Het klinkt een beetje als een jongensdroom; uitgenodigd worden om op een tropisch eiland het vissen in kaart te brengen. Zo verging het Thomas Michielsen. Hij werd door een groepje vrienden uitgenodigd het vissen op Isla Cébaco in Panama te onderzoeken. Deze vrienden gingen voor de tweede keer naar het eiland in de Oost Pacific om verder te bouwen aan een Surfers Beach house, een vierpersoons appartement dat in de toekomst verhuurd zal worden. En ze wilden weten of je er ook goed kon vissen…

Of je er ook goed kon vissen…tja. Hier vriend Niels met een Cubera snapper.

 

Pionieren

Natuurlijk zei ik geen ‘nee’ op dit aanbod om op het eiland te gaan pionieren op visgebied. Met een groepje boekten we een ticket van Schiphol naar Panama City, rechtstreeks met KLM. In Panama City hebben we overnacht in het Panama Zen Hotel, waarna we met onze gehuurde bus van Panama City naar Mariato zijn gereden. Vanaf hier was het nog enkele uren met een taxi om daarna per boot de overtocht van 45 minuten te maken naar het eiland.

Palmen en kokosnoten…

Wat zou je hier vanaf het strand kunnen vangen?

 

Panama

Isla Cébaco is een uitzonderlijke plek om te surfen, daarom is Bert, onze stamleider, zo verknocht aan Panama en in het bijzonder Isla Cébaco. Bert komt al 15 jaar in Panama en heeft er veel contacten. Ook met een familie die ons onderdak kon bieden. Deze familie heeft een tweetal schippers en een eigen boot. Met Juan en Ernesto zijn we enkele dagen de zee op geweest om de Pacific te verkennen.

Nou Pieter Beelen…kom er maar in!

Speedjigs

Na alle horrorverhalen over verdwenen hengelkokers, gebroken hengels, verboden middelen en dergelijke hadden wij gelukkig geen probleem bij de KLM. Onze twee tot de nok gevulde ruimkoffers (45 kg) én een PVC hengelkoker kwamen probleemloos aan in Panama City. Alleen mijn speedjigs in mijn accessoiretas moesten even door het scanapparaat.

         

Vissoorten met kleuren en stekels in alle varianten…

Vernield

We waren goed voorbereid op stap en hadden hengels in de lichte categorie tot aan ultra-zwaar om alle mogelijke visserijen te toetsen. Alle soorten kunstaas die we mee hadden genomen hebben zwemles gehad in de Pacific. Een groot deel, voornamelijk zacht rubber, is er niet zonder kleerscheuren vanaf gekomen. De dure Fiiish shads waren in trek, maar werden ook in luttele seconden compleet vernield door de aanwezige Triggerfish, Pufferfish, Needlefish en Emperor.

 

Deze vis leek op een kruising tussen een harder en een Arapaima. Weet iemand de naam? Laat het weten op Facebook…

 

Soorten

Hieronder een opsomming van gevangen soorten;

-Jack Crevalle, Blue fin Trevally, Black Jack.

-Cubera Snapper, Mangrove Jack, Pacific emperor, Pacific Parrotfish, Broomtail grouper, Starry grouper.

-Nurseshark, Rainbow runner, Pacific Bonito, Sierra Mackerel, Giant Hawkfish, Pacific Mullet.

-Orange triggerfish, Blue dotted pufferfish, porcupine pufferfish, yellowspotted pufferfish, Pacific Lichia.

-Pacific Needlefish

Natuurlijk waren er ook soorten die we niet op naam konden brengen of niet op internet konden vinden. De meeste kleine visjes die we in de tide-pools vingen hebben we teruggezet zonder research.

Benieuwd naar bewegende beelden? Klik hieronder om de video van zijn verblijf op Isla Cébaco te bekijken.

Op Instagram kun je Thomas vinden op @thomaschgg