Een dag op pad met Sjors Milder
GURU – Het is een doorsnee winterdag. Een graad of 5, gecombineerd met een schrale noordwestenwind en het is droog voor de verandering. Een prima visdag dus! Laat dit ook net het moment zijn waarop we een sessie hebben gepland met Sjors Milder aan het Lateraalkanaal voor een dagje feedervissen, met misschien wel een ietwat ongewone aanpak.

Het Lateraalkanaal kan in de juiste tijd van het jaar een fantastisch water zijn waar je met vele verschillende technieken vis kan vangen. Zo is het water vooral bekend onder vaste stokvissers, maar in de laatste jaren zijn hier ook vele verschillende feederwedstrijden gevist met goede vangsten. Het stukje waar Sjors vandaag vist is misschien iets minder bekend.

Het is namelijk het uiterste puntje van het Lateraalkanaal, net boven de sluis bij Osen. Dit is het stuk waar de Maas afbuigt en het Lateraalkanaal ontstaat. Dit stuk is vrij rustig wat betreft stroming, behoorlijk breed en de enige stroming die er is, wordt veroorzaakt door de sluis waar de boten op en af gaan. Dit is dan ook een perfecte winterstek, veel vissen gaan hier uit de harde stroming van de Maas liggen en voor het vissen met de feeder is dit een prachtig stuk. Het is niet te diep en het bodemverloop is ook niet al te grillig.

Bait-Up hengel
Naast de standaard set-up van vandaag valt op dat Sjors gebruikmaakt van een zogenaamde Bait-Up hengel. Dit is een super stijve en sterke hengel die gebruikt wordt om grote en vooral zware korven aan te voeren, je zou er zelfs een spod aan kunnen hangen. Wanneer je kijkt naar hoe we aanvoeren met de vaste hengel, dan zie je dat er veelal gekozen wordt om een aantal relatief grote ballen aan te voeren.

Kijk je naar het feedervissen, dan wordt er aangevoerd met een aantal korven. Hoe je het wendt of keert, de hoeveelheid die je aanvoert met de feeder is in 9 van de 10 gevallen vele malen minder dan met de vaste hengel. De vraag is dus: waarom zou je met de feeder andere hoeveelheden aanvoeren dan met de vaste stok? Je vist overigens op dezelfde vissen.
Het idee achter deze manier van aanvoeren is dat je dit in eerste instantie gemakkelijk kunt doen, zonder je vishengel te hoeven gebruiken. Je bent sneller en een hele belangrijke is dat je de korf beter leegtrekt op de stek. Door de super-stijve actie kun je de korf veel gemakkelijker leegtrekken door er een korte en felle tik aan te geven. Wanneer je een zachte hengel gebruikt en een lange haal maakt, dan trek je vaak ook een langer spoor onder water op de stek. Maar belangrijker nog, je bent in staat om echt grote en zware korven aan te voeren en zo een grote voerplaats aan te leggen.

Voertactiek
Nu denk je misschien dat het de insteek is om gewoon aan te voeren met veel aas en zo een hele voedzame stek te creëren. Nee, dat is absoluut niet de insteek. “Bij het vissen met de vaste hengel voer ik vaak een aantal ballen met de hand aan, zonder of met nauwelijks aas, om vervolgens op een centraal plekje al het aas te cuppen. Dat is bij deze aanpak exact hetzelfde.

Door een relatief grote stek aan te voeren, met geen aas en er vervolgens heel secuur op te gaan vissen met een klein korfje vol aas, creëer je de perfecte hotspot in een grotere stek die wel de vis aanlokt, maar waar verder weinig aas te vinden is. Je merkt vaak ook dat wanneer je een aantal vissen hebt gevangen, deze voor korte periode wegtrekken omdat ze argwanend worden. Bij deze manier heb ik het idee dat dit minder gebeurt en je dus meer vis kunt vangen”. Sjors benadrukt ook nog eens dat het vele aanvoeren met enkel en alleen lokvoer, wat soms ook versneden is met 50% grond, puur is om een basis aan te leggen, zonder de vis te verzadigen.
Bij het aanvoeren is het dan ook zaak om een goede hoeveelheid aan te voeren van minimaal een liter of 2,5. Ga je voor minder, dan heeft deze manier geen meerwaarde. Dus ook vandaag voert Sjors een goede 2,5L puur grondvoer aan, zonder aas. Vervolgens gebruikt hij de grootste variant van de Slimline feeder serie om heel precies een 5-tal korven, veelal gevuld met geknipte pieren, casters en dode maden te voeren. Dit wordt de hotspot!

