Ik weet niet hoe dat met u zit, maar ik vang graag de allergrootste vissen. Begrijp me niet verkeerd: als ik in België vanaf de pier een gul van een kilo of 2-3 vang dan dans ik naar huis, maar in IJsland stelt zo’n visje echt niets voor want er zitten er een ziljoen. En als ik de een na de andere vis vang van hetzelfde formaatje, dan is de spanning er snel uit.

Door: Thomas Sinbotin

In de loop der jaren ben ik er echter achter gekomen dat er wel degelijk manieren zijn om de betere kabeljauwen te selecteren. Twee sleutelwoorden: snelheid en kunstaas. Toen ik met Joris Nieuwenhoff in IJsland viste, inmiddels al bijna tien jaar geleden, viste ik langzaam met grote shads omdat ik hoopte op een heilbot. Joris was energiek aan de slag met pilkers en bottom ships en viste mij qua aantallen gul totaal naar huis. Alleen: meerdere van de vissen die ik ving, waren fors groter dan zijn vangst, op een enkele gup die aan de stingerhaak bleef hangen na dan.

GEEN STINGERHAAK!

Op de tweede avond vertelde visgids Julius Drewe ons zijn truuk om gericht op grote kabeljauw te vissen: “Everthing that does not take a run immediately after I strike, I try to get rid of”. Vrij vertaald: als hij iets haakt dat niet meteen een run neemt doet hij alles wat hij kan om ervan af te komen: de lijn slap laten vallen bijvoorbeeld, in de hoop dat de haak losschiet. Julius raadde ons ook aan om de extra stingerhaak maar achterwege te laten en op de grote enkele haak van de loodkop te vertrouwen…

KABEL-U

De rest van de week visten we dus inderdaad met shads van 25 cm die slechts van 1 grote enkele haak waren voorzien. We verspeelden heel regelmatig aanbeten na hooguit enkele seconden drillen, maar ik maakte me er niet druk om want ik wist nu dat dat kleinere kabeljauwen waren die niet goed gehaakt waren omdat hun bek niet groot genoeg was om de zeer grote shad/haak goed te pakken. Daar stond tegenover dat we een hele school kabeljauwen om ‘u’ tegen te zeggen (kabel-u zoals iemand dat een keer noemde) aan boord kregen: loeisterke vissen van dik over de meter met gigantische bekken…

Dus zit je in een kabeljauwrijk gebied als IJsland en wil je de kneiters van 10 kg+ er tussenuit plukken, vis dan traag en met groot rubber dat van slechts 1 haak is voorzien. Succes verzekerd!

IJSLAND FESTIVAL 2020

Wil jij volgend jaar (alleen , met je vismaat of met een groepje vrienden) ook eens ervaren hoe ongelooflijk goed de kabeljauwvisserij is op IJsland – onder deskundige begeleiding? Kijk dan eens op: https://www.visreis.nl/bestemmingen/groepsreizen/beet-ijsland-festival/