Of je nu al jaren vist of pas net begint, iedereen kan vliegvissen, want binnen 20 minuten kun je je eerste worpen leren maken. In Minnesota, de staat van de meer dan 10.000 meren, beken en rivieren, vind je tal van vissoorten en dat maakt het dé plek voor deze sport.

Bob Nasby, een lokale vliegvisgids en instructeur uit Minnesota, zegt dat de basisprincipes van het vliegvissen verrassend eenvoudig te leren zijn: “Je hoeft er niet goed in te zijn om plezier te hebben en toch een vis te kunnen vangen”, aldus Nasby. “Iedereen die ik heb ontmoet, heeft binnen 20 minuten de basisworpen geleerd. Het ziet er heel ingewikkeld uit, maar het is relatief simpel. En het gevoel wanneer het lukt, is absoluut geweldig!”.

Waarom je zou moeten gaan vliegvissen

Als vliegvisser geniet je nóg meer van de details van de sport en na een dag op of aan het water te hebben doorgebracht, ben je volledig ontspannen.

Als vliegvisser geniet je nóg meer van de details van de sport en na een dag op of aan het water te hebben doorgebracht, ben je volledig ontspannen.

In principe kun je overal vliegvissen, wanneer je maar de ruimte hebt om te werpen en het water helder is. De meeste mensen zien vliegvissen als een sport voor op stromend water, waarbij je door de rivier of beek loopt met een waadpak, waadschoenen en een vliegvisvest. Dit is inderdaad een geweldige manier om te vissen, maar er zijn ook andere manieren, zoals vanuit een boot of bellyboot, vanaf de oever of zelfs vanaf een paddleboard.

Nasby benadrukt ook de grote diversiteit van het vliegvissen. “Er zijn geen grenzen. Ik heb vissen van ruim twee meter lang gevangen op de oceaan met de vliegenhengel, kleine forellen in een beek en alles daartussenin. “Je kunt op forelbaarzen, forellen, meervallen en Amerikaanse snoekensoorten vissen, maar het leukste vind ik het vliegvissen op karper!”

Tips voor beginnende vliegvissers

1. Vermijd het vissen op zwaar begroeid water
Bij de beken en rivieren waar de forel voorkomt is er veel struikgewas en zijn er vaak overhangende bomen te vinden, waar de lijn dan in vast kan komen te zitten. Kortom, het zijn niet de ideale omstandigheden voor een nieuwkomer. Gemakkelijker te vangen zijn de ‘sunfish’ en ‘crappies’ op stilstaand water of breder stromend water. Onze tip? Ga naar de St. Croix River om het vliegvissen onder de knie te krijgen en ga van daaruit verder.

2. Kies de vliegenhengel en vliegenlijn van de juiste lijnklasse

Wellicht een open deur, maar het kiezen van de juiste uitrusting maakt een wereld van verschil.

Wellicht een open deur, maar het kiezen van de juiste uitrusting maakt een wereld van verschil.

De lijnklasse #5 of 6 zijn perfect om mee te beginnen en daar kun je tal van vissoorten mee vangen. Naast de juiste vliegenhengel is een vliegenlijn van goede kwaliteit een absolute must! In tegenstelling tot het vissen met de werphengel, zorgt niet het gewicht van het kunstaas dat je een bepaalde afstand kunt bereiken, maar het gewicht van de lijn. De lijn vormt het werpgewicht en transporteert leader en kunstvlieg naar de gewenste plek. Er zijn veel verschillende vliegenlijnen beschikbaar, maar met de zogeheten drijvende weight-forward (WF / torpedo) vliegenlijn zit je altijd goed.

3. Zorg voor de juiste kunstvliegen
Er zijn tal van typen kunstvliegen om uit te kiezen, elk is weer geschikt voor een of meerdere vissoorten en vismethoden. Zo kun je kiezen voor een droge vlieg, deze ligt als het waren boven op of in het wateroppervlak. Dit is toch wel de meest opwindende manier om een vis te vangen, omdat je alles voor je ogen ziet gebeuren. Je hebt ook de natte vliegen en nimfen, welke onder water gaan en langs de rotsachtige bodem gevist worden, waardoor ze zeer geschikt zijn voor de vissen die zich dieper schuilhouden.

Kortom, vliegvissen in Minnesota moet absoluut op je to-do lijst komen te staan en is dé manier om iedereen kennis te laten maken met vissen.

Kortom, vliegvissen in Minnesota moet absoluut op je to-do lijst komen te staan en is dé manier om iedereen kennis te laten maken met vissen.

Explore Minnesota, het toeristisch marketing- en informatiebureau van Minnesota wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Target Travel Marketing. Voor specifieke vragen over reizen naar Minnesota kun je contact opnemen met marketing@targettravel.nl.