In deze 4-delige reeks ‘Tips & Tricks’ neemt wedstrijdvisser Eric van Otterloo je mee in de wereld van het wedstrijdvissen. Hoe pakt hij dit aan, in de breedste zin van het woord? In dit slotdeel : Hoe vis je nu het beste een wedstrijd?

Hoe pak je nou zo’n wedstrijd het beste aan? Het begint met de loting. Hier zijn al vele boeken over vol geschreven, voor mij is het eigenlijk simpel. Als het even kan zorg ik ervoor dat ik ongeveer in het midden van de rij ga staan, dus niet als eerste, maar ook niet als laatste. Statistisch gezien is de kans op een goede plek dan het grootst.

Zie je activiteit van vis?

Wanneer ik bij het water aankom, kijk ik altijd eerst eens rond, zie ik vis springen? Zie ik bellen, zo ja, op welke afstand? Dit is al een heel belangrijk iets, dat je probeert te zien wat er op je visplek gebeurt. Mijn spullen leg ik altijd zo neer dat ik er gemakkelijk bij kan en er niet elke keer ergens overheen hoef te stappen, zo kan ik ook nooit per ongeluk iets kapot maken. Ook leg ik altijd mijn spullen op dezelfde plek neer, dit scheelt weer heel veel tijd wanneer ik niet hoef te zoeken.

wedstrijd winnen

Tijdens de wedstrijd wil je bezig zijn met het vissen en niet met andere zaken. Plaats de spullen overzichtelijk naast je, zodat je zonder teveel tijdsverlies iets kunt pakken, mocht dat nodig zijn.

 

Peilen voor een wedstrijd

Ik bouw mijn spullen op, en begin met peilen, erg belangrijk om dit juist en secuur te doen. Waar zit een randje, een richeltje, waar de vis zich op kan houden. Hoe is het bodemverloop, rollen mijn voerballen weg of niet, dit zijn de dingen die je uitzoekt tijdens het peilen.

wedstrijd peilen

Peil secuur je stek uit!

 

Kijk ook eens om je heen!

Wanneer de wedstrijd begonnen is, is het zaak om goed in de gaten te houden wat er om je heen gebeurt, waar anderen hun vis vangen, waar ze mee vissen als dat te zien is. Nu zeggen veel mensen, maar als ik aan het vissen ben, dan moet ik toch op m’n dobber letten? Ja, dat klopt, er zijn alleen veel momenten dat je wel even tijd hebt om rond te kijken. Tijden het aan- en afsteken, tijdens het liften van je dobber, tijdens de dril van een vis etc. Zie je nu dat iemand meer vis vangt op een andere diepte of afstand of met ander aas, dan kan het een goede zet zijn dit te volgen.

wedstrijd tips

Kijk ook af en toe om je heen. Misschien worden er wel dikke vissen onder de kant gevangen, of iets anders waar je ook op kunt inspelen.

 

Goed opletten bij de weging

Dan komt de weging, ik kijk altijd mee op de schaal of het juiste gewicht afgelezen en opgeschreven wordt, kijk ook goed of je bewaarnet echt leeg is, je zult niet de eerste zijn die nog een vis in zijn net vindt na de weging.

wedstrijd wegen

Kijk zelf ook altijd mee naar het wegen van de vis.

 

Eric van Otterloo