JOHN SMIT – In Nederland hebben we een lange traditie van meten van onze recordvissen en blijft het vaak gissen naar het werkelijke gewicht. In het buitenland is dat heel anders. Daar registreren ze al langer het gewicht, zoals in Ierland, de UK, Denemarken, Zweden en ItaliĆ«. Daar ligt de lat niet op 130 cm, maar op 40 lb of 20 kg. In Nederland lijkt het alsof de grotere snoeken steeds zwaarder worden en het wordt dus wellicht de moeite waard om ook het gewicht meer een rol te laten spelen. Zeker omdat het lijkt dat er soms die ene mega-zware uitschieter bij kan zitten. Hierover in dit artikel meer!
Het afgelopen jaar heb ik in dit magazine een aantal artikelen geschreven. Artikelen waarin ik het vissen met jerkbaits verder uitlichtte, in drie delen. En een artikel over de aanpak op nieuw water, vanuit de boot en met gebruikmaking van de Raymarine apparatuur aan boord. Ook gaf ik daarin tips hoe je daarin meer succes kan boeken door de combinatie van boot, locatiekeuze, plan van aanpak, omstandigheden en aaskeuze te optimaliseren.
Dat laatste ben ik zelf afgelopen najaar ook blijven hanteren en dat heeft tot flinke resultaten geleid. En heeft wellicht zelfs geresulteerd in Ć©Ć©n van de zwaarste snoeken, zo niet de zwaarste snoek ooit in Nederland gevangen?
BIZAR (NA)JAAR
2021 was voor mij een bizar jaar. En dan doel ik op de vangsten van grote snoeken. Ik ving een groot aantal vissen boven de meter en diverse snoeken boven de 120 cm. Ik beleefde een absolute topsessie waarin in iets minder dan vijf uur bijna 20 snoeken de binnenkant van mijn boot zagen, waarvan er acht vissen boven de meter waren met daaronder vier vissen van boven de 118 cm.
Ik verbeterde in 2021 driemaal mijn PR dat tot dan op 127 cm stond. Eerst met een bak van 129 cm, vervolgens eentje van de magische grens van 130 cm en alsof dat nog niet genoeg ving ik er ook nog eentje die weer een centimeter langer was; een waar monster van 131 cm, absoluut geweldig! En al deze vangsten zijn gedaan op groot, open water. Kortom een jaar om in te lijsten!
Wat mij echter het meest verbaasde was het enorme gewicht dat de laatste vis van 131 cm op de weegschaal produceerde: 21,8 kg! Ik herinner nog goed het moment waarop Hendrik-Jan en ik al tijdens de dril elkaar aankeken en wisten dat dit een mega-vis was. Na het zetten van de haak rolde de vis al vrij snel aan het oppervlak en het was de enorme witte buik die duidelijk maakte dat er iets bijzonders ging gebeuren. Toen ik haar na een stevige dril voor het eerst naast de boot in het water zag begon de adrenaline ongeveer uit mijn poriƫn te spuiten, zware grote vissen maken zoveel meer indruk!
We keken elkaar aan en een ding was zeker: deze vis komt in het net! En in dat net werd pas echt duidelijk hoe groot en zwaar deze vis was. Dat paste maar nauwelijks en het binnen tillen hebben we dan ook voorzichtig met zijn tweeĆ«n gedaan, de vis goed ondersteunend, dat is heel belangrijk. Ik stond te trillen van de spanning, het is eigenlijk een wonder dat er nog een paar scherpe fotoās gemaakt konden worden. Over de oerkreten en andere primaire geluiden na de mooie release ga ik het niet hebbenā¦
GEWICHTIGE MONSTERS
Het was dus de omvang, het hoge gewicht van deze monstersnoek dat ons het meest verraste. En daar ben ik met een aantal vismaten wat dieper ingedoken. Tot nog toe hebben we in Nederland geen registratie kunnen vinden van een snoek die zwaarder was. Wel in het buitenland. Daar registreren ze al langer het gewicht en zijn onder andere in Ierland, de UK, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en zeker in Italiƫ registraties van (veel) zwaardere vissen gedaan. Zoals het monster van Federico Proietti uit Italiƫ van 23,24 kg en 135 cm!
Federico Proietti is een fanatieke Italiaanse snoekvissers die de laatste 5 jaar heel gericht op monstersnoeken vist in zijn thuisland en inmiddels heel wat grote, zware snoeken heeft gevangen, voornamelijk in diepe Alpenmeren. Zijn recordsnoek van 135 cm woog maar liefst 23 kg 240 gram!
Federico werkt als professionele visgids in Finland (WFA Travel) en het vangen van grote snoek is een obsessie geworden. Hij vist soms met aasvissen maar de meeste grote vissen heeft hij met kunstaas gevangen. Groot Ć©n langzaam, āgo big or go home!ā is zijn devies. Die grote vissen willen zo min mogelijke energie verspillen en met zo min mogelijk moeite zoveel mogelijk calorieĆ«n zien binnen te krijgen.
Zijn recordvis ving hij afgelopen november heel langzaam trollend (1,2 km/u) met een grote 50 cm lange Savage Gear Burbot, een kwabaal-imitatie. Een 133 cm vis ving hij pelagisch met een Savage Gear Monster Slug en onlangs nog een 127 cm snoek werpend met een diepgeviste Miuras Mouse, die hij eerst 20 seconden liet afzinken om vervolgens tergend langzaam binnen te vissen langs een scherpe hoek van een diep talud.
Esox cisalpinus
De recordvis heeft de kenmerkende lichte kleuren en bijzondere tekening die we bij veel Italiaanse snoeken tegenkomen die behoren tot de soort Esox cisalpinus. Sinds 2011 is dat de wetenschappelijke naam voor deze zuidelijke variant van de ānorthern pikeā Esox lucius, die je in de Italiaanse Alpenmeren en in Midden-ItaliĆ« kunt tegenkomen. Het verschil tussen āonzeā snoek zit hem vooral in de tekening (meer horizontaal gestreept), de kleur en het kleinere aantal schubben langs de laterale lijn.
|> Dit is een preview van het artikel “Monstersnoeken ” – Wil je het hele artikel lezen?
Dit artikel en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen en zien in BEET april. Vanaf 24 maart los te koop in de winkel of bij abonnees thuis op de mat.