Het vangen van een snoekbaars vanaf de kant is helemaal niet zo lastig! Althans; als je een beetje weet wat je doet en waar de vissen zich ophouden. In dit artikeltje wil ik de beginnende kantvissers op weg helpen met de basics en een aantal tips. Snoekbaarzen vangen vanaf de kant is echt een leuke visserij met soms een hoop actie!
Tekst en Foto’s: Simon Torenbeek

STEKKEN

Allereerst is het natuurlijk van belang om het juiste water en hierin de juiste stekken te vinden. Er moet wel snoekbaars zwemmen voor je ze kunt vangen! Bijvoorbeeld in poldersloten of stadsvijvers ga je over het algemeen geen snoekbaars vinden. Het water is vaak te ondiep of te helder. Snoekbaars vind je vaak in water waar dieptes zijn van minimaal een meter of drie. Niet dat de snoekbaars altijd op die dieptes ligt, integendeel. Ook is het mooi als het water aan de troebele kant is, een te hoge lichtintensiteit vindt de snoekbaars niet fijn. Als er geen plekken zijn waar het donker genoeg is, kunnen ze zich zelfs niet voortplanten

STROMING

Verder zie ik graag wat beroering op de stek. Een stek met stroming van een gemaal of een instroming heeft direct mijn voorkeur! Op reeds stromend water, de rivieren, zijn het vaak juist de onderbrekingen waar de vis ligt. Stroomnaadjes of luwtes van obstakels zijn regelrechte hotspots. Let ook goed op structuren onder water, een aflopend talud werkt als een magneet voor snoekbaars!

TECHNIEK

Er zijn natuurlijk allerlei technieken waarmee je snoekbaars kunt vangen. De twee bekendste technieken zijn momenteel het jiggen en het dropshotten. Dropshotten is al een aantal keren grondig uitgelicht op Roofvisnet dus ik zal me in dit artikel beperken tot het vissen met een shad op een loodkop. Zeker mijn favoriete allround techniek!

Vissend met een shad op een loodkop kun je snel grote stukken water afvissen, je vist het kunstaas vrij snel en agressief binnen. Als de snoekbaars geen honger heeft kan het naar mijn idee wel eens zijn dat het kunstaas uit reflex gepakt wordt. Ik ben het niet eens met de bewering dat dit een eenzijdige techniek is, je kunt op allerlei manieren variëren.

MATERIAAL

Je hebt helemaal niet veel nodig om te kunnen shadden op snoekbaars! Een paar shads (je verspeelt nog wel eens wat en natuurlijk om te kunnen variëren), loodkoppen van verschillende gewichten, eventueel een stingertje, dunne stalen onderlijntjes en een geschikte hengelset.

Zelf gebruik ik meestal shads van tussen de 8 en 14 cm, in allerlei vormen en kleuren. Shads met flinke schoepstaarten maken een hoop commotie onder water, maar hebben eveneens een hoop weerstand. Wil je met een lichte loodkop kunnen vissen, zul je een wat kleinere schoepstaart of zelfs een V-staart shad kunnen gebruiken, die bieden minder weerstand in het water. Het is altijd een kwestie van proberen en ondervinden wat voor soorten en kleuren goed werken. Naar mijn idee gaat het vooral om vertrouwen; loopt het kunstaas mooi en houd je goed contact met de bodem dan ga je daar de vis op vangen. Je zult merken dat iedereen zijn voorkeur heeft voor bepaalde shads, dat verschilt onderling nogal. Al vissend kom je er vanzelf achter wat voor shads jij fijn vindt!

Loodkopjes gebruik ik in alle soorten en maten. Afhankelijk van wind, stroming en de afstand waarop ik wil vissen varieer ik tussen 7 en 18 grams jigkoppen. De wat grotere shads voorzie ik vaak van een staart dregje, soms met dik gevlochten (minimaal 35/00 dik) wat lekker soepel is. Vaker is de stinger ook van staaldraad omdat ik met de kans op snoek geen risico wil lopen.

DYNEEMA

Voor het shadden vanaf de kant gebruik je altijd gevlochten lijn! Met nylon kun je gewoon bijna niks voelen en daar gaat het allemaal om bij deze visserij. Ik gebruik gevlochten lijn van tussen de 10 en 13/00 dikte. Hoe dunner, hoe minder weerstand, hoe lichter je kunt vissen. Wel wordt je hele montage natuurlijk kwetsbaarder. Zoek hierin een weg voor jezelf, vis daarmee wat jij fijn vindt. Wel wil ik je aanraden om zo vaak mogelijk een dun stalen onderlijntje voor je shad te monteren. Veel mensen vissen met een voorslag van fluorocarbon, wat bij een snoek niet veilig is; je wilt het niet op je geweten hebben dat er straks een snoek met jouw shad in zijn bek rond zwemt.