Op een afstand van 35 meter ligt de bodem mooi vlak, vrij van rommel en net voor het drukke gebied waar boten passeren. “Ook belangrijk voor nauwkeurig vissen is een kleine korf die relatief zwaar is. Het voelt misschien iets te zwaar aan, maar let er wel op dat de hengel dit gemakkelijk aan kan. Als de korf te zwaar is voor het type hengel, wordt werpen alsnog onnauwkeurig,” merkt Sjors op. Daarom kiest hij voor een 12′ Aventus feeder in combinatie met een 40 grams Slimline feeder.

De start van de sessie omvat 2,5 liter puur voer, vrij onnauwkeurig op hetzelfde punt voor een grote stek. Vervolgens worden met de Slimline feeder vijf korven, voornamelijk gevuld met geknipte pieren, casters en dode maden, zeer nauwkeurig op dezelfde plek gevoerd. Dit wordt bij elke worp herhaald tijdens het vissen. Later in de sessie kan het nodig zijn de hoeveelheid aas aan te passen. De Bait-Up hengel wordt gedurende de sessie niet meer gebruikt, behalve wanneer de beten volledig uitblijven. In dat geval kan het lonen om nog een aantal grote korven te voeren om de vis alsnog te lokken.

De sessie begint met verrassend veel kleine aanbeten en enkele voorns. Al snel wordt de standaard onderlijn van 80 cm ingewisseld voor een kortere van 50 cm, gezien de vele kleine vissen die regelmatig het aas kapotbijten. Dit is een standaardprocedure: als je beten mist of het aas regelmatig beschadigd is, verkort dan de onderlijn. Hierdoor vis je sneller en zie je de kleinste beten beter en sneller. Het voordeel van het hebben van een serieuze stek, in tegenstelling tot slechts enkele korven op een plek, is dat deze minder snel verdwijnt bij plotselinge sterke stroming, passerende boten en een beperkte voertijd. Met andere woorden, je hebt meer ‘spek op de ribben’.

Het doel van de dag is niet alleen het vangen van voorns, maar ook brasem en blieken. Dit vereist geduld, zeker in de winter. Het duurt dan ook meer dan 2 uur voordat de eerste bliek zich meldt. Door constant de stek te onderhouden met regelmatig voeren, de korf niet te lang te laten liggen en gebruik te maken van een handige stopwatch, kun je ook op een winterdag als deze veel uit de sessie halen.

Het is essentieel om goed in te spelen op de behoeften van de vis. Moet je meer of minder aas gebruiken? In dit geval knipt Sjors constant maden, wormen en casters tot snot. Het voordeel hiervan is dat je een extreem attractief spoor creëert door de sappen en kleine deeltjes van de casters die omhoog komen uit de korf. Vooral in deze vorm van visserij, waarbij je de vis wilt lokken maar niet wilt verzadigen, is dit een zeer effectieve methode.

Een ander belangrijk aspect van het gebruik van een korf die iets te zwaar aanvoelt, is dat deze beter afzinkt. Als je aandacht besteedt aan de details, strekt je lijn zich beter uit, waardoor je veel nauwkeuriger vist. Deze ogenschijnlijk minimale details kunnen in lastige situaties echt het verschil maken. In deze uitgebreide sessie hebben we niet alleen gekeken naar de specifieke tactieken van Sjors Milder aan het Lateraalkanaal, maar ook naar de diepere principes achter zijn aanpak. Het gebruik van een Bait-Up hengel en het aanvoeren van een grote stek zonder aas, gevolgd door nauwkeurig vissen met een kleine korf, zijn slechts enkele van de elementen die hebben bijgedragen aan het succes van deze winterse visdag.