TOON VAN HAM – Nog geen tien jaar geleden was het aantal vissers dat gericht op grote baarzen viste op de vingers van één hand te tellen. Door een lawine aan filmpjes en berichten op sociale media is daar echter verandering in gekomen, en tegenwoordig zijn hele volksstammen verslaafd aan deze fraaie roofvissen. En hoe kan het ook anders: deze vis vormt niet alleen een lust voor het oog, maar kan dan ook nog eens met zeer lichte materialen worden belaagd. In deze bijdrage vertelt de Vlaamse visser Toon van Ham over zijn baarsvisserij…

Mijn eerste echt grote baars herinner ik me nog als de dag van gisteren. Luc Coppens en ik waren samen op pad om een dagje te verticalen op snoekbaars. Ik liet een 14cm shad bij de bodem huppelen, zo’n acht meter onder de boot. Plots kreeg ik een mooie aanbeet, en beiden verwachtten we een middelgrote snoekbaars boven te zien komen. Eenmaal de vis echter aan het oppervlak kwam. Zagen we dat het een enorme baars was die de 14cm shad volledig naar binnen gewerkt had.

Ik kon mijn ogen niet geloven: het was een absoluut monster. Ik was baarzen tot 40 cm gewoon, maar dit beest mat 53,5 centimeter en had, zoals zoveel vissen uit het benedenrivierengebied, een krankzinnig bolle buik. Lange tijd zou deze vis mijn persoonlijk record vormen…

Schitterende dagen in een fenomenale omgeving – wat een voorrecht om op zo’n dag buiten te mogen zijn

HENGELDRUK

Het vissen op grote baars in Nederland wordt jaar na jaar populairder, zowel vanuit de boot en bellyboat als vanaf de kant. Vanuit heel Europa komen vissers naar Nederland om er hun droombaars te vangen. De vele visgidsen zijn volgeboekt met Engelse fanatieke vissers, die op zoek zijn naar hun felbegeerde ‘seven-pounder’. Die aantrekkingskracht is niet voor niets: Nederland is voor deze vissoort namelijk echt een uniek land.

Een vis van boven de 50cm met een gewicht van 3kg is beslist geen uitzondering. Op de meer bekende wateren, zoals de rivierplassen van de Maas, het Haringvliet en het Hollandsdiep, kan het dan ook erg druk worden. Natuurlijk is het super dat veel vissers een leuke tijd kunnen beleven op en aan het water, maar er is helaas ook een keerzijde aan de medaille. Baarzen zijn namelijk net zo min als alle andere vissoorten van gisteren, en ze worden dan ook steeds lastiger te vangen.

Op de genoemde wateren is de dressuur enorm geworden, en zeker met de meer bekende kunstaasjes kan het heel erg moeilijk zijn om nog wat te vangen. Een goede presentatie kan dan het verschil maken tussen vangen of blanken. En lukt het toch een keer niet? Heel erg is dat niet, want vissen is en blijft een ongelooflijk mooie hobby. Vroeg in de ochtend op het water liggen om de zonsopgang mee te maken met een bakje koffie in de hand. Prachtig is dat, dan is het vangen maar bijzaak geworden!

KREEFT OP HET MENU

De visserij op baars is erg verbonden aan het seizoen waarin je vist. Zeker in de wintermaanden, tot eind maart, kruipen de grote baarzen erg graag op harde mosselbanken, steenstort of andere soorten structuren om er hun buik vol te eten met kreeftjes. Die beestjes houden namelijk van dat soort plekken waar ze zich een beetje kunnen verschuilen. We hebben het dan vooral over Amerikaanse rivierkreeftjes, die onze inheemse kreeften verdrukt hebben.

Er zijn maar liefst zeven verschillende Amerikaanse rivierkreeftensoorten die zich in Nederland gevestigd hebben! Mogelijk ligt hier ook de verklaring voor de explosieve groei van onze baarzen en die enorme buiken: kreeften zijn immers zeer eiwitrijk voedsel. Behalve kreeften spuwen de baarzen die wij de laatste tijd vangen ook steeds vaker wolhandkrabben uit in het net. Wees vooral niet bang dat je kunstaas te groot is: ze

 

 

|> Verder Lezen? “Kreeften….Het beste aas voor dressuurbaars” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet 2  NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.