Het feedervissen op stromende wateren is een van de mooiste visvormen die ik ken. Vaak een iets ruigere visserij met op de betere dagen vangsten met veel grote vissen. Vissen op de Maas en al helemaal de IJssel, mooier wordt het gewoon niet, en veel vissers zijn het daar mee eens. Er is echter één nadeel: je verliest nogal eens een korfje…

 Groot water met stenen oevers; oppassen geblazen!

 

Lijndruk

Bij het vissen op stromende wateren heb je natuurlijk zware voerkorven nodig. Je moet wel het aas en ook het voer aan kunnen bieden op de gekozen visplek. Hoe meer stroming in het water hoe zwaarder de voerkorf die je moet gebruiken. Die voerkorf rolt meestal niet uit zichzelf om; het is de lijndruk in het water die daarvoor zorgt. Uiteraard is ook de gekozen visafstand daarbij belangrijk. Hoe dan ook, je vist soms zomaar met een korfgewicht van 100 gram en soms aanmerkelijk meer.

Het probleem is dat vrijwel overal langs de oevers van rivieren versteviging is aangebracht met keien vlak onder de oever. Nu zwemmen niet zozeer de gehaakte vissen zich vast onder de oever daardoor maar veel vaker zakt de voerkorf simpelweg tussen de stenen waardoor je de vissen verspeelt. Enorm belangrijk dus om dat gewicht zo laag mogelijk te houden.

Deze is gelukkig boven het net…

 

Oplossingen

De ‘uitvinders’ onder ons bedenken altijd weer goede oplossingen. Ik heb al vaak geschreven over het vissen met een slappe lijn wat voordelen biedt; hierdoor komt er minder lijndruk op de korf en je hebt dus minder gewicht nodig om de bodem te houden. Een andere perfecte oplossing is het gebruik van ankerkorven waarbij die ankertjes ervoor zorgen dat de korf zich ‘vast klampt’ aan de bodem. Zo simpel eigenlijk en oh zo doeltreffend! Een en ander is ook wel n beetje afhankelijk van het type bodem waarop je vist natuurlijk.

Dé oplossing: ankeren!

 

Hoe dan ook, het is zó belangrijk om met zo min mogelijk gewicht te vissen. Het zijn op dit soort wateren lang niet altijd de vissers die de meeste vissen haken die de wedstrijd winnen; het zijn de vissers die de meeste vissen weten te landen!!

 

Zorg dat je voldoende korven bij je hebt om je aan te passen.