GREGOR BRADLER – Boilies, pellets en particles zijn de haakaas opties als je karper wilt vangen. Altahans, dat is zo’n beetje de standaard instelling van de meeste karpervissers geworden… Dat er genoeg andere keuzes zijn wordt vaak vergeten. Terwijl dat vaak minstens net zo goed werkt! Wat dacht je bijvoorbeeld van Frolic hondenbrokjes?

Mijmerend zit ik achter mijn karperhengels, in gedachten passeren alle recente ontwikkelingen binnen de karpervisserij de revue. Op de meeste wateren is het gemiddeld gewicht van een gevangen karper de laatste jaren alleen maar toegenomen. Een mooie statistiek, ook een statistiek die ervoor zorgt dat meer mensen hun geluk besluiten te beproeven om zo’n gigant te vangen. 

En ook voor wat betreft de voorbereiding is het er alleen maar beter op geworden voor beginners. Je kunt zo kant-en-klare onderlijnen, geschikte hengels en aas kopen en voilà, je bent een karpervisser!

Frolic: goedkoop en goed karperaas

Als ik het dan over aas heb, dan bedoel ik met name boilies. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en kleuren, maar ook pellets en particles kun je zo in iedere hengelsportzaak kopen en rechtstreeks uit de verpakking gebruiken. Zo makkelijk was het allemaal niet toen ik nog jong was en de karpervisserij in de kinderschoenen stond! In de meeste winkels kon je helemaal geen boilies kopen. Bovendien waren die knikkers aardig aan de prijs en kon ik me dat met mijn zakgeld niet veroorloven. 

Ik moest dus kort gezegd op zoek naar een alternatief. Dit alternatief vond ik in Frolic… Hondenbrokken dus! En geloof maar dat karpers hondenbrokken eten en graag ook. Nog iets wat meewerkt is dat je deze brokjes aan een hair kunt vissen, net als een boilie.

Karper Frolic

Net als een boilie…

Ga voor de rundvlees variant!

En natuurlijk hoeven hondenbrokken heus niet per se van dit merk te zijn, karpers kunnen toch niet lezen. Er zijn andere merken die ook zinkende harde brokjes maken. Het is wel van belang om te zoeken naar zinkende brokjes. Je vist er immens niet alleen mee aan de hair, maar je voert ook met dit hondenvoer. Drijvend voer wordt door de wind in no time van de stek afgeblazen. Op die manier wordt het aanvoeren van een stek wat zinloos en niet erg productief.

Frolic wordt in twee smaken gemaakt: rund en gevogelte. Ik geloof er niet in dat de ene smaak beter werkt dan de andere. Toch kies ik vaker voor rundvlees dan voor gevogelte, puur vanwege persoonlijke voorkeur.

Karper Frolic

Het alternatief! Met de schep tot op zo’n 20 meter afstand nauwkeurig te voeren.

Hoe snel vallen ze uit elkaar?

Frolic brokjes gedragen zich in het water een beetje zoals pellets. De ringetjes lossen langzaam op en geven daarbij geur en smaak af aan het water. Dit houdt meteen ook in dat je bij de visserij met deze brokjes dus iets actiever mag zijn dan bij de visserij met boilies. Waar je boilies zorgeloos een nacht in het water kunt laten liggen, is dat bij deze hondenbrokken wel even anders. Zeker wanneer je ook nog te maken hebt met kreeften of witvis. Dan is regelmatig verversen geen overbodige luxe. Om te ontdekken hoe lang dat ongeveer duurt, heb ik een aantal brokjes gedurende 9 uur in een glas water van ongeveer 15 graden gelegd. Ongeveer de duur van een nachtje vissen. 

Karper Frolic

Witvis maakt hier snel korte metten mee.

Na die 9 uur waren de brokjes zo zacht dat witvis er zonder enige twijfel in mum van tijd korte metten mee zou maken. Dus om de paar uur verversen kan in mijn ogen geen kwaad, zeker wanneer de watertemperatuur wat hoger is. Je zou er ook voor kunnen kiezen om met meerdere Frolics tegelijk aan de hair te vissen. Dat doet de levensduur van de brokjes in het water ook verlengen!

Lastig nauwkeurig te voeren

Nauwkeurig stekken aanvoeren is met ronde boilies natuurlijk geen enkel probleem, hier zijn brokjes wel in het nadeel. Beroerde aerodynamische vormen zorgen dat het aanvoeren van een stek met bijvoorbeeld een werppijp lastig is. Op korte afstand is het nog allemaal prima te doen, maar vanaf 20 meter wordt het toch erg moeilijk om nog nauwkeurig te zijn. Maar daar zijn natuurlijk (voer)boten voor in het leven geroepen, probleem opgelost! Dankzij mijn mijmeringen ben ik weer enthousiast geworden over Frolic. Ik besluit mijn volgende sessie weer eens met deze brokjes te vissen.

Die sessie vis ik dus uitsluitend met hondenvoer. Alle hengels liggen al voor een aantal uur op de stekken, maar ik heb nog geen teken van leven gezien. Ik begin te twijfelen… Lusten karpers deze brokjes nog wel? Of zijn ze verworden tot dikbuikige  boilievreetmachines? De twijfel is kort van duur, want ik word abrupt onderbroken door een snijdend fluitend geluid. Na een korte dril ligt er een fotogenieke spiegelkarper in mijn net. ‘Ha, zie je wel. Dat werkt nog prima!’ denk ik in mezelf. Nu jij nog!

Karper Frolic

Een fraaie spiegelkarper ging voor de brokken.

Stap voor stap

Er zijn meerdere mogelijkheden om Frolic aan te bieden. Bij de door mij gebruikte variant hangt het aan een hair. Ik sluit een brokje op in een lus, in mijn ogen de makkelijkste manier van beazen. Het is hierbij wel handig om gebruik te maken van een (quick change) safety systeem zodat je snel je onderlijn kunt demonteren.

Karper Frolic

In het uiteinde van je onderlijn knoop je een lus.

Karper Frolic

Steek de lus door het centrale gat in de brok.

Karper Frolic

Trek het losse uiteinde terug door de lus.

Karper Frolic

Trek het geheel aan, dan hangt het brokje goed vast.

Karper Frolic

Met een no-knot knoop je de haak aan de onderlijn.

Karper Frolic

Schuif een conische anti tangle sleeve op de onderlijn.

Karper Frolic

Knoop in het uiteinde van de onderlijn tot slot ook een lusje. De onderlijn is klaar en kan aan de safety montage bevestigd worden.

Karper Frolic

Gebruik een zogenaamde quick change wartel zodat je de onderlijn makkelijk weer los kunt halen.

Karper Frolic

Hang het lusje van de onderlijn in de open quick change wartel.

Karper Frolic

Schuif de anti tangle sleeve over de quick change wartel, en klaar ben je!

Lees ook:

[irp posts=”5377″ name=”5X alternatief aas voor karper”]

[irp posts=”18513″ name=”Vang karper met popcorn!”]