Er zijn tegenwoordig best goede kant-en-klare tuigjes te koop in de hengelsportwinkels. Toch ken ik maar weinig vissers die de vislijnen niet zelf maken. Ik begrijp dat ook goed en ik ben zelf niet anders. Alleen wanneer je de lijnen zelf maakt, dan kun je dat precies doen zoals je dat zelf prefereert.

De vislijnen moeten voor de visser gewoon perfect zijn tot in het kleinste detail. Iedereen weet tegenwoordig van alles over de loodmontages en verdelingen en bijna iedereen beschikt ook over de goede materialen daarvoor. Toch worden er vaak fouten gemaakt al voordat het eerste loodhageltje op de lijn staat.

Silicones in allerlei diameters. Ik heb genoeg voorraad voor de rest van mijn leven van elke maat

De eerste handeling bij het maken van een vislijn is het plaatsen van de dobber op de lijn. En juist daar gaat het fout. Je hebt allerlei soorten onderantennes, zoals metaal, carbon en fiber. Bovendien zijn deze vaak in verschillende diameters.  Ik raad iedereen aan om een ruime sortering dobbersilicones aan te schaffen om de dobber vast te zetten op de lijn. Ze zijn verkrijgbaar (per tiende oplopend) van 0,2 tot en met 0,9 millimeter. Bij mij ontbreekt geen enkele maat.

 

Als je de juiste maat silicone-slang gevonden hebt, dan is het zaak om ALTIJD drie stukjes ervan te gebruiken voor de onderantenne. Het grootste stukje komt aan de onderzijde van de onderantenne. Het kleinste stukje komt ongeveer in het midden, tussen dobberlichaam en onderzijde. Plaats tot slot een stukje ongeveer half zo groot als het grootste stukje net onder het dobberlichaam.

ALTIJD drie stukjes! Waarom? Bij dikkere antennes zal het allemaal nog wel meevallen, maar bij metalen onderantennes gaat absoluut de antenne verbuigen wanneer je slechts twee stukjes gebruikt. Als de onderantenne eenmaal is verbogen, dan is de dobber wat mij betreft niet meer te gebruiken en gaat hij in de vuilnisbak.

ALTIJD drie stukjes silicone op de onderantenne

Waarom al die verschillende diameters siliconeslang? Als de diameter te groot is verschuift de dobber te gemakkelijk. Bijvoorbeeld bij het aanslaan kan een te kleine diameter en de lijn beschadigen of zelfs breken bij het verschuiven van de dobber. Drie stukjes dus, ALTIJD!

INTERESSANT? | LEES ALLE TIPS & TRICKS VAN JVS