Sinds jaar en dag houden we hier op beet.nl de officiële recordlijst zoetwatervissen bij voor zowel Belgische als Nederlandse vangsten. Als je in deze lijst terecht wil komen zul je als allereerste stap natuurlijk een vis van bizarre afmetingen moeten vangen. Geen kleinigheid, maar laten we nu gemakshalve even stellen dat je die vis van monsterlijke afmetingen voor je voeten hebt liggen… Wat dan?!

De ideale situatie

We krijgen vrij regelmatig vragen over hoe je een vis nu het best kunt opmeten en dan luidt het antwoord eigenlijk altijd; met een meetplank. Een meetplank buigt niet door, is recht en zal je zodoende een zo eerlijk mogelijke lengte van de vis geven. Maar wat dan als je geen meetplank hebt, of wanneer je op écht groot wild zoals meervallen vist?

Record Roofblei

Dit is dus perfectie! Op de foto het roofbleirecord van Han van den Eertwegh!

Groot wild

Zo’n vis van meer dan twee meter past simpelweg niet op de meeste planken, bovendien zou een plank van zo’n lengte met je meenemen een hels karwei zijn… Niet ideaal dus. Als alternatief is er altijd nog het meetlint. Wanneer je het meetlint in een rechte lijn over de vis legt krijg je op zich een prima indicatie van de lengte van die gevangen vis. Een indicatie, maar niet héél precies dus! Vaak zijn grote vissen ook een beetje dikkig. Zodoende zal het meetlint niet in een rechte lijn van A naar B lopen, maar is er sprake van een parabool. Het eindresultaat? De vastgestelde lengte is dan iets langer dan de vis in werkelijkheid is.

“Op deze manier kan het meten en aanmelden van zo’n record haast niet misgaan!”

Echt nauwkeurig meten

Als je zo’n vis van buitengewoon grote proporties écht nauwkeurig op wilt meten met een meetlint dan kun je dat het best op de volgende manier doen. Leg de vis neer (bij voorkeur op een onthaakmat). Strek het meetlint in een rechte lijn onder of boven de vis langs. Omdat het lint nu op de ondergrond ligt, zal hij in een rechte lijn liggen. Leg de 0 gelijk met het begin van de kop van de vis en strek het lint. Nu kun je ter hoogte van de staart de lengte van het beest aflezen. Vergeet niet om een foto te maken waar de vis in zijn geheel inclusief meetlint op staat! Op deze manier kan het aanmelden van een record niet misgaan.

Record, vis, opmeten, meten,

Als je vis op deze manier meet dan kan het (haast) niet meer misgaan!