Het is de nachtmerrie van elke zeevisser: harde wind die je visvakantie vergalt. Op sommige bestemmingen zit er dan niets anders op dan gaan zitten kniezen in het huisje. Maar gelukkig liggen de haventjes vaak in een fjord dat beschutting biedt tegen zelfs zeer harde wind. Er is daar vrijwel altijd wel een mooie luwe kant te vinden waar je comfortabel kunt driften, zeker in IJsland! Alleen: om ook dan van je visdagje te genieten, moet je vaak je verwachtingen wat naar beneden bijstellen, zo ook je materiaal.
Door: Thomas Sinbotin
Hoewel fjorden beslist ook veel vissen bevatten, is het gemiddelde formaat er doorgaans een heel stuk kleiner dan op open zee. Natuurlijk zijn er uitzonderingen – elk jaar worden er meterkabeljauwen en grote heilbotten gevangen diep in zo’n fjord, maar meestal is dat niet het geval. Om dan toch optimaal plezier te beleven, pas ik mijn vistechniek aan. Ik ga dan namelijk zoveel mogelijk werpend vissen met lichte loodkoppen en shads.
SPIN-/SNOEKHENGEL
Als hengel gebruik ik een wat zwaardere spin-/snoekhengel of lichte meervalhengel met een werpgewicht tot een gram of 80-100, en een lengte van 250 cm of meer. Daarop zet ik een 5000 molen volgespoeld met 20/00 gevlochten lijn. Een voorslag van 1,5 meter fluorocarbon in de dikte 0.80 mm maakt het af. Met deze uitrusting gooi ik interessante kantjes uit waarbij ik de shad allerhande kunstjes laat doen. Soms laat ik hem snoekbaarsstijl huppelen over de bodem, soms vis ik hem zoals je op snoek zou vissen in half water, en wat ook altijd werkt is de shad een mooie lange glijvlucht langs het talud te laten maken. Dat laatste doe je door zo dicht mogelijk bij de kant in te gooien en de shad dan aan een strakke lijn te laten zwemmen tot hij weer onder je is.
LOODKOPPEN – NIET TE ZWAAR!
Het gewicht van de loodkop hangt af van de omstandigheden: diepte, wind, bodemstructuur en eventuele stroming. Met 20-100 grams loodkoppen in combinatie met een shad van een centimeter of 15 zit je vrijwel altijd goed. En als je écht spektakel wil, raad ik je aan om een keer met een lichte spinhengel aan de slag te gaan. Een gul van drie kilo blijkt dan plots in staat tot zeer lange runs en bizarre gevechten! Zet die hengel echter enkel in als de bodem schoon is en je niet te dicht bij kelpbedden vist… Moraal van het verhaal: steek een lichte hengel in je koker als je Up North gaat want je kunt er in noodgevallen veel plezier aan beleven.
Thomas Sinbotin
IJSLAND FESTIVAL 2020
Wil jij volgend jaar (alleen , met je vismaat of met een groepje vrienden) ook eens ervaren hoe ongelooflijk goed de kabeljauw (én zeewolf)visserij is op IJsland – onder deskundige begeleiding? Kijk dan eens op: https://www.visreis.nl/bestemmingen/groepsreizen/beet-ijsland-festival/Â