Loop een hengelsportzaak binnen, of zoek op het internet en verbaas je over alles wat wordt aangeboden. Een immense hoeveelheid rubber, super realistisch kunststof kunstaas en de mooiste jerkbaits liggen voor je klaar. Metalen kunstaasjes, zoals spinners – en zeker lepels – lijken hier een beetje het ondergeschoven kindje. Er is wel wat, maar heel veel is het nooit. Bijzonder, want dat metaal kan geweldige dingen voor je doen! In dit artikel neem ik je mee in de visserij met spinners, spinnerbaits en lepels: Een vaak dressuur doorbrekend alternatief voor al het rubber en plastic.
Tekst en foto’s: Bertus Rozemeijer
Natuurlijk weet ik het: vissen zou in de basis eenvoudig moeten zijn, maar het kan soms knap uitdagend zijn om de groenjassen te slim af te zijn. In een overbevolkt land met veel sportvissers, die ook nog eens worden aangevuld met bezoekers van over de grens, is de druk op de visstand erg groot. Ik denk dat iedereen wel weet dat vissen niet zo dom zijn als wel eens gedacht wordt en wel degelijk kunnen leren. Aan ons om ze steeds weer te slim af te zijn, maar zijn we dat ook?
Ik vergeet nooit de trips die ik met mijn vismaten naar Canada heb gemaakt. We wilden muskies vangen, maar in muskie walhalla Lake of the Woods waren we niet de enige. In het viskamp lagen best veel boten met daarin de klaarliggende hengels, vrijwel allemaal voorzien van bijna identiek kunstaas. Met uitzondering van een muskie visser die ‘Musky Hank’ werd genoemd. Hem vragend naar zijn voorkeur van dit afwijkende kunstaas antwoordde hij; ‘If everybody zigs, I’ll zag’, en gelijk had hij!
VARIATIE LOONT
Wanneer een groot deel van de roofvissers met vrijwel identiek kunstaas vist, dan pakt het vaak erg goed uit om met iets totaal anders te vissen. Met spinners bijvoorbeeld, of spinnerbaits. Toegegeven: het is niet altijd eenvoudig ermee te vissen en mogelijk zijn ze daarom niet echt in trek. Misschien begint dat al door hun relatief lage eigen gewicht wat ze tegenover ander kunstaas hebben en wat het werpen ermee niet zo gemakkelijk maakt. Door de losse bladen wil het wel eens dat ze in de worp stilvallen, met soms een pruik op de reel als gevolg. Dit kun je voorblijven door de afstelknop van de reel wat strakker te zetten, maar dit reduceert soms de werpafstand. Echt dramatisch is dat verlies niet. Wat soms wel weer een probleem is, is de weerstand van spinners in het water, wat goed aan de hengel gevoeld kan worden. Soms veel te goed, waardoor alle gevoel in de hengel verloren gaat. Je kunt niet anders dan daar een passende hengel bij zoeken. Geen angst, je hoeft echt geen ‘spinner & spinnerbaits only’ hengel aan te schaffen. Ik ben zelf een groot liefhebber van hengels met een lengte tussen de 210 en 240 centimeter, waarbij de laatste mijn voorkeur voor spinners & co heeft. Veel snoekspinners en -spinnerbaits hebben een gewicht wat rond de 50 gram schommelt. Ik weet het, er zijn ook spinners met dubbel dit gewicht, maar die leggen we even naast ons neer. Geen geintje: met zulke spinners en op een kalme dag kun je de boot in de drift manipuleren en dat zegt wel genoeg. Wanneer het mogelijk is, kies dan een hengel met een maximaal werpvermogen van rond de 100 gram. Daarmee ligt de spinner dus ruim onder het maximale werpvermogen en dat lijkt best veel. Veel spinners hebben echter een stevige pruik rond de haak of haken en die pruik heeft weer de eigenschap flink water vast te houden.
De rest van het artikel vind je in BEET mei/juni 2023. Het magazine is nu verkrijgbaar in de boekhandels en bij de hengelsportzaken. Voor een abonnement op BEET, voor het laatste nieuws op het gebied van materiaal en technieken voor het vissen op roofvis, ga je naar: https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.