Spodden is een voertechniek om bepaalde hoeveelheden lokvoer als partikels, pellets en ander lokaas naar je stek te transporteren door middel van een spodhengel en een spod.

Vaak wordt het gebruikt door vissers die niet over een boot of voerboot beschikken of gewoon omdat ze het voeren met een spod gewoon effectiever vinden. De spod zelf is een soort koker of raket die gevuld wordt met voer, waarbij de bovenkant van de spod drijft en kantelt in het water door het gewicht van het voer met de opening naar beneden, waarbij de inhoud na het raken van het wateroppervlak geleegd wordt.

Om effectief te spodden of te markeren wordt er dan ook een speciale hengel en werpmolen gebruikt.

Om effectief te spodden of te markeren wordt er dan ook een speciale hengel en werpmolen gebruikt. Simpelweg vanwege het gewicht van een gevulde spod en omdat je na het voeren direct je lijnen uit wilt werpen. De standaard spodhengel heeft een testcurve van rond de 3 lbs. Wanneer je echter afstanden van 80 meter wilt bereiken, is zelfs een 5 lbs hengel niet overdreven. Een spodhengel heeft minder geleideogen dan een gewone karperhengel en een extra groot startoog. Dat zorgt ervoor dat je gemakkelijker (ver) kunt werpen.

Een spodhengel heeft minder geleideogen dan een gewone karperhengel en een extra groot startoog. Dat zorgt ervoor dat je gemakkelijker (ver) kunt werpen.

Perfecte hoofdlijn

Om effectief te spodden wordt er gevlochten hoofdlijn gebruikt in combinatie met een dikkere nylon shockleader. Gevlochten lijn is slijtvast, werpt gemakkelijk en heeft bovendien het voordeel minder snel in de war te raken. De dikte is een persoonlijke voorkeur. Wanneer je het spodden/markeren echt serieus neemt, is er naast PowerPro – die bekend staat om ‘hufterproof’ te zijn – ook nog PowerPro Super8SlickV2. Deze lijn heeft een ongelooflijke kracht/diameterverhouding, drijvend vermogen en is extreem goed zichtbaar, vooral in de kleur MoonShine die extra op gloeit wanneer je een UV lampje gebruikt.

Deze lijn heeft een ongelooflijke kracht/diameterverhouding, drijvend vermogen en is extreem goed zichtbaar, vooral in de kleur MoonShine die extra op gloeit wanneer je een UV lampje gebruikt.

De perfecte eigenschappen

De hagelnieuwe Shimano XTE Spod is vanaf nu verkrijgbaar in de winkel. Deze ultieme spodwerpmolen is gebaseerd op de populaire Ultegra XTE 14000 karperwerpmolen en bezit daardoor veel dezelfde hoogwaardige features. Uiteraard is hij speciaal aangepast om perfect te kunnen spodden/markeren en bezit dan ook de perfecte eigenschappen die daarvoor nodig zijn. De nieuwe Shimano Ultegra XTE Spod is een van de lichtste en meest krachtige spodwerpmolens op de markt, voorzien van de beste Shimano werpmolentechnologieën. Hieronder volgt een opsomming van de highlights van deze werpmolens.

De Ultegra Spod beschikt over een ondiepe spoel.

Shallow spool

De Ultegra Spod beschikt over een ondiepe spoel. Voor het spodden is er minder lijncapaciteit nodig. Met een overbrenging van 5,2:1 in plaats van 4,3:1 heb je een nog hogere inhaalsnelheid. Om snel en effectief te kunnen spodden draai je met de Ultegra XTE Spod 124 cm per slag binnen ten opzichte van de 103 cm van de gewone Ultegra.

Om het gemak tijdens het spodden nog meer te verbeteren beschikt de Ultegra SPOD over drie lijnclips in plaats van één.

Extra lijnclips

Om het gemak tijdens het spodden nog meer te verbeteren beschikt de Ultegra SPOD over drie lijnclips in plaats van één.

De Ultegra Spod is uitgerust met een grotere slinger waardoor je krachtiger en gemakkelijker kunt binnendraaien.

Extra grote slinger

De Ultegra Spod is uitgerust met een grotere slinger waardoor je krachtiger en gemakkelijker kunt binnendraaien.

Technische eigenschappen

In de lichtgewicht, stijve, Ci4+ body van de Ultegra XTE Spod zit een selectie van Shimano’se meest geavanceerde technologieën verborgen. De HAGANE Gear en X-SHIP in combinatie met Infinity Drive en Silent Drive zorgen voor een verbazingwekkend soepele en lichte rotatie. Super Slow 5 Oscillation is het welbekende lijnmanagement systeem dat een verbazingwekkend soepele en strakke lijnopwikkeling genereert, dat bewezen heeft wrijving te verminderen en de werpmogelijkheden te vergroten. Daarnaast is de werpmolen uitgerust met Rigid Cast die de doorbuiging van de spoel reduceert op het moment van loslaten tijdens de worp. Daarnaast wordt dit extra ondersteund door Parallel Body die de lijn in de perfecte hoek naar het startoog laat weglopen, waardoor er minder kans is dat de lijn tegen de blank slaat tijdens het werpen, wat uiteindelijk de werpprestaties nog eens extra verbetert. Wanneer de lijn over de lip van de aluminium AR-C spoel loopt, ‘rolt’ hij als het ware af om wrijving te verminderen. Dit resulteert in dusdanig briljante werpeigenschappen die nooit eerder beschikbaar waren in deze prijsklasse.

Kortom: de Ultegra XTE SPOD is een van de allerbeste Big Pit werpmolens, speciaal ontworpen voor het spodden of markerfloaten op karper en voorzien van alle juiste technische eigenschappen die uniek zijn in dit prijssegment.

Kortom: de Ultegra XTE SPOD is een van de allerbeste Big Pit werpmolens, speciaal ontworpen voor het spodden of markerfloaten op karper en voorzien van alle juiste technische eigenschappen die uniek zijn in dit prijssegment. Wil je hem zelf eens bekijken? Ga dan langs je lokale Shimanodealer of kom naar stek 21 bij de KWO in Action Day aan de Koperenplas in Zwolle en test hem uit!

Wil je hem zelf eens bekijken? Ga dan langs je lokale Shimanodealer of kom naar stek 21 bij de KWO in Action Day aan de Koperenplas in Zwolle en test hem uit!

Website: www.fish.shimano.com/nl-NL.