De mannen die de rubriek Dutch Masterclass in BEET voorzien van content, geven weer genoeg tips om succesvol aan de slag te gaan. Ook David Visser komt aan het woord. De witvisser van team Cresta geeft tips voor het feedervissen.

Voor grove vis verkies ik om de wormen per keer te knippen.

Zeker bij het feedervissen op brasem zijn geknipte wormen een favoriet aassoort. Wat is nu de juiste manier om de wormen in je voermix te verwerken?

In de regel hanteer ik twee manieren. De eerste is om de wormen al van te voren fijn te knippen en eventjes uit te laten lekken in een zeefje en zo telkens een plukje wormen mee te voeren in de korf. Bij een delicate visserij met kleinere blieken en enkele brasems is dit vaak een hele goede manier. De kleine stukjes worm zullen de vissen nauwelijks verzadigen en juist meer vissen aanlokken. Wanneer echter de grote platten gearriveerd zijn, gaan die piepkleine stukjes ze niet op de plek houden, dan kies ik ervoor om de wormen per inworp te knippen. Een worm of 4-5 op het voer, een paar knippen en wat overblijft zijn levendige stukken worm van circa 1,5 cm; voor brasem een ideaal aas om te voeren.

De keuze van de juiste feedertip is essentieel.

Feedertips zijn er in allerlei soorten; zacht, hard, fast taper, glas en carbon… Wat bepaalt de keuze?

Voor de visserij die ik doorgaans doe, de visserij op voorn en brasem, zijn carbon toppen mijn vaste keuze. De keuze voor het aantal ‘oz’, oftewel de buigkracht van de top, kies ik altijd zo licht als mogelijk. Maar eveneens is het erg belangrijk dat je de top nooit te licht kiest. Wanneer je met een te lichte top vist staat deze in een ontspannen situatie al erg krom en registreert je top de aanbeten veel  minder goed. De juiste tip kiezen is net zo belangrijk als de juiste dobber bij het vissen met de vaste stok, uiteindelijk bepaalt het de hoeveelheid weestand bij een aanbeet. Er zijn natuurlijk zaken die invloed hebben op de spanning van je top zoals stroming en wind. Wanneer beide aanwezig zijn, kies ik vaak voor eenzelfde buigweerstand (aantal oz) maar dan in een fast taper variant. Een fast taper feedertip heeft een tapser verloop in het voorste deel van de tip. Hierdoor bezit het onderste gedeelte meer body en buigt minder ver door. Dit komt in die gevallen de beetregistratie ten goede.

Tot zover een deel uit de Dutch Masterclass uit BEET Magazine die momenteel in de winkels ligt. Om deze artikelen voortaan in het geheel te kunnen lezen, kun je ook een voordelig abonnement nemen: klik hier.