze veel geleerd vandaag. En daar word ik dan ook weer blij van.

Vervaarlijk uitziende zeewolf.

Vervaarlijk uitziende zeewolf.

Joost, Sjoerd, Marc en Roland zijn ook via Sandland naar Frakfjord en de kop van Silda geweest. Ook hier geen reuzen maar de mooiste aan boord vandaag was de heilbot van Marc met 74 centimeter. Verder ook hier koolvis, lom, kabeljauw en zeewolven. En een roze zwembroek?! Er zijn foto’s van maar die besparen we jullie.

Nog een handzame heilbot.

Nog een handzame heilbot.

Richard en Mark hebben de Buster boot gehuurd met zijn tweeën. En in eerste instantie wilden ze nog even achter onze boot aanvaren maar deze mannen hadden het spelletje al snel in de smiezen en trokken er zelf op uit. Niet onverdienstelijk want zij hebben ook heilbot gevangen en een serieuze 120 cm exemplaar naast de boot net niet kunnen gaffen voordat deze weer voorgoed de diepte in verdween. Maar bij terugkomst in de haven zaten er twee bruine koppies met grote glimlachen op de boot die een heerlijke dag hebben gehad.

Heilbot klaar om geland te worden.

Heilbot klaar om geland te worden.

Wouter, Ferry, Hijman, Thierry en Hans kozen er voor om vandaag richting Nusvag te gaan en in die baai aan de slag te gaan. Ze hebben een rijk assortiment aan vissen weten te verschalken maar ook hier geen reuzen. Maar de sfeer was weer goed aan boord.

Zomerse omstandigheden op het water.

Zomerse omstandigheden op het water.

Kortom we hebben allemaal redelijk tot goed gevangen. Geen buitensporige vissen maar met zo’n zonnetje en temperatuur is het de vraag of dat nog gaat lukken. Want morgen wordt het weer zo’n dag. Dan is er ook weer een nieuw verslag.

Morgen weer? Ja, graag!

Morgen weer? Ja, graag!

www.visreis.nl