Raadpleeg je huisarts of specialist wanneer je op dit moment onder doktersbehandeling bent. Sommige ziekten kunnen verergeren in warmere landen, andere verbeteren juist! Is je laatste tandartsbezoek meer dan zes maanden geleden, maak dan nog bijtijds een afspraak voor een controlebezoek.

Neem een reservebril, -contactlenzen en lensvloeistoffen mee wanneer je een bril of contactlenzen draagt.

Neem een reservebril, -contactlenzen en lensvloeistoffen mee wanneer je een bril of contactlenzen draagt.

Ga goed uitgerust op reis, houd rekening met tijdsverschillen, een ander klimaat, ander voedsel en neem de tijd om te acclimatiseren. Tijdens je visvakantie bestaat er het risico infectieziekten zoals bijvoorbeeld hepatitis A, hepatitis B, malaria, buiktyfus, gele koorts, difterie, tetanus of polio op te lopen. Door voedsel en drinkwater overgebrachte ziekten, zoals reizigersdiarree, hepatits A en cholera, kun je in belangrijke mate voorkomen door een goede hygiëne. Bekijk websites met tips op dit gebied. Wanneer je je laat beschermen tegen genoemde infectieziekten, is er geen of een aanzienlijk verminderd risico, om tijdens of na de vakantie, ziek te worden.

Zeeziekte

Groene en gele gezichten, een rubbydubby spoor van de eigen maaginhoud; zeeziekte is een verschrikkelijke ziekte wanneer het je overvalt. Eerst denk je dat je dood gaat, later wens je dat je dood gaat… Ook al heb je jarenlang op zee gevaren en gevist, zonder ergens last van te hebben gehad, toch kan het je opeens overvallen. Koop van tevoren goede anti-zeeziektepillen, tegenwoordig werken ze optimaal, misschien dat je, op een erg ruwe zee, nog een keer over moet geven, maar je voelt je in ieder geval niet misselijk.

Drink niet of heel weinig alcohol de avond voordat je de zee op gaat.

Drink niet of heel weinig alcohol de avond voordat je de zee op gaat.

Neem appels, kauwgom, frisdrank en water mee de boot op, daarmee onderdruk je een onplezierig gevoel in je maag of een vieze smaak in je mond. Kijk op een schommelende boot regelmatig naar de horizon, naar een eiland of het vaste land. Zeeziekte wordt veroorzaakt doordat je evenwichtsorgaan ontregeld raakt, door regelmatig naar een vast punt te kijken, ga je dit tegen.

Het kijken door de kleine zoeker van een foto- of filmcamera is ook niet direct bevorderlijk, dit kun je op een ruwe zee maar beter zoveel mogelijk beperken. Uitlaatgassen van dieselmotoren kunnen het opkomen van zeeziekte versnellen, probeer in de frisse lucht te blijven. Wanneer je begint te zweten en je voelt misselijkheid opkomen, houd dan maar een plastic of papieren zak bij de hand.

Al druk bezig met informatie verzamelen voor een volgende vistrip? Kijk dan op https://www.fishandtravel.nl/ om de nodige nieuwe ideeën op te doen.