De 6e editie van het Hart Heilbot Fishtival is inmiddels van start gegaan, 42 deelnemers gaan de uitdaging aan gericht op heilbot te vissen onder begeleiding van het team van Visreis.nl. Wil je graag op de hoogte blijven? Martijn Dekkers praat je bij in zijn dagelijkse blog op Beet.nl

 

Dinsdagochtend 21 september, het is een drukte van jewelste op Schiphol. 42 deelnemers en 3 begeleiders verzamelen zich rond 8 uur in vertrekhal 1, vanuit hier vertrekken we richting het noorden van Noorwegen. Voor vandaag staat er nog geen vissen op de planning, maar vliegen we in drie vluchten van Amsterdam Schiphol naar Tromso in het noorden van Noorwegen. Vanuit daar rijden we het laatste deel naar het viskamp in Skjervoy waar de boten klaar zullen liggen voor vertrek. Zoals de naam al zegt ligt de nadruk van deze groepsreis, die georganiseerd wordt door Visreis.nl in samenwerking met Hart fishing, op het vangen van heilbot.

Op deze locatie is de kans op een heilbot aanmerkelijk groter dan op de meeste andere bestemmingen, maar ook vissen zoals grote kabeljauw, koolvis en zeewolf worden hier dagelijks gevangen.

Eerst een uitgebreide briefing

Helaas laat luchtvaartmaatschappij SAS wat steekjes vallen, of beter gezegd, steken. Bij aankomst op de luchthaven van Tromso blijken er maar liefst 60 koffers en hengelkokers achtergebleven te zijn. Ondanks deze tegenvaller en al het papierwerk dat erbij komt kijken blijft Joris aardig rustig en weet al snel de helft, met enige vertraging, toch op de bestemming te krijgen. De rest van de bagage wordt na veel over en weer gebel de volgende dag laat in de avond naar het kamp gebracht.

Als troost worden we tijdens de busreis getrakteerd op een hemel vol Noorderlicht. De chauffeur stopt even zodat we de kans krijgen hier wat foto’s van te nemen. Later deze week zullen we wellicht nog veel meer kunnen genieten van dit bijzondere natuurverschijnsel.

 

De eerste visdag, woensdag 23 september, staat er te veel wind en uitvaren is niet mogelijk. Dat maakt het een klein beetje dragelijker voor wie geen hengels heeft of andere zaken mist. Om 8.30 uur verzamelen we wel bij de boten. Hier krijgen we de briefing en uitleg over de boten, hoe de apparatuur werkt en waar we moeten tanken. De ruime walkaround boten zien er picobello uit! Ruim, netjes, schoon en prima apparatuur, zo zien we het graag.

Na deze briefing mag eenieder doen waar hij zin in heeft. Een deel besluit wat te rusten na onze lange reis. Een ander deel gaat voor een wandeling de bergen of Skjervoy in. Een paar fanatiekelingen besluit een poging te wagen van de kant een visje te vangen. Dat kan vanuit de pier die de haven afschermt, maar wie de moeite neemt om wat te klauteren en klimmen komt uit op een zeer mooie rotspartij. Deze biedt een ideale mogelijkheid om met lichte pilkers, shads of lepels te vissen op koolvis en pollak. Dat zijn geen vissen die de hengels tot het handvat kromtrekken, maar wel visjes die zorgen voor een prima tijdverdrijf.

Met vlagen komt er geregeld een pollak of koolvis binnen. Tijdens het opkomende water wordt er wat meer gevangen dan met afgaand water, we zijn lekker bezig.

Koolvis met de lepel vanaf het kantje

Toch zijn er een paar vissers de boot opgestapt en proberen een visje te vangen in de haven, dat is wel toegestaan. Dat doen ze niet zonder succes, John weet al snel een mooie schol en een mooie heilbot te vangen. Deze bleken weleens waar in de staart gehaakt, maar het geeft wel aan dat zelfs in de haven een alternatieve visserij voor een leuke middag kan zorgen, zeker als je daar de lommen, leng, koolvis en scharren bij optelt!

We hopen dat de achtergebleven bagage een beetje op tijd komt. We kunnen dan onze materialen op orde brengen, want morgen staat de wekker weer lekker vroeg. Dan gaan we het water op, een beetje beperkt door de wind, maar stekken genoeg die we wel kunnen bevissen om je droomvis te kunnen vangen…..

Martijn