HENGEL

Voor deze visserij gebruik ik een aantal verschillende hengels. Wat ze gemeen hebben is het feit dat het spinhengels zijn, werpend met shads gebruik ik geen hengels geschikt voor een reeltje. Ook zijn het allemaal hengels met een werpgewicht tussen de 10 en 30 gram. De ene natuurlijk met een iets andere gewichtsverdeling dan de andere. Het grote verschil is de lengte van de hengels; in een stad of haventje gebruik ik graag een hengel van rond de 2,10 meter. Hier hoef ik over het algemeen geen afstanden te kunnen gooien of vissen en zit een langere hengel vaak juist in de weg. Vis ik op groter water of op de rivier gebruik ik het liefst hengels tot 2,70 / 3,00 meter.

De molen die je gebruikt hoeft niet speciaal te zijn. Ik gebruik ze vaak van het 2500 formaat en het liefst uitgerust met een goede slip. Een lichtgewicht molentje vist natuurlijk op lange dagen wat relaxter maar het is echt niet van essentieel belang.

VISSEN!

Als het materiaal in orde is, hup naar de waterkant. Thuis vang je ze niet! Het vissen begint uiteraard met een worp. Staat er stroming? Werp dan tegen de stroming in, zodat je stroom mee binnen kunt vissen. Op deze manier houd je het makkelijkste contact met de bodem.  Bij de bodem, daar moet je zijn. Snoekbaars ligt meestal tegen de bodem aan en belaagt prooivis vanuit een hinderlaag. Een kleine voelbare tik op je hengel of de slap vallende lijn vertelt je dat het kunstaas de bodem bereikt heeft. Met korte tikjes of haaltjes vis je de shad binnen, waarbij je na elke tik weer even bodemcontact zoekt.

Heb je het gevoel te pakken? Werp dan ook zeker eens met de stroming mee! Door de stroming zakt de shad een stuk minder gemakkelijk naar de bodem, waardoor het ‘hangmoment’ van de shad dichtbij de bodem een stuk trager gaat. Op sommige dagen is dit écht killing en komen de aanbeten juist op deze manier!

AANBETEN

Op deze manier kun je de stekken heel secuur uitvissen en loop je vanzelf tegen vis aan. Aanbeten komen in alle soorten en maten. Van voorzichtige frummeltjes op je staartje tot keiharde, droge knallen waarbij je de shad achterin de bek van de snoekbaars terug vindt. Mijn advies: op alles wat raar voelt de haak zetten. Beter een keer te vaak de haak zetten dan aanbeten missen! Zorg overigens ook altijd voor goede onthaaktangen, zo’n shad uit een bek vol tanden halen doe je liever niet met je blote handen.

Na een tijdje proberen en experimenteren krijg je vanzelf een goed gevoel met de shad. Door de duur van de hangmomenten kun je ook steeds beter inschatten hoe de bodem verloopt, wat voor jou ontzettend waardevolle informatie is! Voel je dat er opeens een kuiltje in de bodem zit? Onthoud dat goed! Voel je dat er op de ene plek een steiler talud aanwezig is dan op de andere plek? Onthoud dat goed! Allemaal waardevolle stekinfo.

SEIZOEN

Vanaf de kant is er in alle seizoenen wel een snoekbaars te vangen, echter heb je in de winter het minste kans. In het voorjaar, zomer en najaar ligt de vis vaak op bereikbare plekken. Wordt het water koud, trekt de snoekbaars het liefst naar dieper water, welke vaak onbereikbaar is vanaf de kant. Als regel kun je wel stellen dat hoe warmer het water is, des te sneller je kunt vissen. Ga je dus in de winter aan de slag, vis je shads dan wat langzamer! In de zomer pak ik soms zelfs bewust een te zware loodkop zodat ik sneller kan vissen.

Over het algemeen zijn de snoekbaarzen het meest actief in de ochtend- en avondschemer, ook bij complete donkerte is snoekbaars vaak gewoon actief! Zelf gebruik ik dan vaak wel shads met een flinke schoepstaart zodat er onderwater een hoop commotie ontstaat. Wie niet zien kan moet maar voelen! Let wel op dat je over de juiste vergunningen beschikt om ’s nachts te mogen vissen.

Werpend vanaf de kant kun je gewoon heel leuk snoekbaars vangen, het is een hele laagdrempelige visserij. Zodra je het een paar keer gedaan hebt, weet ik zeker dat je verslaafd raakt aan de harde aanbeten. Je staat de stek zo geconcentreerd uit te kammen dat de aanbeet elke keer weer voor een hoge hartslag en een stoot adrenaline zorgt!

Ben je nog niet zo ervaren met snoekbaarzen, zorg dan dat je een schepnet bij je hebt. Vis je van hoge kades? Zorg dan zeker voor een schepnet met een lange steel! Kijk een beetje uit met de stekels op de voorste rugvin, ze zijn behoorlijk scherp. Maar vooral; ga respectvol en verstandig met de vissen om. Het zijn prachtige, fascinerende vissen die je graag nog eens wilt kunnen vangen!