JAN VAN SCHENDEL – Ik schreef het al in mijn eerste artikel over het matchvissen, ik vis niet vaak met deze techniek als wedstrijdvisser. En toch is het een van de mooiste vormen van vissen die ik ken. Ik raak er altijd meteen weer aan verslaafd als ik het een keer doe. Het blijft gewoon een van de mooiste vistechnieken om te beoefenen. De basisprincipes van deze visserij staan voor altijd in mijn geheugen gegrift. Hoe kan het ook anders? Ik heb ze letterlijk op de meest pijnlijke momenten moeten leren, tijdens viswedstrijden.

Ivan Marks, ik had geen betere leermeester kunnen hebben. Ivan Marks is inmiddels overleden, maar hij was een levende legende als visser. Ik had hem net leren kennen tijdens een visfestival in Noord-Ierland, en je kon zien dat hij bewondering had voor vissers die helemaal van het ‘continent’ kwamen om de visserij in Enniskillen, Noord-Ierland, te leren. Ik zeg altijd dat soms de belangrijkste dingen ontstaan uit puur toeval, en je kunt dit zeker puur toeval noemen. Net nadat ik hem had leren kennen, lootte ik precies “benedenstrooms” van hem tijdens een moeilijke visdag met 330 deelnemers.

Matchvissen in grote vaarten en kleine kanaaltjes, het mooiste wat er is!

De beste vismethode op die dag was het matchvissen, en ik leerde die dag ook meteen de vaste regel in Groot-Brittannië dat tijdens wedstrijden jouw stek loopt vanaf twee meter bovenstrooms tot aan twee meter bovenstrooms van de benedenstroomse buurman. Heel logisch eigenlijk, zo heeft iedereen maximale controle over zijn vislijn.

Laten we zeggen dat ik destijds niet het juiste materiaal had. Toch had ik een matchhengel opgetuigd met een balsa-dobber eraan waarvan tijdens de visdag de bovenste antenne bijna helemaal was afgebroken, wat resulteerde in een gefrustreerde JVS die de dag verder viste met de vaste stok en net iets meer dan een kilo aan vangstgewicht.

Ivan, die tweede werd in de sector met, als ik me goed herinner, zo’n vijf kilo, kwam na de wedstrijd lachend naar me toe, vroeg me om mijn matchhengel, beet wat lood van de lijn af en begon even later de ene na de andere vis te vangen op mijn plek en met mijn gebroken matchdobber. Ik kon wel door de grond zakken natuurlijk, maar even later leerde Ivan me alle basisprincipes binnen minder dan een half uur, en dat half uur staat als een film in mijn geheugen.

Overigens ging het die dag om een vaste montage, zoals ik in het vorige artikel heb beschreven. De woorden die jullie daarover hebben gelezen, zijn bijna hetzelfde als wat Ivan me toen vertelde. Waarom? Omdat alles gewoon precies klopt, en als er iets misgaat, kun je vaak zelf al bedenken waarom dat zo is gebeurd.

Als er iets misgaat, kun je vaak zelf al bedenken waarom dat zo is. In dit geval is de pruik overduidelijk…

Ian Heaps

Het vissen met schuifdobbers lijkt op het eerste gezicht best een ingewikkelde vismethode om te leren. Toch valt het eigenlijk best mee, maar het is belangrijk om eerst de basisprincipes goed te begrijpen. Ik had het geluk om Ian Heaps als leermeester te hebben, hij was destijds de grote meester in deze visserij.

Ik verbleef eens een weekje in hetzelfde chalet tijdens weer een visfestival in Noord-Ierland, en nadat we hadden gesproken over deze visserij, nodigde hij me uit om op een zaterdagmiddag op een ponton vlakbij ons verblijf te laten zien hoe alles werkt en waarom. Een betere manier om iets te leren bestaat niet, en die middag staat als een film in mijn geheugen gegrift. Het duurde echter wel even voordat ik alles goed onder de knie kreeg.

Een aantal jaren later, in 1992 om precies te zijn, was het wereldkampioenschap in Belleek, Noord-Ierland, en ik viste dat jaar in ons nationale team terwijl Ian voor zijn Engelse team viste. Het was bijna uitsluitend vissen met schuifdobbers of het Italiaanse Bolognese-vissen, 

 

|> Verder Lezen? “Matchvissen” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet 2  NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.