De wonderlijke wereld van de kopvoorn

FRANS VOGELS – Een meesterlijke kopvoorn vangen? In Nederland is dat helaas niet zo eenvoudig. Deze vissoort komt namelijk niet overal voor. Hoewel je zou verwachten dat ze te vinden zijn in rivieren zoals de Waal en IJssel, is dat helaas niet (of nauwelijks) het geval. In rivieren zoals de Swalm, Roer en Geul in Limburg kun je ze echter wel vangen. Verder naar het zuiden, in de Ardennen, zijn ze volop aanwezig in rivieren zoals de Amblève, Ourthe en Semois. Nog iets verder zuidelijker, in Frankrijk, kom je ze werkelijk overal tegen. Zelfs in de kleinste slootjes heb ik ze gespot. Wat wij hier aan blankvoorn hebben, hebben ze daar aan kopvoorn.

Het is jammer dat het grootste deel van de sportvissers in Nederland geen kans krijgt om kennis te maken met deze prachtige vis. Alleen tijdens vakanties komt die mogelijkheid naar voren. Is het dan wel de moeite waard om er een artikel aan te wijden? Ik denk van wel, want als je ooit de kans krijgt om een kopvoorn te vangen, zou ik het zeker aanraden! Het is een genot om eens goed te stoeien met zo’n vis. Het resultaat dat je in je handen houdt… Bij een formaat van 30 cm kun je al een vuistgrote mond verwachten, en die aanblik maakt het zeker de moeite waard.

Kopvoorn komt vaak voor in stromend water, en een kiezelbodem maakt de stek perfect. Een zandbodem schuwen ze ook niet, wat eigenlijk een reden zou moeten zijn waarom ze in de Waal en IJssel te vinden zouden moeten zijn. Toch is dat niet of amper het geval. Waarom dat zo is, weet ik niet. Voor mij is het niet logisch, maar blijkbaar denkt deze vissoort daar anders over. In de stroomrivieren van Limburg, zoals de Roer, vind je ze wel volop, met prachtige exemplaren tot wel 50 cm. Ze kunnen daar ook makkelijk 2 tot 3 kg wegen.

ALLESETER

De kopvoorn is een echte alleseter. Pellets, maïs, maden of kaas: het maakt ze niets uit. Ook zelfgemaakte deegjes, zelfs als die extreem stinken, negeren ze niet. Je kunt kopvoorn vinden in de barbeelzone (het harde, stromende gedeelte van de rivier), maar ook in andere delen van de rivier. Vaak zwemmen ze in scholen en zijn ze erg schuw.

Dit is een premium artikel.

Het hele artikel kun je lezen in Beet Magazine, voor slechts € 59,95 per jaar 9x thuis op de mat. Beet Magazine is als los exemplaar te koop voor € 7,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.
Beet Magazine 9x thuis op de mat!

gerelateerde artikelen

Instagram