KAYLEE MARTEN & MIKE GERRITS – Het vissen heeft mij tot op de dag van vandaag veel gebracht. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Veel gezien, gedaan en er zijn bijzondere banden uit voortgekomen. Mijn favoriete visserij is het vissen op stromend water. Kanalen, beekjes, rivieren… alles waar stroming in zit, heeft per definitie mijn aandacht. Deze visserij is bij lange na niet de gemakkelijkste. Het is een harde manier van vissen. De beloning waar je op hoopt, komt vaker niet dan wel. Dit maakt wel dat, wanneer de beloning eindelijk arriveert, deze voor nog meer euforie zorgt dan aanvankelijk voorgesteld. Dit gevoel is onbeschrijfelijk. Het biedt mij twee uitersten: een golf van (soms broodnodige) rust en daarnaast ook een immense adrenalinekick wanneer ik beweging merk op mijn stek.
Kanalen vind ik vaak erg interessant, vanwege de stroming en hoe het water ieder jaar kan verschillen van het jaar ervoor. Nederland is rijk aan bijzonder water. Stromend water, vijvers, zandafgravingen, rivieren, etc. Er zijn ook wateren die nu ‘dood’ zijn, maar vroeger boordevol stroming zaten. Op fietsafstand voor mij ligt zo’n water. Verstopt tussen de bossen in het oosten van het land ligt een dood stuk van een kanaal. Voorheen stond dit in verbinding met andere stelsels. Tegenwoordig is dit niet meer zo en is er van stroming geen sprake meer.
Bijzonder
Het water is erg divers. Vrijwel iedere aanpak van karpervissen kan hier tot succes leiden. Denk aan bodem-, oppervlakte- en penvissen. Een hele tijd geleden is er veel sterfte geweest op dit stuk kanaal. Gelukkig heeft het bestand zich hersteld en zwemmen er prachtige vissen rond. Het bestand is erg divers, variërend van prachtige spiegelkarpers tot agressieve schubkarpers. Ook het hart van menig wit- en roofvisser begint aan dit water vast harder te kloppen. Knoeperds van zeelten, brasems, windes, roofbleien en snoek(baars) zwemmen hier hun rondjes.
Voor mij ligt de focus op het karpervissen op dit water. Afhankelijk van het seizoen vis ik op de bodem of aan de oppervlakte. Op dit water geldt vaak: alles of niets. Alles valt op zijn plek, of je blankt en bent wat informatie rijker. Vergeet een blank zo nu en dan niet als een zegening te zien en niet als falen. Je leert er namelijk enorm veel van, zolang je daarvoor openstaat. Als we naar de diepte en het bodemverloop kijken van het water, is het niet erg interessant, op een paar plekjes na. De ene helft van het water is ondiep en de andere diep. Het ondiepe gedeelte is begroeider dan het diepe gedeelte. Hier is meer plantengroei aanwezig.