Waar heel vroeger veelal met de vaste hengel op de Maas werd gevist, wordt vanaf de jaren ’90 de visserij door brasems en de feederhengel gedomineerd. Destijds wogen die brasems zelden meer dan een kilo, maar tegenwoordig zijn vissen van twee kilo eerder regel dan uitzondering! Wat je nog meer kunt verwachten zijn onder meer grote voorns, windes en hybrides…

Groot water, grote vis?

 

Tekst & foto’s: Jan van Schendel

 

Dussen

Ik koos vandaag voor een stek bij het gemaal van Haghoordt. Dat ligt aan de noordoever van de Bergsche Maas, in de buurt van het dorpje Dussen. De noordoosten wind zorgde ervoor dat je daar mooi met de wind in de rug zit. Bovendien hoef je er niet ver te lopen. Dat lopen is wel soms een nadeel aan het vissen op deze rivier. Vaak is er toch wel wat afstand te overbruggen tussen de parkeerplaats en de visstek. Viskarretjes om het materiaal mee te verplaatsen zijn ideaal, maar niet wanneer je enkele keren tijdens de ‘reis’ een prikkeldraad over moet. Het is dan ook belangrijk om vooraf je spullen zo goed mogelijk te organiseren.

Niet te zuinig met voer en korfgewichten.

 

SPRINGENDE VIS

Terwijl ik mijn spullen aan het opbouwen was zag ik enkele vissen springen – op hooguit 30 meter vanaf de kant – en dat gaf me toch wel moed op een goede visdag. Mede omdat ik helemaal alleen viste, leek me een visafstand van 34 meter mooi om mee te beginnen. Tevens was het daar al aardig diep; ver genoeg uit de oever om vis te kunnen vangen. Nou, dat viel tegen! Net als de bodemgesteldheid. Ik zat meerdere keren vast en raakte zelfs een voorslag kwijt. Daarna besloot ik meteen om verder te gaan vissen. Nadat ik verlengd had naar 42 meter bleek hier de bodem probleemloos.

Hoewel de Maas zeker geen echt getijdewater meer is, heb je er op dit stuk nog een beetje invloed van. Het verschil in waterstand was ongeveer 40 cm. De wisselende stroming; dat is de belangrijkste factor bij de feedervisserij hier! Iedereen begrijpt dat de vissituatie nooit de gehele dag hetzelfde blijft. Sterker nog, er is amper een uur dat de situatie hetzelfde blijft. De stromingssnelheid wijzigt constant en als visser moet je je daarop aanpassen.

Een lichte zeemolen voor ‘snelle halen, snel thuis’…

 

STEVIG MATERIAAL

De Maas is absoluut geen water voor een lichte en fijne visserij. De voerkorfgewichten spreken boekdelen. Je werpt dat soort gewichten niet met een 14/00 lijntje. Stevig materiaal is noodzaak en dat geldt zowel voor de hengel – die de gewichten moet kunnen weg werpen – als de rest van het materiaal. Vaak, zo ook deze dag, gebruik ik een lichte zeemolen. Hoe groter de molenspoel en hoger de inhaalsnelheid, des te beter.

Meer lezen? Dit artikel staat in de BEET Magazine juni/juli die deze dagen bij de abonnees in de bus valt en ook in de winkels ligt komende dagen. Wil je deze artikelen als eerste lezen dan neem je natuurlijk het beste een abonnement: klik hier.