De kunstaas estafette. Het idee is niet nieuw en heeft reeds plaatsgevonden op het Roofvisforum. Nu wordt het nieuw leven in geblazen op Roofvisnet. Het idee is simpel. Een roofvisser geeft zijn top 3 kunstaas weer en vraagt vervolgens een ander om hetzelfde te doen. Dit in 3 categorieën, namelijk snoek, snoekbaars en baars. In de categorie ‘snoekbaars’ dit keer allround roofvisser Bart Mylle.

Een tijd terug werd ik door Marc Stoelinga genomineerd om mijn kunstaas top 3 voor te stellen.  Normaal gezien wordt de kunstaas top 3 per categorie gegeven. Maar eigenlijk wil ik mezelf niet zien als snoek, snoekbaars of enkel baars visser. Doordat we hoofdzakelijk werpend vissen op groot water, komen we natuurlijk deze 3 soorten bijna iedere visdag tegen, omdat het kunstaas een gemiddelde maat heeft. (+/- 14 cm). Mijn favorieten zijn op te delen in 2 soorten, shads en een allround jerkbait.

De numero uno van Bart Mylle.

NUMMER 1.  De Stager of Ribstager shad van Fishkix (14 cm). De stager of rib stager is een slanke shad van 14 cm met een kleine staart en weinig weerstand. Voor mij is het een shad die het gehele jaar door kan ingezet worden. Hiermee bedoel ik, kan perfect snel gevist worden met een iets grotere loodkop (7-14 gr) maar ook traag gevist worden met een kleinere loodkop (2-4 gr). Zowel snoekbaars, snoek als baars hebben er geen moeilijkheden mee.

In de winter vis ik het liefst traag, op ondiepe platen met een stager (loodkopje van 2 tot 4 gr). Vis je dieper tot 12 m, kan de Stager perfect gevist worden op een loodkop van 7 g, indien de weergoden natuurlijk meezitten.

In de zomer wordt de Stager hoofdzakelijk gevist op een loodkopje van 7 gr, omdat het in die periode van het jaar iets sneller mag gaan en meestal ondiep gevist zal worden.

Zowel voor de zomer als de winter een regelrechte topper.

Bij iedere combo van loodgewicht en shad komt het er altijd op neer om zo lang mogelijk het glijmoment van de shad te behouden en soms op hetzelfde moment de talud te volgen. Zit de combo lood en shad niet juist, zal het kunstaas niet in de strike-zone van de rover gepresenteerd worden en zal er ook geen aanbeet volgen. Voor snoekbaars is dit van groter belang dan voor snoek en baars. De Stager is in vele kleuren verkrijgbaar, de kleuren discussie ga ik niet aan, omdat dit is voor iedereen persoonlijk is.

Benieuwd naar de nummer 2 en nummer 3 van Bart Mylle, lees HIER verder!